НАБУ відмовило запорізькій громадській організації подати позов до суду щодо конфіскації коштів Куртєва

НАБУ відмовило запорізькій громадській організації подати позов до суду щодо конфіскації коштів Куртєва

НАБУ відмовило запорізькій громадській організації подати позов до суду щодо конфіскації коштів Куртєва
в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв. Фото: Telegram/Анатолій Куртєв

Національне антикорупц́ійне бюро Украї́ни (НАБУ), через відсутність правових підстав, відмовило запорізькій громадській організації (ГО) "Бюро протидії корупції" подати цивільний позов до Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації у в.о. міського голови Куртєва Анатолія 270 000 доларів США, вилучених під час обшуку.

Причини відмови детектив Національного Бюро зазначив у відповіді на звернення ГО "Бюро протидії корупції" від 25 квітня.

По-перше, подібний запит щодо конфіскації коштів в дохід держави потрібно адресувати до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури:

"Згідно з ч. 1 ст. 290 Цивільного процесуального кодексу України позов про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави подається та представництво держави в суді здійснюється прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а не детективом чи працівником Національного бюро".

По-друге, нині детективи НАБУ проводять досудове розслідування, тоді як стягнення в дохід держави можливе, якщо рішення по кримінальній справі вже набуло статусу остаточного.

НАБУ відмовило запорізькій ГО подати позов до Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації коштів Куртєва
Скриншот відповіді НАБУ на звернення ГО "Бюро протидії корупції". Фото з особистого архіву ГО "Бюро протидії корупції"

Суспільне звернулося за коментарем щодо наступних дій до адвоката ГО "Бюро протидії корупції" Сергія Русакова:

"Ця відповідь підтверджує факт того, що відносно Куртєва існує кримінальне провадження відкрите за ст. 368-5 КК України (незаконне збагачення). Ми будемо стежити за розвитком подій і в разі необхідності будемо подавати відповідні звернення до НАБУ та САП".

Раніше Суспільне повідомляло, що 30 серпня 2022 року в Запорізькій міськраді провели обшуки слідчі СБУ та НАБУ. А під час обшуків у квартирі, в якій нібито проживає в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв, на момент візиту слідчих, був присутній його помічник Владислав Павлюченко.

Згідно з судовим реєстром під час обшуку було вилучено наступне майно:

“Грошові кошти на суму 596 400 грн, 230 060 доларів США та 650 Євро”

Адвокати Куртєва та Павлюченка намагалися зняти арешт та повернути гроші Владиславу Павлюченку. Адже, за їхніми словами, грошима володіє саме помічник Куртєва. Проте 29 листопада Апеляційна суддівська колегія відмовила зняти арешт з вилучених грошей.

26 січня Касаційний кримінальний суд відмовив адвокату Слюсарю Андрію, що просив скасувати судове рішення Апеляційного суду і призначити новий розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

Що відомо

  • 30 серпня у Запорізькій міській раді проводили обшуки слідчі Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро. У пресслужбі СБУ повідомили, що розслідують можливе незаконне привласнення гуманітарної допомоги ТОП-посадовцями у Запорізькій області. Окрім міської ради та Запорізької ОВА, обшуки також проводились на складських приміщеннях та за адресами проживання ймовірно причетних до злочину осіб.
  • 20 вересня на сесії Верховної Ради нардепи підтримали пропозицію щодо створення тимчасової комісії з розслідування використання гуманітарної допомоги. Очолив комісію народний депутат від “Слуги Народу” Сергій Козир.
  • 4 жовтня парламентська комісія, що розслідує використання гуманітарної допомоги, працювала у Запоріжжі. Мета роботи комісії – допомогти правоохоронним органам встановити факти розкрадань.
  • 29 листопада колегія Вищого антикорупційного суду відмовила у знятті арешту з чверті мільйона доларів, вилучених під час обшуку квартири, в якій нібито проживає в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв та в якій, на момент візиту слідчих, був присутній його помічник Владислав Павлюченко.
  • 4 квітня стало відомо, що спецкомісія Верховної Ради завершила розслідування щодо гуманітарної допомоги в Запорізькій області. Зібрану за пів року інформацію опублікували в проміжному звіті, його також передали правоохоронцям.
На початок