Місяць на "Азовсталі" та пів року у російському полоні: історія військового з Одещини

Місяць на "Азовсталі" та пів року у російському полоні: історія військового з Одещини

Місяць на "Азовсталі" та пів року у російському полоні: історія військового з Одещини
В’ячеслав Тихомир, військовослужбовець Національної гвардії України. Фото: Суспільне Одеса

В’ячеслав Тихомир на псевдо "Тихон" — військовослужбовець Національної гвардії України. Службу несе з 2019 року. Початок повномасштабної війни застав біля Маріуполя, місяць провів на "Азовсталі", після чого потрапив у російський полон. Історія В’ячеслава Тихомира — у матеріалі Суспільного.

24 лютого 2022 року "Тихон" був на блокпосту за два кілометри від Маріуполя. На той час, за його словами, вІйськові вже спали зі зброєю, але на те, що буде повномасштабна війна — ніхто не розраховував.

"Перший бій був у нас 2 березня. У нас перед блокпостом були тільки танки, вони виїхали з боку агробази, працювали спочатку по аеропорту, потім по нашому блокпосту і почали рух до нашого блокпоста. Я робив постріли по танкам, вони дещо відкотилися назад. Потім запросили у "Азова", була взаємодія з ними, і вони почали працювати по ним градами", — розповідає про перший бій В’ячеслав.

Далі, продовжує військовий, бої були з використанням танків, артилерії та літаків.

"З літаками ми взагалі не могли впоратися тому, що в нас не було ППО. Єдина ППО, яка в нас була – це хлопці із "Іглами" стояли на багатоповерхівках і збивали їх. Тобто вони спочатку скидували бомби, вони зрозуміли, що їх не збивають. І вони вже настільки низько літають, що просто летять, хочуть скинуть, їх збивають і вони просто падають в Маріуполь, за Маріуполем", — розповів "Тихон".

Командиром "Тихона" був В’ячеслав Кушнір за позивним "Маус". Він загинув у квітні 2022 року.

"Він сам по собі, як людина, він дуже гарний. Щоб вам пояснити, у військовій структурі чемне відношення — це нормальна риса тому, що вона є не у кожного і не завжди. Навіть коли йдуть якісь запеклі бої, ситуації складні, коли вас зажимають, у нього постійно був спокій. За весь час саме в Маріуполі, я не враховую "Азовсталь", бо він до неї не дійшов, він нас розміщував, командував так, що в нас виходив за весь Маріуполь один трьохсотий", — так відгукується про командира В’ячеслав Тихомир.

Сам В’ячеслав дійшов до "Азовсталі" та провів там місяць. Після чого потрапив у російський полон. Звільнити його вдалося за півроку.

В’ячеслав Тихомир, військовий, полон
В’ячеслав Тихомир у Ізмаїлі. Фото: Суспільне Одеса

"Нас виводять, переодягають, потім годину вони проводили якісь процедури з документами і потім стяжки, мішок на голову, скотчем обмотали і поїхали, все. Нас привезли до аеропорту, потім ми були в Криму, бо під час переїзду працювало і радіо кримське, і клімат більш схожий на Ізмаїл, тому,що в Курську дуже холодно. І так сказати відчувалося, що це може бути тому, що у нас був один хлопець, який у госпіталі, і говорив про те, що міняють через Крим", — розповідає про обмін В’ячеслав.

Далі був безпосередньо обмін. За словами В’ячеслава, в той момент від думав тільки про те, щоб нічого не зірвалося:

"Нам кажуть знімати мішки, вони нам зрізають скотч. І я одним поглядом бачу наші автобуси, іде до нас один представник і каже: "Доброго дня, хлопці". І я зрозумів, що це воно, тут вже без варіантів. Там лише було 200-300 метрів. Єдине, що я в той момент думав, щоб зараз нічого не зірвалося".

Після повернення з полону В’ячеслава зв’язався з рідними та своєю дівчиною.

"Я одразу подзвонив додому, всі були раді, всі чекали. Потім по дорозі в Київ зайшов в інстаграм і відписав дівчині. Тому, що я запам’ятав початок номеру і кінець, а серединку загубив. Пишу, вгадай хто це? Вона і плакала, раділа, що поміняли. Почала записувати аудіо записи, але це телефон чисто написати і подзвонити, на більше він не розрахований. Вже потім мені допомогли друзі взяти телефон, ми потім почали спілкуватися по відео зв’язку, вона через деякий час приїхала, було все нормально", — розказав військовий.

За словами Вячеслава, після перемоги він планує звільнитися з військової служби та оселитися в Ізмаїлі.

Читайте також

  • Вперше побачив доньку у півроку: історія прикордонника, який пережив полон в Оленівці та служить в Одесі
  • Провів у полоні в Росії 9 місяців та втратив 20 кг: історія прикордонника з острова Зміїний
  • "Чим гірше до нас ставились, тим більше успіхів у наших на передовій": священник з Одеси про 70 днів російського полону

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок