"Відновитися не зможуть" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні у Кропивницькому

"Відновитися не зможуть" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні у Кропивницькому

"Відновитися не зможуть" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні у Кропивницькому
На території Кропивницької районної лікарні обрізали 14 дерев, лишивши стовбури без гілок. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому на території районної лікарні обрізали 14 дерев. Лишили стовбури без гілок. Після цього дерева не зможуть відновитись, сказав Суспільному дендролог Євген Ткачук. Така обрізка порушує правила благоустрою. Суспільне дізнавалося, як правильно обрізати дерева і яка відповідальність за порушення.

Дендролог Євген Ткачук – один з розробників правил обрізки дерев у Кропивницькому. Їх затвердили у 2020 році. З його слів, дерева на території лікарні обрізали, порушивши правила.

"Тут насаджені різновікові дерева. Найбільш вікові – ясени, їм понад 40 років. Березам і липам понад 20-30 років. Липи обрізали сильно, але вони зможуть прожити якийсь час, до 10-15 років. Ясен, можливо, загине й не за два роки, але в нього загниється деревина".

Євген Ткачук говорить, не можна за один раз обрізати понад 30% крони. Таке дерево вважається пошкодженим. Якщо обрізати понад 50% крони, дерево може загинути. "І при санітарному, і при формувальному обрізанні є ліміт кількості крони, яку можна обрізати за один рік. Це для того, щоб у дерева не було стресу і воно могло далі нормально розвиватись".

Місце зрубу розміром понад 25 копійок треба зафарбовувати, щоб захистити дерево від шкідників та грибку. На деревах біля лікарні цього правила не дотримались, вважає дендролог. "Воно стає хворим, заражається грибами й поступово пропадає. Обрізка проводиться до початку розпуску бруньок".

Людмила працює двірницею на території лікарні. Прізвище називати відмовилась. Нас ї ї переконання, дерева були старі. З них падали гілки. "Як вітер, боїшся йти. Люди сидять і гілки падають. Старе дерево геть побило дах. Навели порядок, а то джунглі були. Ви подивіться, скільки посадили". Хто обрізав дерева, двірниця не знає.

"Дерева не зможуть відновитися" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні в Кропивницькому
Дерева, обрізані на території Кропивницької районної лікарні. Фото: Суспільне Кропивницький

"Дерева не зможуть відновитися" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні в Кропивницькому
Гілки, обрізані з дерев. Фото: Суспільне Кропивницький

"Дерева не зможуть відновитися" – дендролог про 14 дерев, які обрізали на території районної лікарні в Кропивницькому
Фото: Суспільне Кропивницький

Обрізанням дерев у Кропивницькому займається комунальне підприємство "Благоустрій". Агрономка Альона Ворона сказала, що на території лікарні працівники підприємства не працювали. За правилами обрізати дерева можна в період з жовтня по березень. "На мою думку, така обрізка – це крах, смерть дерева. У нього не буде сили набути нову крону".

Скаргу про пошкодження дерев на території лікарні отримали від кропивничанки 14 квітня, сказав начальник інспекції з благоустрою Олександр Брюховецький. Штраф за таке порушення від 850 до 1700 гривень. Розмір визначатиме адміністративна комісія.

"Була перевірка. На директора комунального підприємства склали протокол за знищення, за незбереження. Ці дерева на їхній прилеглій території. Правила благоустрою вимагають, щоб обрізка відбувалася, коли дерево без листя".

Знімальна група Суспільного тричі приїжджала в районну лікарню, щоб запитати, які причини такої обрізки дерев та хто її виконував, у виконувачки обов’язків генерального директора Ірини Дуніної. Першого разу жінки не було на робочому місці. Іншого дня сказала, що зайнята, й пішла. На телефонні дзвінки Ірина Дуніна не відповідає.

Районна лікарня підпорядкується Кропивницькій районній раді. Її керівник Андрій Лейбенко телефоном сказав, що відмовляється від коментарів. Причиною назвав те, що протокол за порушення склали, тому, за його словами, немає про що говорити.

Читайте також

  • У Кропивницькій міськраді заздалегідь оприлюднюватимуть списки дерев, які готують для обрізки
  • Кропивничанам пропонують долучитись до висадки дерев у місті. Які умови
  • У Несватковому Олександрівської громади висадили липи на честь міст-героїв України
  • "Допомагаємо природі відновитись". У Малій Висці подружжя посадило на вулиці 60 дерев
  • Хотів розвивати зелений туризм. У Новій Празі мобілізованому бійцю допомогли посадити сад
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок