На Хмельниччині переселенці безплатно опанували професію швачки

На Хмельниччині переселенці безплатно опанували професію швачки

На Хмельниччині переселенці безплатно опанували професію швачки
. Фото: Суспільне Хмельницький

20 жінок, які вимушено переїхали на Хмельниччину через війну, завершили безплатне навчання за професією "швачка" в державному навчальному закладі "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг". Про це розповіла директорка закладу Евеліна Царьова. Тут жінки навчалися в межах проєкту. Сьогодні вони захистили свої роботи та зустрілись із роботодавцями.

Аліна Кондакова демонструє роботи, які вона пошила під час навчання за програмою "Швачка" у державному навчальному закладі "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг". Жінка розповідає, навчалася тут безкоштовно. Вона переїхала з Харкова через війну. Навичок шиття не мала. Аліна за професією – викладач-культуролог. Вирішила опанувати нову спеціальність.

"Ми пошили екзаменаційний виріб, це була спідниця. У кожного вона була свого фасону, кожен мав можливість обрати що він хоче. Фартух ми шили, прихвати, постільну білизну, наволочки різних розмірів. Кишені навчилися робити", — розповідає Аліна Кондакова.

20 жінок, які вимушено переїхали на Хмельниччину через війну, завершили безкоштовне навчання за професією "швачка" в державному навчальному закладі "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг". Про це розповіла директорка закладу Евеліна Царьова. Тут жінки навчалися в межах проєкту "Підтримка економічного розвитку жінок і внутрішньо переміщених осіб в Україні". Навчання профінансували іноземні донори в межах гранту.

Відвідувачка курсів демонструє фартух, який пошила власноруч
Відвідувачка курсів демонструє фартух, який пошила власноруч. Фото: Суспільне Хмельницький

"Слухачі зібралися з різних регіонів: Херсонська, Донецька, Харківська області. Вони всі різні за професіями. Це і медсестри, економісти, бухгалтери, декоратори вітрин. Але перебуваючи у нашому місті вони не знайшли себе", — розповідає Евеліна Царьова.

Практичне навчання проходило три тижні, по шість годин на день, розповідає майстер виробничого навчання Віта Савчук. До цього жінки вивчали теорію дистанційно.

"Ми проводили уроки так, щоб вони забувалися, де вони й щоб вмикалися в роботу з натхненням. Вони як шили ті фартушки, таке враження, що це були діти на уроці праці", — каже Віта Савчук.

Евеліна Царьова розповідає, слухачки курсів сьогодні показували роботи, які виконали за час навчання. За словами директорки закладу, жінки зокрема, працювали на швейному обладнанні, обробляли різні вузли легкого одягу.

20 жінок-переселенок завершили безкоштовне навчання за професією "швачка" в державному навчальному закладі "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг"
20 жінок-переселенок завершили безкоштовне навчання за професією "швачка" в державному навчальному закладі "Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг". Фото: Суспільне Хмельницький

Випускниці також зустрілися із роботодавцями Хмельницького. За словами Евеліни Царьової, так жінки зможуть працевлаштуватися. Про попит на швачок розповідає директор одного зі швейних підприємств міста Леонід Козловський.

"Люди десь поїхали шукати кращої долі й звільнилися робочі місця. І зараз ми маємо брак робочих рук. І я у зв’язку з тим прийшов", — пояснює Леонід Козловський.

Леонід Козловський каже, якщо хтось захоче працювати на його підприємстві, жінок навчатимуть шити й надалі. Чоловік розповів скільки можуть заробляти такі спеціалісти.

"Це може бути від семи до двадцяти та більше тисяч. Безумовно, швачки мусять розуміти, що вся продукція, яка випускається на підприємствах нашого міста й області, має бути якісна. А далі людина має знати, що їй треба випускати певну кількість, щоб вона могла заробити свою певну заробітну плату", — каже Леонід Козловський.

Евеліна Царьова говорить, в межах проєкту відкрили новий набір жінок вразливих категорій та внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також

  • Хмельницька школярка перемогла у всеукраїнській олімпіаді з екології
  • У громаді Хмельниччини з'явився перший мурал від одеських художників
  • Хмельницький театр-студія "БЕЗМЕЖ" отримав диплом І ступеня фестивалю в Торонто
  • На Хмельниччині стартував новий туристичний проєкт

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок