"Він шукає причини, боєприпасів у них ще багато". Череватий про заяву Пригожина, що "Вагнер" піде з Бахмута

"Він шукає причини, боєприпасів у них ще багато". Череватий про заяву Пригожина, що "Вагнер" піде з Бахмута

Оновлено
"Він шукає причини, боєприпасів у них ще багато". Череватий про заяву Пригожина, що "Вагнер" піде з Бахмута
. Бахмут, 9 квітня 2023 року. Фото: АР / Libkos

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий вважає, що ватажок терористичної організації "Вагнер" Євген Пригожин заявив про відхід вагнерівців з Бахмута не через "снарядний голод", а щоб "знайти виправдати невиконані бойві завдання". Про це він заявив під час телемарафону "FREEДОМ".

"Пригожин все більше і більше робить фріковських заяв, щоб максимально показати, що в них "снарядний голод". Про який голод мова? За добу 520 обстрілів на Бахмутському напрямку. Нам би такий "снарядний голод". Він шукає будь-які причини, аби виправдати свої невдачі та неможливість взяти Бахмут. Замість того, щоб визнати те, що ЗСУ розбили "Вагнер", він вигадує причини. Можливо кількість боєприпасів зменшилась, але їх ще багато. На мою думку, одна з причин піти з поля бою, це знайти виправдання своїм не виконаним бойовим завданням", — зазначив Череватий.

За словами речника, підрозділи вагнерівців несуть значні втрати та не мають можливості відновлюватись.

"Вагнер був основною атакуючою силою. Зараз кількість охочих вступати до ПВК менша, бо всі розуміють, що це "квиток в один кінець". РФ набирає та формує штурмові загони "Z". В короткостроковій перспективі, вони дають локальні успіхи, але мають великі втрати", — розказав Сергій Череватий.

5 травня Telegram-канал "Пресслужба Пригожина" опублікував ніби-то лист ватажка терористичного угрупування "Вагнер" Євгена Пригожина, де той заявив, що виведе найманців ПВК "Вагнер" з Бахмута з 10 травня.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 5 травня повідомила, що армія РФ стягує до Бахмута додаткові сили ПВК "Вагнер", аби взяти місто до 9 травня.

Ввечері, 5 травня, лідер Чечні Рамзан Кадиров написав у Telegram, що готовий замінити найманців "Вагнера", на кадирівців.

"Якщо піде старший брат Пригожин і "Вагнер", то Генштаб втратить досвідчений бойовий підрозділ, і на його місце в Артемівську (Бахмут — прим. ред.) прийде молодший брат Кадиров і "Ахмат", — написав Кадиров.

Що відомо про ситуацію у Бахмуті

У Бахмуті залишається близько 1200 цивільних, з них, за наявними в адміністрації даними, 17 дітей, розказав Суспільному Донбас заступник міського голови Олександр Марченко.

Бої за Бахмут тривають з літа 2022 року. Російська армія після відводу Сил оборони від Соледара в кінці січня 2023 року зосередилась на штурмах міста, яке стало політичною ціллю для росіян, переконані в українському військовому командуванні. РФ намагається продемонструвати захоплення відносно великого міста (у Бахмуті до війни проживали приблизно 70 тис. людей), адже останні співмірні "досягнення" були в червні 2022 року (захоплення Сєвєродонецька, а згодом Лисичанська).

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок