З бібліотек Буковини вилучили понад 300 тисяч російськомовних книг: що з ними роблять

З бібліотек Буковини вилучили понад 300 тисяч російськомовних книг: що з ними роблять

З бібліотек Буковини вилучили понад 300 тисяч російськомовних книг: що з ними роблять
. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

З бібліотек Чернівецької області від початку повномасштабного вторгнення вилучили понад 300 тисяч російськомовних книг – найбільше у Чернівецькому районі. Загалом орієнтовно 60% бібліотечних фондів області потребують списання.

Про це у коментарі Суспільному повідомила голова обласної бібліотечної асоціації Наталія Філяк.

Скільки книг списали в області?

Загалом в області працює майже 360 бібліотек. Найбільшу кількість книг списали у Чернівецькому районі – понад 135 тисяч, йдеться на Facebook-сторінці обласного управління культури. Ще майже 60 тисяч вилучили з бібліотек Вижницького району та понад 63 тисячі — з Дністровського.

Крім цього, понад 45 тисяч примірників списали у найбільшій книгозбірні Буковини — обласній науковій бібліотеці імені Івасюка, та понад дві тисячі з обласної дитячої бібліотеки.

Які книги вилучають з фондів бібліотек?

Згідно з рекомендаціями Мінкульту, першочергово з бібліотечних фондів списують літературу, яка пропагує "рускій мір" та його цінності, а також виправдовує збройну агресію Росії проти України. За словами Філяк, у бібліотеках області такої літератури не було.

Також вилучають застарілу російськомовну літературу, книги, які видали в Росії, Білорусі та радянські видання.

"Вони не несуть особливої цінності, але такої літератури, особливо в сільських бібліотеках області, багато. Це зазвичай автори-одноденки, яких читають, щоб відволіктися, – детективи чи любовні романи", – розповідає Філяк.

Книги, які відносять до російської та світової класики теж вилучають, але переважно їх залишаються у фондах обласної бібліотеки. Їх видають із книгосховища за запитом читачів, якщо вони, наприклад, пишуть наукову роботу й такі книги їм потрібні для дослідження.

Читайте також: "У Чернівцях позбуваються пам'яток радянського минулого. Що про це кажуть митці, історик та ветерани"

Чому книги не списували раніше?

Раніше бібліотеки не могли списати більше книг, ніж отримували. Тому наразі майже 60% бібліотечних фондів потребують списання.

"Через недофінансування багато сільських бібліотек роками не отримували нові книги, тому нічого не списували. Тепер, коли є рекомендації Мінкульту, бібліотекарі мають на це право й процес пришвидшився", – розповідає Філяк.

Що роблять з вилученими книгами?

Списану літературу відвозять у пункти прийому макулатури. Гроші за здані книги перераховують на рахунки бібліотек – за них можуть купити нові книги українських та зарубіжних авторів. Втім це не покриває потребу в оновленні фондів.

"Вартість книг наразі дуже висока. Треба здати багато макулатури, щоб купити гарну й потрібну книгу. Також це складно, бо ми закуповуємо книги через казначейство, а через війну пропускають лише найнеобхідніші видатки – книги до них не відносяться. Виходить, гроші на рахунку є, а книги купити не можемо", – розповідає Філяк.

За її словами, бібліотеки області беруть участь у грантових проєктах, щоб поповнювати фонди та розвивати заклади, втім наразі донори орієнтуються на підтримку бібліотек, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Що відомо

  • У квітні 2022 року в Україні створили Раду з питань розвитку бібліотечної сфери при Міністерстві культури та інформаційної політики. Вона напрацювала пропозиції та механізми вилучення пропагандистської літератури з бібліотечних фондів та її заміщення якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок