Імовірно, космічне тіло — Головний центр спецконтролю про спалах над Києвом

Імовірно, космічне тіло — Головний центр спецконтролю про спалах над Києвом

Спалах у небі над Києвом 19 квітня
. Спалах у небі над Києвом 19 квітня 2023. Фото: скрін відео

Спалах у небі над Києвом пов'язаний, імовірно, із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери. Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю. У центрі зафіксували високоенергетичну акустичну подію.

"19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області", — йдеться у повідомленні.

Подія ймовірно пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється.

Головний центр спецконтролю — дані про спалах над Києвом
Зафіксовано високоенергетичну акустичну подію. Фото: з сайту Головного центру спецконтролю

Головний центр спеціального контролю здійснює моніторинг геофізичних явищ на території України та земної кулі виконує функції Національного центру даних Міжнародної системи моніторингу Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Інформація про зареєстровані геофізичні явища надходить на пункт управління, де здійснюється її повна обробка і приймається рішення про координати і параметри джерела явища та його можливі наслідки. Доповіді про ядерні вибухи, потужні землетруси на території України та Земної кулі, викиди радіоактивних речовин, подаються у центральні органи державної влади, зацікавлені відомства та установи.

Що відомо про спалах у небі над Києвом

Вночі у небі над Київщиною виявили повітряну ціль, через що була оголошена повітряна тривога. Спершу у КМВА заявили, що це було падіння космічного супутника NASA, але у Повітряних Силах цю інформацію не підтвердили. Згодом у Повітряних Силах повідомили, що, за попередньою інформацією, спалахи на Києвом пов’язані із падінням супутника чи метеорита. Ексрадник голови Державного космічного агенства Колесник у коментарі Суспільному сказав, що версія про супутник малоймовірна і припустив, що це міг бути метеорит або інший об'єкт.

Роб Маргетта з офісу зв'язку NASA повідомив журналістам, що спалах у небі над Києвом близько 22:00 19 квітня не пов’язаний із падінням супутника американського космічного агентства NASA, який у той момент перебував на орбіті.

Як повідомив Суспільному речник Повітряних Сил Юрій Ігнат зранку 20 квітня, коментуючи нічний спалах у небі над Києвом, ППО тоді не працювало.

Жителі Києва та області ввечері 19 квітня спостерігали у небі яскравий зелений спалах. Після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги.

Читайте також

Імовірне падіння метеорита на Київщині, Україна отримає нову допомогу від США. 421 день війни. Онлайн

Імовірно, міг бути метеорит: що відомо про об'єкт, який зафіксували у небі над Київщиною

NASA: спалах у небі над Києвом не пов’язаний із падінням супутника

ППО не працювало — Ігнат про спалах над Києвом

На початок