Причиною спалаху над Київщиною став болід до 300 кг: де він міг впасти

Причиною спалаху над Київщиною став болід до 300 кг: де він міг впасти

Причиною спалаху над Київщиною став болід до 300 кг: де він міг впасти
.

Міжнародна метеорна організація (IMO) розповіла, що причиною спалаху над Києвом увечері 19 квітня став політ болідаБолід — великий вогняно-яскравий метеор, досить рідкісне явище. Виглядає як вогняна куля, що рухається в небі. Явище спричиняється потраплянням у щільні шари атмосфери великих твердих частинок, які називаються метеорними тілами. вагою до 300 кг.

Про це йдеться на сайті організації.

Дослідники вивчили записи з відеокамер в Україні, Угорщині та Словаччині, які зафіксували політ космічного об'єкта. Їм вдалося визначити 132 км траєкторії польоту з похибкою у кількасот метрів.

Вперше болід помітили на висоті 98 км над Великою Димеркою на Київщині, а над Києвом він пройшов на 80 км і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

Причиною спалаху над Київщиною став болід до 300 кг: де він міг впасти
Траєкторія польоту боліда над Києвом. Фото: Міжнародна метеорна організація

Метеороїд мав початкову вагу 200-300 кг, зазначили в ІМО. На висоті 38 км він розпався на безліч дрібних фрагментів менше 1 кг. Після цього було ще декілька спалахів: востаннє болід помітили на висоті 28 км, коли його швидкість була близько 10 км/с.

Через велику початкову швидкість тільки маленькі метеорити могли впасти на землю. На думку науковців, їх можна знайти десь між містами Попільня, Романівка, Строків і Паволоч у Житомирській області.

Що відомо про спалах у небі над Києвом

Жителі Києва та області ввечері 19 квітня спостерігали у небі яскравий зелений спалах. Після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги.

Спершу у КМВА заявили, що це було падіння космічного супутника NASA, але у Повітряних Силах цю інформацію не підтвердили. За попередньою інформацією, спалахи на Києвом пов’язані із падінням супутника чи метеорита.

Роб Маргетта з офісу зв'язку NASA повідомив журналістам, що спалах у небі над Києвом близько 22:00 19 квітня не пов’язаний із падінням супутника американського космічного агентства NASA, який у той момент перебував на орбіті.

Спалах у небі над Києвом пов'язаний, імовірно, із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, повідомили у Головному центрі спеціального контролю. Фахівці центру зафіксували високоенергетичну акустичну подію.

Читайте також

Північне сяйво над Тернопільщиною: в мережі публікують фото

Японія пропонує підписати на саміті G7 документ про ядерне роззброєння

На початок