На Кіровоградщині через весняне водопілля підтопленні тисяча гектарів лісу

На Кіровоградщині через весняне водопілля підтопленні тисяча гектарів лісу

На Кіровоградщині через весняне водопілля підтопленні тисяча гектарів лісу
. Підтоплені ліси у Світловодську на Кіровоградщині. Фото: Ліси України

У місті Світловодськ Олександрійського району Кіровоградської області через весняне водопілля підтоплені тисяча гектарів лісу. Про це Суспільному розповіла фахівчиня зі звʼязків з громадськістю та пресою Центрального лісового офісу Тетяна Будько. З її слів, через підтоплення можуть загинути дерева віком від року до трьох.

У Крилівському лісництві "Чорноліського лісового господарства", яке розташоване у Світловодську, нині під водою перебувають дерева віком від року до трьох на площі десять гектарів. Лишаються підтопленими 20-річні дерева на площі 16 гектарів.

"Висока вода – найбільш згубна для молодих насаджень. Коренева система дерев віком від одного до трьох років ще не достатньо розвинена, – сказала Тетяна Будько. – А враховуючи, що вода стоїть уже тривалий час і повністю покриває дерева (поверх молодих дерев ще 30-40 сантиметрів зверху) – вони, швидше за все, загинуть. Лісівники кажуть, що такі ділянки доведеться перезаліснювати".

Внаслідок весняного паводку вода затопила 323 господарства і 87 будинків у Світловодську. Рівень води у Кременчуцькому водосховищі вимірюють тричі на добу. Він знижується, розповів директор обласного управління з питань цивільного захисту населення Володимир Слінченко. Нині підтопленими лишаються 25 дачних будинків.

"Якщо у квітні, на початку паводку рівень води був 68 метрів, то на даний час він опустився на 66-65 метрів, тобто в нижньому б'єфіДілянка рухомої води або води, розміщеної за водонапірною спорудою. вода падає. Це було зумовлено таненням снігу і дощовою весною. Поки сонце не пригріє, вода не висохне, тому що підіймаються ґрунтові води. Водопілля завершиться на початку червня".

Що відомо

  • Про загрозу підтоплення території Кіровоградської області український гідрометцентр повідомив 13 квітня, рівень небезпеки тоді був помаранчевим. З 15 квітня він змінився на червоний.
  • Внаслідок весняного паводку підвищився рівень води у Кременчуцькому водосховищі. У Світловодській громаді Олександрійського району затопило пляжі, дороги й дачні будинки. В Онуфріївській громаді Олександрійського району – понад 100 гектарів пасовищ, розповіла Суспільному речниця служби з надзвичайних ситуацій в області Оксана Мачак.
  • Жителям громад у зоні підтоплення не рекомендують споживати воду з криниць, бо є ризик збільшення інфекційних хвороб, розповіла Суспільному начальниця відділу Держпродспоживслужби в області Галина Сабадаш.
  • У Світловодську відновили греблю, яка має перешкодити воді з Кременчуцького водосховища. У громаді створили комісію з обстеження територій та будинків, які потрапили в зону підтоплення.

Читайте також

  • Пожежу загасили. У Кропивницькому ліквідовують наслідки нічної атаки дронів
  • "Відновитися не зможуть", – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні у Кропивницькому
  • Італійське обладнання, литовський торф і німецькі касети. На Кіровоградщині висадили 100 тисяч дубових жолудів
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок