На Хмельниччині відкопали підземелля палацу, яке росіяни засипали сміттям

На Хмельниччині відкопали підземелля палацу, яке росіяни засипали сміттям

Ексклюзивно
На Хмельниччині відкопали підземелля палацу, яке росіяни засипали сміттям
. Фото: Суспільне Хмельницький

Найдавнішу частину підземелля заповідника "Межибіж", що на Хмельниччині, науковці відносять до XIV століття. Саме там, два століття по тому, будується палац, який нині реконструюють. В XVI столітті середню частину підземелля використовували для зберігання харчів, а згодом, як винні погреба. В XIX сторіччі, за часів перебування в Меджибожі російських військ, підземелля захаращують і засипають сміттям. Аби його відкопати, знадобилось п'ять років.

Екскурсію найдавнішою частиною підземелля палацу Синявських-Чорторийських Суспільному провів завідувач сектору державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Віктор Вєтров. У XV сторіччі бійницю було замуровано, розповідає Віктор Вєтров, а згодом, у XVI столітті, будують палац. За словами Віктора Вєтрова, брили льоду у підвалі використовували для зберігання продуктів.

"Більша частина підвальних приміщень вже в XVI сторіччі використовувалася за своїм основним призначенням, перш за все — зберігання харчів для мешканців палацу і гарнізону фортеці. Це була така остання функція у XVI сторіччі, коли палац існував своїм повним життям в оборонній системі Меджибізької фортеці", — розповів Вєтров.

Підземелля палацу показав завідувач сектору державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Віктор Вєтров.
Підземелля палацу показав завідувач сектору державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Віктор Вєтров. Фото: Суспільне Хмельницький

Археологи відкопали закорковану пляшку вина, каже Віктор Вєтров: "Вже в XVІІІ-XІX сторіччі підвал використовувався, в тому числі, як оренда площі для зберігання алкогольних напоїв. Саме в цих приміщеннях нами була знайдена велика кількість битих пляшок XVІІІ-XIX сторіччя. Одну повну закорковану пляшку вина знайшли в сусідніх кімнатах. Вона не була загублена, вона була прихована в кутку. Тепер вона зберігається у наших фондах в автентичних умовах".

П'ять років археологи розкопували підвали палацу.
П'ять років археологи розкопували підвали палацу. Фото: Суспільне Хмельницький

Аби повністю розкопати підвали палацу, знадобилося п'ять років, розповідає Віктор Вєтров. Каже, все через російські царські війська.

"Після XIX сторіччя, за часів перебування тут російських військ, підземелля захаращуються, засипаються сміттям, битим камінням. І далі вже, за радянської влади, вони вже були частково зруйновані, а частково повністю засипані. Таким чином, за останні 5 років ми розкопали повністю цей об’єкт, який був засипаний сміттям до самого верху", — сказав Віктор Вєтров.

Читайте також

  • Чим цікаві екскурсії старим кладовищем Хмельницького
  • "Подарунок польської королеви": унікальну чотириметрову піч відкопали на Хмельниччині
  • На Хмельниччині відкрили новий туристичний маршрут підземеллями

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок