63-тя річниця з дня створення ФК "Десна" у Чернігові: історія заснування клубу, злети й падіння

63-тя річниця з дня створення ФК "Десна" у Чернігові: історія заснування клубу, злети й падіння

63-тя річниця з дня створення ФК "Десна" у Чернігові: історія заснування клубу, злети й падіння
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Починаючи з 17 квітня 1960 року, кілька поколінь чернігівців захоплювалися грою рідної футбольної команди "Десна". За 63 роки в історії цієї команди були злети й падіння, поразки та перемоги, зняття з чемпіонату та відродження. На стадіоні Гагаріна грали кумири цих різних поколінь — від Віктора Баннікова та Олега Кузнецова до Андрія Ярмоленка та Михайла Мудрика. Проте сезон 2021/2022, через повномасштабне вторгнення РФ, завершився для "сіверян" після першого кола, а домашній стадіон Гагаріна зруйнований їхніми військами.

Як створювався клуб, які мав назви, хто грав за "сіверян" та хто їх тренував, які найбільші досягнення "Десни" та найприкріші поразки? Про це і не тільки читайте далі в нашому матеріалі та дивіться у фільмі-історії "Десна" 60 років, який знімали протягом 2020 року.

"Авангард" та 60-ті роки XX століття

Після завершення Другої світової війни майже всі підприємства Чернігова, в яких набиралось 11 чоловіків, мали свою футбольну команду, але команди майстрів у місті довго не було.

"Коли «Десна» починала, вона починала як команда «Авангард». Чому? Тому що «Десна» організовувалась на виробничому об'єднанні «Хімволокно». А це було спортивне товариство «Авангард». Тому одразу написали «Авангард». Але рік минув, вирішили ж прив'язатись до Чернігова й перейменували на «Десна»", — каже спортивний журналіст Сергій Гайдук.
Сергій Гайдук
Сергій Гайдук. ФОТО: Суспільне Чернігів

Футболом у Чернігові почали займатись за кілька років до створення "Десни" у 1958 році. Тоді в місті була спортивна школа, в якій була футбольна група. Тренером цієї групи був Олександр Норов.

"Ми однолітки «Десни». Прийшли у той же рік, коли й з'явився клуб. Тобто з «Десною» практично все життя. Коли «Десні» дали статус команди майстрів, то це, мабуть, після польоту Гагаріна в космос, була друга подія, по значущості для міста", — говорить ветеран футболу Юрій Грузнов.
Юрій Грузнов
Юрій Грузнов. ФОТО: Суспільне Чернігів

17 квітня 1960 року "Авангард" зіграв свій перший офіційний матч в рамках Другої ліги чемпіонату СРСР класу "Б" у Кіровограді проти "Зірки", поступившись із рахунком 0:3.

"Перший сезон «Авангарду», відверто кажучи, це був рік становлення. Результатів практично не було. Десь в аутсайдерах була команда. А десь років через три-чотири вже «Десна» увійшла в перелік кращих клубів своєї підгрупи", — розповідає Гайдук.

Вболівальники на стадіоні у Чернігові
Вболівальники на стадіоні у Чернігові. ФОТО: з архіву Миколи Гольника

У 1961 році чернігівці зіграли свій перший матч проти іноземців. Тоді до міста приїхав шведський "Хамарбю". Матч тоді завершився з рахунком 1:1, а найкраще себе показав воротар "сіверян" Віктор Банніков. Наступного сезону він перейшов до київського "Динамо", двічі ставав "Воротарем року", четвертим призером Чемпіонату світу-1966 та учасником Чемпіонату Європи-1972.

Андрій Процко
Андрій Процко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Десь починаючи з 1964 року вже пішов результат. А в 1965-му вийшли в 1/8 кубку СРСР. Це вже було велике досягнення. Результати матчів вивішувались біля готелю «Десна» на центральній площі міста. Там є балкон над центральним входом. І от туди виходив такий Зайцев, який був коментатором на стадіоні та працював на об'єднанні «Хімволокно». І він оголошував спочатку результат матчу, хто забив голи. Це все з'ясовувалось телефоном. Потім фанати обговорювали ці питання, стоячи там же під готелем", — говорить ветеран футболу Андрій Процко.

Зняття з чемпіонату та найкращий сезон в СРСР

У 1970 році першим секретарем Чернігівського обкому комуністичної партії став Микола Уманець. Зі слів почесного вболівальника "Десни" Віталія Добрянського, Уманець тоді вважав, що "Десну" дуже важко й дорого утримувати чернігівську команду.

Віталій Добрянський
Віталій Добрянський. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Він чомусь вважав, що «Десну» дуже важко утримувати. І тому, не бувши вболівальником футболу, та й думаю ніякого спорту взагалі, він сказав: «А для чого нам футбол цей треба?» А знаєте, тоді партія сказала, комсомол відповів — так. Не подобається футбол, все".

Команда про розформування клубу тоді дізналася від головного тренера Олега Базилевича.

"Я пам'ятаю, ми прийшли сюди на стадіон, стоїмо з сумками, щоб тренуватися. Сезон закінчився, але ми прийшли тренуватися. Базилевич завжди стояв у спортивній формі, з якимось конспектом, а тут він не стоїть у звичайному одязі. І якась така дивна поведінка. Ми запитували: «Олеже Петровичу, ну що, переодягнемось, будемо тренуватися?» Він каже: «Як хочете». Знаючи його пунктуальність, знаючи його вимогливість, і тут така фраза. Ми кажемо: «А що сталося?» Він відповів: «Команди більше немає»", — говорить Юрій Грузнов.
Стартовий склад чернігівської "Десни"
Стартовий склад чернігівської "Десни". ФОТО: з архіву Галини Гончарової

Потім до Чернігова переїхав ФК "СКА" (Київ), і став грати на місцевому стадіоні аж до 1976 року. Пізніше обласна влада вирішила повернути футбольну команду, але відмовилися просто так повертати "Десну" в чемпіонат. Тепер вона мала знову за спортивним принципом здобути звання команди майстрів.

"Зробили ставку на чернігівський «Хімік», який виграв аматорську лігу. Вони стали чемпіонами України, а це звання виробничих колективів давало путівку до класу «Б». І тоді завдяки Юхиму Школьнікову, хоча там Фінкельберг більше був, але Школьніков допомагав. Великий вклад Юхима в те, що повернулася «Десна» до когорти найсильніших, але й не менше заслуга і спортивного керівництва області".

Починаючи з 1977 року "Десна" відновила свою участь у Другій лізі чемпіонату СРСР. І вже за кілька років у 1982 році чернігівці змогли досягнути найкращого результату в рамках чемпіонату СРСР — друге місце Другої ліги класу "Б".

Олександр Рябоконь
Олександр Рябоконь. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Було 18 футболістів, тоді штат не був роздутий. Головний тренер, помічник, лікар, адміністратор, футболісти. Команда, мабуть, проводила свій найкращий сезон в історії на той момент, 1982 рік. Це срібні медалі другої ліги, шостої зони. Дуже сильний колектив був. Навіть нам, вихованцям «Динамо», була зрозуміла різниця між юнацьким футболом та дорослим", — так про свою гру в "Десні" розповідав Олександр Рябоконь, який потім став багаторічним і поки останнім головним тренером "Десни".

P.S. Про етапи "Десни" вже в незалежній Україні, зміну президентів, а також участь у Єврокубках — дивіться у фільмі-історії "Десна" 60 років.

Читайте також

Близько 400 дітей продовжують займатись футболом на зруйнованому стадіоні імені Гагаріна у Чернігові: як це відбувається

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок