Що робити, якщо командир військової частини не реагує на рапорт. Пояснює правозахисниця з Рівного

Що робити, якщо командир військової частини не реагує на рапорт. Пояснює правозахисниця з Рівного

Що робити, якщо командир військової частини не реагує на рапорт. Пояснює правозахисниця з Рівного
. Шеврон ЗСУ. Фото: УНІАН

Військовослужбовець однієї з частин Рівного звернувся до командира із рапортом, у якому просив звільнити його від проходження служби у зв'язку із тим, що в нього на утриманні батько з інвалідністю, який потребує постійного лікування. Втім, командир рапорт не розглянув. Тоді військовий звернувся до суду, який у підсумку визнав таку бездіяльність протиправною, йдеться у рішенні Рівненського окружного адміністративного суду від 30 січня 2023 року.

Подібні звернення часто отримують правозахисники Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги, розповіла головна юристка відділу безоплатної правової допомоги Юлія Карповець в ефірі Українського радіо Рівне. Вона пояснила, куди звертатися в таких ситуаціях.

Обов'язки командирів перед військовими

"Командир військової частини завжди має прислухатися до своїх солдат, щоб прийняти об'єктивні рішення. Важливо, щоб командири розглядали рапорти своїх солдатів, оскільки на сьогодні є багато неоднозначних ситуацій, коли солдати подавали рапорти, однак не отримували ніякої відповіді.

На сьогодні є позитивна судова практика по Рівненському окружному адміністративному суду, який визнав дії командира військової частини неправомірними. Суть справи полягала у тому, що солдат звернувся до командира військової частини із рапортом про те, що за сімейними обставинами він просить, щоб його звільнили з військової служби, оскільки в нього є на утриманні особа з інвалідністю, проте командир військової частини зловживав і не надавав відповіді на рапорт, що є протизаконно".

Куди звертатися, якщо немає відповіді на рапорт

"Хочу звернути увагу, щоб особи завжди зверталися у судовому порядку. Якщо надходить письмове звернення і особливо якщо це відправлено рекомендованим листом із врученням або цінним листом з описом вкладеного, це все дуже швидко розглядається.

Звернутися можна до:

  • Міністерства оборони;
  • Оперативного командування Генштабу ЗСУ;
  • Військової служби правопорядку;
  • командування Медичних сил ЗСУ;
  • Державного бюро розслідувань;
  • структурних підрозділів спеціалізованих військових прокуратур.

Якщо не надається відповідь на рапорт чи на запит або звернення, можна звернутися до Уповноваженого з прав людини. Для оскарження бездіяльності командирів військових частин можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони 0 800 500 442 або до Військової служби правопорядку в ЗСУ".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок