"Русана" — історична будівля. Що далі буде з найстарішою мурованкою у центрі Рівного

"Русана" — історична будівля. Що далі буде з найстарішою мурованкою у центрі Рівного

"Русана" — історична будівля. Що далі буде з найстарішою мурованкою у центрі Рівного
. Фото: Суспільне Рівне

Один з найстаріших будинків Рівного, відомий як Русана, міська влада хоче зберегти і захистити від "недобросовісних орендарів". Про це в коментарі Суспільному заявив міський голова Олександр Третяк. Але процес розпочнуть лише після того, як отримають від профільного управління облдержадміністрації документи про те, що будинок є пам'яткою. Наразі Верховний Суд уже підтвердив історичність більш як 200-річної будівлі.

Судовий спір щодо статусу будинку на вулиці 16 Липня, який рівняни ще називають Русана, тривав з 2020 року, відколи його орендар подав позов з вимогою скасувати розпорядження начальника облдержадміністрації Віталія Коваля "Про взяття на облік об`єкта культурної спадщини", пояснила керівниця облуправління культури і туризму Любов Романюк:

"Це передусім цілий пакет документів: висновок науковців, рецензії, фотографії, історія дослідження. Дуже величезна, клопітка робота. Тобто позивач фактично вимагав визнати нечинною або неправомірною роботу цілої плеяди істориків і краєзнавців".

русана
Фото: Суспільне Рівне

Краєзнавець Микола Бендюк вважає, що будівлю, якій понад 200 років, визнали історичною правомірно.

Будинок, розміщений за адресою вулиця 16 липня, 59 є одним із найстаріших у Рівному і позначений на мапі міста кінця ХVІІІ століття.

"Ми бачимо на мапі зображення цього будинку, воно майже не змінилося. Це будували князі Любомирські разом із оранжереєю, яка знаходиться зовсім поруч із цим будинком. Ці два муровані приміщення — єдині, які датують ХVІІІ століттям, більше у нас нічого ранішого у Рівному немає", — розповів Микола Бендюк.

русана
Фото: Суспільне Рівне

За припущенням краєзнавця, у цьому приміщенні жила охорона палацу князів Любомирських:

"Недаремно одна із назв — "яничарка", а яничари — це охоронці, тобто воно так трансформувалося, власне, в охоронців. Пізніше, вже коли була побудована гімназія, нині — краєзнавчий музей, тут оселився її директор. І цей будинок вже стали називати "директорським", а вулиця називалася Директорською".

русана
Фото: Суспільне Рівне

Спочатку справу розглядали у Рівненському окружному адмінсуді та апеляційному суді у Львові. Обидва рішення були на користь товариства "Русана Плюс", яке орендує будівлю.

русана
Фото: Суспільне Рівне

Заступник керівника Львівської обласної прокуратури оскаржив ці ухвали у Верховному Суді, який і став вирішальним у підтвердженні статусу будівлі. Прокурорка Рівненської окружної прокуратури Інна Власова пояснила, як має вчинити орендар:

"Згідно зі законом "Про охорону культурної спадщини", порядку укладання охоронних договорів, він мав упродовж місяця, це враховуючи, що розпорядження було у грудні 2019-го року, укласти охоронний договір. Якщо на сьогодні такий документ не укладений, то це є його обов'язок, оскільки ініціатива укладання має виходити саме від орендаря".

Підтверджений статус історичного значення означає обмеження на будь-які будівельні роботи, зауважила керівниця облуправління культури і туризму Любов Романюк.

"Об'єкт однозначно — пам'ятка архітектури місцевого значення. Далі — рішення за містом. Ми вимагаємо, щоб вони скасували договір оренди з товариством, внаслідок дій якого ця будівля й зазнала такого руйнування. Але, зрештою, це власність міста. Балансоутримувач — управління комунальної власності. І ми сподіваємось, що вони доведуть усі юридичні моменти до логічного закінчення і, зрештою, задіють заходи з реконструкції цієї будівлі. Є вже багато ідей у громадськості. Зокрема, створення культурного осередку"

"Русана" — історична будівля. Що далі буде з пам'яткою у центрі Рівного
Таке комісія побачила всередині будівлі під час обстеження кілька років тому. Суспільне Рівне

Міський голова Рівного Олександр Третяк позицію міської влади після того, як Верховний Суд підтвердив історичність будівлі, прокоментував так:

"На цей момент питання є в площині вирішення культури обласної державної адміністрації, яка має подати всі необхідні документи, визнати її як пам'ятку і передати нам на місто. Ми тоді уже далі починаємо процес. Наразі ми таких документів ще не отримали. Дане приміщення для нас є важливим, ми маємо його зберегти і захистити від зазіхань недобросовісних орендарів".

Суспільне впродовж кількох днів намагалось отримати коментар адвоката товариства Русана Плюс. Станом на 10 травня відповіді отримати не вдалось.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок