"Знаю, що він живий". Бахмутянка рік чекає нареченого з російського полону

"Знаю, що він живий". Бахмутянка рік чекає нареченого з російського полону

"Знаю, що він живий". Бахмутянка рік чекає нареченого з російського полону
. Фото: Суспільне Донбас

Востаннє його бачили в Оленівці. Рік чекає на коханого з полону бахмутянка Анастасія Македонська. Її наречений Родіон — солдат строкової служби, повномасштабне вторгнення зустрів у Маріуполі, згодом потрапив на "Азовсталь", був поранений. 9 травня 2022 року востаннє написав нареченій, що він в порядку, кохає і сумує.

"Добра людина, дуже сильна, цілеспрямована. Він така людина, яка любить справедливість. Люблячий, дуже любить дітей. Взагалі у нього дуже багато рис, за які його можна любити", — так Анастасія описує коханого.

"Знаю, що він живий". Бахмутянка вже рік чекає свого нареченого з російського полону
Бахмутянка Анастасія зі своїм нареченим Родіоном. Фото: з особистого архіву Анастасії Македонської

Вона — з Бахмута, він — з Лимана. Познайомились шість років тому у дитячому таборі, де обидва працювали. У травні 2021 року хлопцю прийшла повістка на строкову службу.

Він потрапив до Маріуполя. Там і зустрів повномасштабне вторгнення.

"Знаю, що він живий". Бахмутянка вже рік чекає свого нареченого з російського полону
Наречений Анастасії Македонської — Родіон. Фото: з особистого архіву Анастасії Македонської

"З двох годин ночі 24 числа в них вже була тривога. Я про це не знала. Він не виходив на зв'язок. В кінці дня він написав повідомлення: "в нас тривога, все добре, не переживай". Виходив він на зв'язок раз на два тижні. Це була або смс з "плюсиком", тобто живий, або там "люблю, сумую, живий", — розповідає жінка.

Зв'язку тоді майже не було, згадує вона, 24 квітня дізналась, наречений на "Азовсталі" — він зміг додзвонитись.

"Він просто сказав, що все добре, але маю осколки в ногах. 9 травня минулого року, останній раз він мені написав повідомлення. Що любить, сумує, тримається. І вони чекають на якесь рішення щодо виходу з "Азовсталі". Або будуть продовжувати оборону", — каже Анастасія.

Бахмутянка чекає нареченого з полону
"Азовсталь" в Маріуполі під час повномасштабного вторгнення Росії, квітень 2022 року. Фото: Azov media

Анастасія каже: після виходу з "Азовсталі" батькам Родіона дзвонили з Червоного хреста, сказали, що їхній син живий. Пізніше він був в Оленівці.

Куди далі відправили хлопця — рідні не знають. Остання звістка була у вересні.

"Один з хлопців, яких обміняли, сказав, що він його бачив ще в Оленівці. А потім вже не бачив, коли їх порозвозили по різним місцям, по різним СІЗО десь. Хлопці, яких обмінюють, вони й самі не всі розуміють, де вони були. Везуть із зав'язаними очима. І обмінюють їх теж із замотаними очима. Нам кажуть чекайте, кажуть, що списки на обмін вони подають на Росію всіх. А Росія обмінює того, кого забажає. Тобто це рандом", — зазначила жінка.

Анастасія зараз живе у Рівному. Завжди з нею — обручка.

Родіон зробив пропозицію за рік після знайомства в нині вже окупованому Урзуфі.

Бахмутянка чекає нареченого з полону
Обручка, яку подарував нареченій — Родіон. Фото: Суспільне Донбас

"Ми мали одружитися, коли він повернеться з армії. У серпні. Ми навіть обрали дату. Все мало бути дуже добре. Мали жити разом, мріяли про сім'ю, про дітей — він і я. Навіть імена придумували. Про все мріяли — бути разом. А зараз моя мрія — на хвилиночку його голос почути", — розповіла Анастасія Македонська.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок