Понад 1200 справ репресованих подолян є у пошуковій базі Всеукраїнського мартиролога XX століття

Понад 1200 справ репресованих подолян є у пошуковій базі Всеукраїнського мартиролога XX століття

Понад 1200 справ репресованих подолян є у пошуковій базі Всеукраїнського мартиролога XX століття
. Суспільне Хмельницький

Понад 1200 кримінальних справ введено в пошукову базу Державного архіву Хмельницької області і вони увійшли до Всеукраїнського мартиролога XX століття, розповіла Суспільному начальниця відділу використання інформації документів Наталя Кузьміна. За її словами, Державний архів Хмельницької області подав і вніс інформацію про справи репресованих подолян органами радянської влади у 20-40-х роках минулого століття. Детальніше дізнавалися кореспонденти Суспільного.

"Каракула Карл Михайлович, 1888 року народження, поляк, громадянство СРСР, уродженець і житель міста Деражня Кам’янець-Подільської області. Каракула є членом контрреволюційної повстанської організації, існуючої на території Деражнянського району. До дня арешту Каракула вів активну контрреволюційну націоналістичну роботу, вихваляв фашистську Польщу, займався наклепами на Радянськувладу, висловлюючи бажання падіння Радянської влади" - це цитата із матеріалів Кримінальної справи за №6988 на рідного брата дідуся хмельницького дослідника Віктора Каракули.

У справі, каже дослідник, є дані про розстріл репресованого: "Селянин, бідняк. В 1937 чи 1938 році був репресований і розстріляний. Вивчаю будь-яку інформацію, яка є в справі вивчення родинних зв’язків".

Понад 1200 кримінальних справ увійшли до онлайн пошукової бази Всеукраїнського мартиролога XX століття від Хмельниччини. У базі зібрана інформація про репресованих громадян області, розповідає начальниця відділу використання інформації документів Державного архіву Хмельницької області Наталя Кузьміна.

"Будь-який громадянин може зайти до того мартиролога, знайти необхідну область, де проживав репресований, і, відповідно, знайти відомості про репресованого громадянина. Це дуже зручно, тому що можна подивитися справу, замовити її в архіві", - каже Наталя Кузьміна.

Хмельницький дослідник Віктор Каракула читає матеріали Кримінальної справи за №6988 на рідного брата дідуся.
Хмельницький дослідник Віктор Каракула читає матеріали Кримінальної справи за №6988 на рідного брата дідуся. Суспільне Хмельницький

Начальник відділу публікаційної та науково-видавничої роботи архіву Юрій Олійник пояснює: "Ми наповнюємо базу тільки по жителях Хмельницької області, які були тут заарештовані і тут репресовані. В базу даних входить: прізвище, ім’я , по батькові людини, рік та місце народження, національність, місце і дата вироку. І якщо ця людина була репресована, то ще й, відповідно, зазначаються терміни репресій. Якщо є фотографії, то вони теж додаються до бази даних".

За словами Наталі Кузьміної, загалом у Хмельницькому обласному архіві зберігається понад 30 тисяч справ репресованих Хмельницької області.

Читайте також

  • Чим цікаві екскурсії старим кладовищем Хмельницького
  • Хмельниччина: родина загиблого просить підписати петицію про нагородження званням Герой України

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок