На Хмельниччині вирощують безплатну розсаду для громади

На Хмельниччині вирощують безплатну розсаду для громади

На Хмельниччині вирощують безплатну розсаду для громади
. Фото: Суспільне Хмельницький

35 тисяч стеблин розсади овочів планують роздати жителям Теофіпольщини. Для цього у селищі встановили теплицю та розмістили касети з насінням. Про це розповів селищний голова Теофіпольської територіальної громади Михайло Тененев. Доглядають за ними працівники комунального підприємства. Роблять це задля продовольчої безпеки громади.

Як вирощують розсаду для громади, бачили кореспонденти Суспільного Хмельницький.

Агроном Андрій Шевчук доглядає у Теофіполі за теплицею. Чоловік розповідає, у ній вирощують розсаду солодкої кукурудзи, капусти та огірків.

"Є різні помідори: великі та маленькі, хтось любить більш солодкі, більш кислі, тому ми їх висаджуємо", — пояснює Андрій Шевчук.

35 тисяч стеблин розсади овочів планують виростити та роздати жителям Теофіпольської громади, розповідає керівниця громадської організації "Молодіжна рада Теофіпольщини" Вікторія Налімова. За її словами, якщо зійде та приживеться все насіння, а це 50 тисяч, надлишок вирощуватиме, а згодом реалізує комунальне підприємство.

35 тисяч стеблин розсади овочів планують виростити та роздати жителям Теофіпольської громади
35 тисяч стеблин розсади овочів планують виростити та роздати жителям Теофіпольської громади. Фото: Суспільне Хмельницький

"Серед зареєстрованих — 540 домогосподарств. 530 із них — це домогосподарства, які вирощують овочі для власних потреб своїх сімей. Також 10 домогосподарств, які вирощують овочі вже на базі фермерських, або особистих селянських господарств", — каже Вікторія Налімова.

Такий хаб розвитку овочівництва створили в Теофіпольській громаді, розповідає селищний голова Михайло Тененев. Для цього встановили теплицю. Її придбали за кошти іноземних донорів. Витратили на це півтора мільйона гривень.

"В ці кошти входить навчання для агрономів, для працівників, для людей, які будуть вирощувати цю розсаду", — розповідає Михайло Тененев.

В Теофіпольській громаді встановили теплицю за кошти іноземних донорів
В Теофіпольській громаді встановили теплицю за кошти іноземних донорів. Фото: Суспільне Хмельницький

Селищна рада виділила земельну ділянку під теплицю, насіння зокрема, а також торф, касети для насіння закупили за гроші громади, каже Михайло Тененев.

Проєкт створений задля підтримки України. Надали таку допомогу чотирьом громадам, каже керівниця проєкту "Хаб розвитку овочівництва у Теофіпольській тергромаді" Ірина Скуратко.

"Це саме програма "U-LEAD з Європою", яка допомогла нам його втілити в життя. Громада вже мала напрацювання у формі програми продовольчої безпеки. Вона направлена на те, щоб забезпечувати продовольчу безпеку на наших тилових частинах країни", — пояснює Ірина Скуратко.

Відповідно до проєкту, говорить селищний голова Михайло Тененев, цю розсаду жителям громади роздадуть безплатно.

"Ми роздамо, а люди цю продукцію мають виростити й спожити, мати можливість дати переселенцям та Збройним силам", — каже Михайло Тененев.

Цю розсаду жителям громади роздадуть безплатно
Цю розсаду жителям громади роздадуть безплатно. Фото: Суспільне Хмельницький

Одна з тих, хто замовив розсаду овочів у хабі, жителька Теофіпольської громади Наталія Довжук. Жінка розповідає, має велику родину.

"Чотири, чи п’ять видів я замовила: огірки помідори й капусту. У мене велика родина, двоє діток, які проживають у столиці. Вони потребують моєї допомоги", — розповідає Наталія Довжук.

Площа теплиці - 500 квадратних метрів. Її встановлювали та доглядають розсаду працівники комунального підприємства "Теофіпольлісвод", розповідає його директор Юрій Мельник

"Даний вид металоконструкції дозволяє розширювати теплицю. Тобто ми паралельно цій підставляємо наступну теплицю. І за прогнозами на наступний рік, ми вже власними силами за свої кошти зможемо побудувати ще одну", — розповідає Юрій Мельник.

Як каже Юрій Мельник, загалом на цій площі землі можна встановити чотири теплиці та вирощувати розсаду вже на продаж.

Читайте також

  • "Перемагали росіян на татамі, переможемо і в цій війні", — військовий-спортсмен з Хмельницького
  • Артпростір у Хмельницькій обласній дитячій лікарні
  • Проміняв столичне життя та займається гончарством на Хмельниччині
  • "Подарунок польської королеви": унікальну чотириметрову піч відкопали на Хмельниччині
  • Як на Хмельниччині відновлюють житло для переселенців

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок