“Коли ми вийшли — знайшли свободу”: історія священника із Запоріжжя, який перейшов із УПЦ до ПЦУ

“Коли ми вийшли — знайшли свободу”: історія священника із Запоріжжя, який перейшов із УПЦ до ПЦУ

“Коли ми вийшли — знайшли свободу”: історія священника із Запоріжжя, який перейшов із УПЦ до ПЦУ
Всередині храму ПЦУ. Фото: Суспільне Запоріжжя

“Коли ми вийшли, то ми не загубили щось, а навпаки — знайшли свободу і радість богослужіння”, — розповідає запорізький священик Ігор Савва про перехід із Української православної церкви (МП) до Православної церкви України на чолі з митрополитом Київським Єпіфанієм.

Як Ігор Савва наважився на такий крок, та що для цього знадобилося – дізнавались журналісти Суспільного.

Ігор Савва з 1999 року працював в Українській православній церкві (МП) в 9 міській лікарні. У 2018-му з неї вийшов через тиск, бо проводив служби українською мовою, разом з ним пішли й деякі віряни, згадує Ігор Савва:

"З одного боку ми вимушені були вийти, а з іншого – нас вигнали, бо наша громада, одна з небагатьох, яка реагувала на воєнні події з 2014-го року, реагувала як українська громада".

“Вийшовши, ми знайшли свободу”: священник Ігор Савва про перехід із УПЦ до ПЦУ
Ігор Савва, протоієрей Православної церкви України. Запоріжжя, 21 квітня 2023 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

Ігор Савва каже: коли вийшов із Української православної церкви, почав думати, що робити далі. Саме в цей час відбувся об'єднавчий собор украї́нських православних церков, тому вирішив приєднатися до Української канонічної церкви. Цей процес тривав кілька днів:

"Для мене, як священика, сам процес виглядає так: я повинен знайти єпископа, який мене прийме в свою єпархію. Я поїхав до митрополита Олександра, він прийняв мене і зараз я є частиною його Переяславсько-Вишневської єпархії. Це в Києві. Оформили нашу громаду як юридичну особу з уставом, а мене як настоятеля".

“Вийшовши, ми знайшли свободу”: священник Ігор Савва про перехід із УПЦ до ПЦУ
Ігор Савва, протоієрей Православної церкви України. Запоріжжя, 21 квітня 2023 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

З колишніми колегами з церкви московського патріархату, каже протоієрей Савва, нині не спілкується:

"Я був би радий, хоча б для того, щоб дати приклад про вихід із Московського патріархату. Коли ми вийшли, ми не загубили щось, а навпаки — знайшли свободу та радість богослужіння".

“Коли ми вийшли — знайшли свободу”: історія священника із Запоріжжя, який перейшов із УПЦ(МП) до ПЦУ
Церковне начиння протоієрея Православної церкви України Ігоря Савви для проведення служби. Фото: Суспільне Запоріжжя

Від початку повномасштабної війни в Запоріжжі та області жодна з громад не виявила бажання перейти з Української православної церкви (МП) до Православної церкви України, каже єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій:

"Якщо якась громада захоче перейти до ПЦУ, щоб захистити її право, можливо, ми будемо звертатися по допомогу, щоб захистити законне право громади на самовизначення, до якої конфесії вона хоче належати".

“Вийшовши, ми знайшли свободу”: священник Ігор Савва про перехід із УПЦ до ПЦУ
Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, Запоріжжя, 16 квітня 2023 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

Проте єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій зазначає, що це має бути свідоме рішення і тиснути на священників московського патріархату ніхто не буде.

“Вийшовши, ми знайшли свободу”: Історія священника який у Запоріжжі перейшов із УПЦ до ПЦУ
Кафедральний Собор Святої Трійці у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

Українська православна церква Московського патріархату – назва більше побутова, пояснює директор Департаменту культури та інформаційної політики обласної військової адміністрації Владислава Мороко:

"Зареєстрована Українська православна церква на чолі з Онуфрієм, а також Православна церква України на чолі з Епіфанієм. Тобто, це дві церкви, але для того, щоб зрозуміти, хто до кого і яке має відношення, тому воно і з’явилося —Московський патріархат і Київський патріархат".

За словами Владислава Мороко, парафії Української православної церкви (МП) є в понад 350 громадах Запорізької області. Натомість Православної церкви України — у 140. На підконтрольній Україні території розташовані 98 храмів:

"З них лише 12 – ПЦУ і приблизно до 5-6 — греко-католики, римо-католики, а все інше, це понад 70 — УПЦ. Ідеологічно і ментально УПЦ (МП) — це частина РПЦ. На окупованих територіях ПЦУ немає, тому що ПЦУ було знищено в перші ж дні окупації".

“Вийшовши, ми знайшли свободу”: священник Ігор Савва про перехід із УПЦ до ПЦУ
Владислава Мороко, директор Департаменту культури та інформаційної політики обласної військової адміністрації. Фото: ЗОДА

Більшість священнослужителів Православної церкви України евакуювалися з тимчасово окупованої території Запорізької області. Про це Суспільному раніше повідомляв єпископ Запорізький і Мелітопольський владика Фотій.

Також Суспільне раніше повідомляло, що петиція щодо розірвання всіх договорів міста Запоріжжя із Запорізькою єпархією Української православної церкви московського патріархату, майже за добу набрала необхідну кількість підписів на сайті Запорізької міської ради.

Що відомо

  • Настоятеля парафії Пресвятої Богородиці УГКЦ в Мелітополі Олександра Богомаза росіяни "депортували” через 9 місяців окупації.
  • 14 березня російські військові в окупованому Бердянську провели обшук у помешканні священника ПЦУ Олега Ніколаєва. Його самого вивезли у невідомому напрямку.
  • Отця Петра, який після початку повномасштабного вторгнення та попри окупацію Мелітополя протягом 9 місяців залишався у місті та продовжував правити службу – депортували росіяни.
  • 11 грудня Рада національної безпеки та оборони запровадила персональні санкції проти семи ієрархів Української православної церкви Московського патріархату. Серед інших до санкційного списку потрапив митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука (Андрій Коваленко).
  • На Великдень, 16 квітня, близько третьої години ночі армія РФ, завдала шість ракетних ударів по Комишувасі Запорізької області. Дві людини дістали травми. Руйнувань зазнали церква, бібліотека, житлові будинки.
  • В тимчасово окупованому Бердянську освятити великодні кошики можна тільки у церквах московського патріархату та під посиленим озброєним конвоєм російських військовослужбовців. Священнослужителів інших конфесій або ув’язнили або репресували.
  • У тимчасово окупованому Бердянську росіяни захопили римо-католицький храм. До повномасштабної війни римо-католицька парафія Бердянська не тільки звершувала богослужіння, а й проводила концерти органної музики для містян та гостей міста, а також надавала підтримку нужденним.

Читайте також

На Запоріжжі Православна церква України налічує близько 50 парафій проти 300 церков УПЦ

У Запоріжжі під звуки сирен обвінчали дві пари

До семи років позбавлення волі засудили чоловіка, який намагався підпалити храм УПЦ в Запоріжжі

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок