Дев'ята річниця заворушень 2 травня в Одесі: на якому етапі розслідування та що згадують свідки

Дев'ята річниця заворушень 2 травня в Одесі: на якому етапі розслідування та що згадують свідки

Ексклюзивно

2 травня – дев’ята річниця масових заворушень на Грецькій площі та на Куликовому полі в Одесі. Тоді внаслідок сутичок між учасниками "Євромайдану" та учасниками руху "Антимайдан" та пожежі у Будинку профспілок загинули 48 людей.

Цього дня на Соборній площі збиралися футбольні фанати та представники "Євромайдану", аби провести мирну ходу "За єдність України". Неподалік, на вулиці Жуковського, були групи людей з "Антимайдану". На Грецькій площі вони зіткнулися, почалися масові заворушення.

Що згадують про ці події учасники заворушень, на якому етапі розслідування щодо учасників та якими були причини смерті людей у Будинку профспілок — дізнавалися журналісти Суспільного.

Спогади очевидців про 2 травня в Одесі

"Це були не просто вуличні бійки, чи щось таке, це були вуличні бої фактично, де з одного боку за єдність України боролися патріоти, а з іншого боку були представники прибічників Росії", — розповідає експерт групи "2 травня" Владислав Балінський. За його словами, все розпочалося о 15 годині. Основні бої відбувалися біля ТЦ "Афіна" на Грецькій площі. Там був вбитий учасник маршу за єдність Ігор Іванов та отримав поранення в груди Андрій Бірюков, який помер на Дерибасівській.

Експерт "Групи 2 травня" Владислав Балінський. Суспільне Одеса
Експерт "Групи 2 травня" Владислав Балінський. Фото: Суспільне Одеса

Пам'ятна дошка учаснику подій 2 травня в Одесі Андрію Іванову. Фото: Суспільне Одеса
Пам'ятна дошка учаснику подій 2 травня в Одесі Андрію Іванову. Фото: Суспільне Одеса

Балінський згадує — це були вуличні бої з використанням димових шашок та вогнепальної зброї:

"Табори "Антимайдану", "Народної дружини" просувалися з боку Олександрівського проспекту по вулиці Буніна та потрапляли в цей провулок. Спочатку був напад мобільної групи через Дерибасівську на частину Самооборони та ультрас, які стояли з боку Грецької площі. І ось в цій частині, за барикадою було довге протистояння".

Пожежа у Будинку профспілок в Одесі
Пожежа у Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2014 року. Фото:УНІАН

Після сутичок у центрі міста проукраїнські сили пішли до Куликового поля. Там, біля Будинку профспілок, стояло наметове містечко Антимайдану, згадує учасник подій Дмитро:

"Там п’ять наметів стояло, посеред сцени, якраз навпроти центрального входу. У них там була харчевня. Вони годували своє військо. Між наметами, були мішки з піском, барикади, колючка всяка. І вони тут, між наметами, тренувалися потихеньку. Ми прийшли, а тут вже палилися якісь папери, якесь багаття вже горіло, прийняли рішення: намети розбирати не будемо – хай горять нахрін. Коли ми сюди прийшли тут людей вже звісно було небагато, вони вже всі були в приміщенні. Коли ми сюди прийшли, вони добігали".

Зіткнення біля Будинку профспілок в Одесі 2 травня
Зіткнення біля Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2014 року. Фото: УНІАН

Коли почалась пожежа, люди з проукраїнського табору намагались допомогти тим антимайданівцям, які залишилися в будівлі, розповів учасник подій Віталій Свічинський:

"Ці всі проросійські елементи сховалися, це важко сказати, вони зайшли у будівлю і почали звідти жбурляти "коктейлі Молотова", почали стріляти у громадян і так далі. Більшість тих "коктейлів Молотова" розбивались прямо в будівлі. Це не був свідомий підпал. Вони підпалювали самі себе. Ми як самооборона прийняли для себе важке рішення і ми робили все можливе, аби врятувати громадян, які фактично у палаючій будівлі знаходяться".

Люди намагаються врятуватися від вогню під час пожежі в Будинку профспілок в Одесі, в п'ятницю, 2 травня 2014
Люди намагаються врятуватися від вогню під час пожежі в Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2014. Фото: УНІАН

"Я вважаю, що 2 травня можна прирівняти до військових дій. Це було протистояння нерегулярних військ фактично РФ, завербованих людей і нерегулярних військ України. В той момент нерегулярні війська України просто перемогли і показали, яким чином треба було діяти всім, хто опинився в подібній ситуації, в тому числі і на сході України", – зазначив Свічинський.

Чому загинули учасники заворушень 2 травня

Судмедексперт Борис Яворський розповів про причини загибелі 42 людей у будинку профспілок:

"Основних причин смерті було декілька. Я думаю, ми кажемо не про ту частину загиблих, яку наздогнала смерть на Грецькій площі, з ними більш-менш все зрозуміло. Що стосується загиблих біля Будинку профспілок на Куликовому полі, то основні причини смерті – це чотири причини: це по-перше, механічна травма, отримана при падінні з висоти, коли люди рятувалися з вогню, це опіки, отруєння чадним газом і отруєння продуктами горіння. До всього цього ще опіки дихальних шляхів, які можна віднести до другої групи.

Судмедексперт Борис Яворський
Судмедексперт Борис Яворський. Фото: Андрій Рафаель

Покарання для учасників подій 2 травня в Одесі

Аби зрозуміти, що відбувалося в той день, журналісти та деякі експерти створили групу 2 травня, збирали факти, докази:

"Жоден лідер Антимайдану не постраждав. Вони всі щасливо втекли спочатку у Крим, потім засвітилися десь у Донецьку, а зараз живуть у Москві. Їхня сфера уваги – це Одеса. Ніхто не покараний, був затриманий Долженков, так званий "капітан Какао", який просидів довго у СІЗО, були дуже великі проблеми з судом, тому що знову ж таки не були зібрані нормально докази, через знищення, через вимиті вулиці і Грецьку площу, через те, що багато із свідків втекли. 2-3 роки він сидів, але потім рішенням суду у Чорноморську його відпустили за браком доказів", – розповіла учасниця групи Зоя Казанжи.

Зоя Казанжи
Журналістка та учасниця групи "2 травня" Зоя Казанжи. Фото: Суспільне Одеса

Одна зі справ, яку правоохоронці відокремили від основного провадження та направили до суду, – справа про сутички на Грецькій площі. Вона стосувалася затриманих "антимайданівців", серед яких було 17 громадян України та двох росіян, яких звинувачували у масових заворушеннях 2 травня. Ватажками, на думку слідства, були Сергій Долженков та Євген Мефьодов. Прокуратура вимагала для фігурантів ув'язнення строком від 8 до 15 років, однак, на думку колегії суддів, провина обвинувачених не була доведена, тому їх виправдали.

Після виправдувального вироку українця Долженкова та росіянина Мефьодова знов затримали через посягання на територіальну цілісність України. Події стосувалися діяльності чоловіків в організації "Одеська дружина" у березні 2014 року. Через деякий час фігуранти вийшли під заставу у розмірі 300 тисяч гривень, яку зібрала політична партія "ОПЗЖ" під керівництвом депутата Миколи Скорика. Згодом Мефьодова включили у список обміну на українських полонених, а Долженков переїхав до РФ та отримав російське громадянство.

український прапор
Український прапор біля Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

Інша подія в районі Грецької площі, а саме вбивство шести людей, розслідується. Тоді загинули Ігор Іванов та Андрій Бірюков з боку "Євромайдану", а також Євген Лосинський, Олександр Жульков, Геннадій Петров та Микола Яворський – від "Антимайдану".

Одна зі справ щодо подій 2 травня стосується колишнього начальника обласного управління МВС Петра Луцюка. На думку слідства, аби локалізувати сутички в центрі Одеси, чоловік мав оголосити спеціально розроблений для запобігання масових заворушень оперативний план "Хвиля", але цього не зробив.

Ще один фігурант розслідування щодо дій міліції у той день – заступник Луцюка Дмитро Фучеджи, якому в 2023 році винесли заочний вирок. Йому призначили покарання у вигляді 15 років позбавлення волі та втрати звання полковника.

Дмитро Фучеджи
Дмитро Фучеджи, колишній заступник начальника ГУ МВС України в Одеській області. Фото: УНІАН

2 травня 2014 року Дмитро Фучеджі керував представниками громадського руху "Антимайдан", які у центральній частині міста, біля Російського академічного театру на вулиці Грецькій, влаштували масові заворушення, вчиняли насильство, погроми та знищували майно.

