Прокуратура Донеччини розслідує заяви колишніх "вагнерівців" про вбивства українських дітей у Бахмуті та Соледарі

Прокуратура Донеччини розслідує заяви колишніх "вагнерівців" про вбивства українських дітей у Бахмуті та Соледарі

Прокуратура Донеччини розслідує заяви колишніх "вагнерівців" про вбивства українських дітей у Бахмуті та Соледарі
. Дим над Соледаром, Донецька область, Україна, 11 січня 2023 року. AP Photo / Libkos

Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування заяви колишніх вагнерівців про вбивства українських дітей у Бахмуті та Соледарі. Як повідомили, провадження відкрили ювенальні прокурори.

"У ЗМІ виявили відео, у якому представники ПВК "Вагнер" зізнаються у вбивствах 20 українських дітей під час перебування на території Бахмута та Соледара. За словами бійців "Вагнер" накази щодо знищення мирного населення вони отримували від свого керівника Євгена Пригожина", — йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, слідчі перевіряють причетність до цих злочинів двох людей, ідентифікованих у ЗМІ як громадян РФ та Азербайджану.

У прокуратурі розповіли, що кримінальне провадження відкрите за фактами порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Що відомо про зізнання "вагнерівців" у вбивствах цивільних у Бахмуті і Соледарі

Проєкт Gulagu.net опублікував відео з зізнаннями у воєнних злочинах в Україні екскомандирів підрозділів ПВК "Вагнер" Азамата Улдарова та Олексія Савічєва, помилуваних Путіним і завербованих у рамках реалізації програми Пригожина, відомої як "Проект "К".

Вони розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з 60 пораненими полоненими і "500-ми" (тими, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, включно з дітьми.

Глава офісу президента Андрій Єрмак відреагував на зізнання "вагнерівців". Він зазначив, що їхні слова проливають світло на злочини російської армії в Україні і закликав світ "не боятися Росію, а бити жорстко".

Статистика загибелі дітей в Україні через війну

Станом на 15 квітня 2023 року більше ніж 1417 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 469 дітей загинуло та понад 948 отримали поранення.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

Читайте також

Пригожин погрожує ексбійцям ПВК "Вагнер", які розповіли про накази вбивати дітей

ISW проаналізував зізнання колишніх "вагнерівців" про вбивства українських дітей

На початок