В Києві облаштують Національне військове кладовище: законопроєкт

В Києві облаштують Національне військове кладовище: законопроєкт

В Києві облаштують Національне військове кладовище: законопроєкт
. ФОТО: Володимир Тарасов / Укрінформ / Getty Images

У Верховній раді України зареєстрували законопроект №9240 щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в Києві. Про це йдеться на сайті Уряду. Його планують облаштувати на Броварському проспекті Дніпровського району столиці.

31 травня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища" та на законодавчому рівні закріплено поняття Національного військового меморіального кладовища та особливості його правового статусу.

"З метою належного вшанування пам’яті військовослужбовців, захисників, захисниць, які віддали своє життя заради незалежності України… є необхідність внесення змін до деяких законів", — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Проєктом закону передбачено:

  • передача у користування та зміна цільового призначення земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення Національного військового меморіального кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі м. Києва;
  • можливість вилучення лісових земель для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища без відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам;
  • проектування Національного військового меморіального кладовища буде здійснюватиметься без одержання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок;
  • можливість перепоховання на Національному військовому меморіальному кладовищі героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", та перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті за рішенням та Кабінету міністрів.

Що відомо про ініціативу створення Національного військового кладовища в Києві

На виконання доручення прем'єра Дениса Шмигаля 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора". Ініціатором створення Національного військового меморіального кладовища було Міністерство у справах ветеранів України. 31 травня 2022 року ця ідея була схвалена депутатами Верховної Ради.

Екологи та активісти були проти розташування меморіалу на Лисій горі. Тогоріч у листопаді на сайті Київради було зареєстровано петицію проти створення військового кладовища на "Лисій Горі". Автор петиції Павло Рациборський зауважує, що урочище "Лиса Гора" є пам’яткою архітектури і належить до об'єктів природно-заповідного фонду. Київрада цю петицію не підтримала. Пізніше у січні перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що у Києві тривають дискусії щодо місця облаштування Національного військового кладовища.

У січні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Як повідомили у мінкульті, Національне військове меморіальне кладовище можуть створити на виїзді з Києва у Биківнянському лісі на Броварському шосе. Там розташований Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили".

Читайте також

Київрада підтримала концепцію створення військового меморіалу в Биківні

На початок