4 травня 2014 року через бездіяльність Дмитра Фучеджі, якого після безладів в місті призначили виконувачем обов’язків начальника ГУМВС України в Одеській області, "антимайданівці" захопили будівлю управління міліції та звільнили 63 своїх прибічників. При цьому, за даними слідства, Фучеджі віддав усний наказ відкрити камери ІТТ Одеського міського управління та звільнити затриманих.

З 2016 року у розшуку перебуває їхній керівник, а саме начальник обласного управління ДСНС та син колишнього мера Одеси Володимир Боделан. Його обвинувачують за такими ж статтями, що й підлеглих – залишення громадян у небезпеці, оскільки перші машини з рятувальниками прибули до палаючого Будинку профспілок через 30-40 хвилин.

Одного з лідерів проросійського руху в Одесу у 2013-2014 роках, керівника громадської організації "Єдина Русь" Єгора Кваснюка, який наразі переховується в Росії, заочно засудили до 14, 5 років за ґратами у березні 2023 року. Він брав активну участь у подіях 2 травня 2014 року. Зокрема, саме він очолював групу бойовиків, які напали на проукраїнський Марш єдності, спровокувавши масові заворушення.

2 травня, Єгор Кваснюк
Єгор Кваснюк. Фото: Думська

Як повідомили Суспільному в Одеській обласній прокуратурі, за фактом масових заворушень 02.05.2014 в Одесі внаслідок зіткнень між уболівальниками футбольних клубів "Металіст" та "Чорноморець", які проводили містом марш "За Єдність України", з одного боку, проросійськи налаштованих, організованих і озброєних людей, поліція розслідує кримінальні провадження за ч. 1 ст. 115,Умисне вбивство п. п. 5, 7 ч. 2 ст. 115Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб та вчинене з хуліганських мотивів, ч. 2 ст. 194Умисне знищення або пошкодження майна, ч. ч. 1, 2 ст. 294,Умисне знищення або пошкодження майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах. Те саме діяння, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки ч. 2 ст. 296Хуліганство, ст. 341,Захоплення державних або громадських будівель чи споруд ч. 3 ст. 345Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу або його близьким родичам тяжкого тілесного ушкодження у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків Кримінального кодексу України.

До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 33 людей (32 прихильники "Антимайдану" та один активіст "Євромайдану"), з яких стосовно дев'яти судові розгляди тривають, а стосовно однієї людини за фактом вбивства активіста "Євромайдану" судове провадження зупинено у звʼязку із розшуком обвинуваченого.

Судами ухвалено рішення щодо 23 людей: стосовно трьох винесено обвинувальні вироки за ч. 2 ст. 294Масові заворушення, що призвели до загибелі людей або до інших тяжких наслідків ККУ, щодо одого — кримінальне провадження закрито у зв'язку зі смертю обвинуваченого.

Стосовно 19 з числа прихильників "Антимайдану" винесено виправдувальний вирок. Вказане рішення прокурором оскаржено в апеляційному порядку. У розшуку також перебувають 12 учасників "Антимайдану".

Також триває розслідування вбивств від вогнепальних поранень на Грецькій площі одного прихильника "Євромайдану" та трьох прихильників "Антимайдану".

Процесуальне керівництво та підтримання публічного обвинувачення у справах стосовно колишніх начальника та заступника начальника ГУ МВС України в Одеській області, а також стосовно колишнього начальника ГУ ДСНС України в Одеській області та чотирьох службових осіб ГУ ДСНС в Одеській області здійснює Офіс Генерального прокурора.

Будинок профспілок в Одесі у 2023 році

Зараз Будинок Профспілок, де сталася пожежа та сутички 2 травня 2014 року, обнесений парканом. Зайти до нього не можна, тут висить замок. Про загиблих у цьому будинку профспілок нагадують лише стрічки з надписом "Вічна пам’ять" та живі квіти, які приносять люди.

Будинок профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса
Будинок профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса

Будинок профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса
Будинок профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса

Будинок профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса
Чоловік приніс квіти до Будинку профспілок в Одесі. 2 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок