Близько 400 дітей продовжують займатись футболом на зруйнованому стадіоні імені Гагаріна у Чернігові: як це відбувається

Близько 400 дітей продовжують займатись футболом на зруйнованому стадіоні імені Гагаріна у Чернігові: як це відбувається

Близько 400 дітей продовжують займатись футболом на зруйнованому стадіоні імені Гагаріна у Чернігові: як це відбувається
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чернігівські вихованці футбольної школи "Десна" продовжують готуватися до виступів у змаганнях. На стадіоні імені Гагаріна займається близько 400 дітей різного віку. На всіх — одна роздягальня та одне частково вціліле штучне поле.

11-річний Богдан любить футбол, рівняється на бразильського нападника Неймара та мріє грати за іспанську "Барселону". Майже половину свого життя він займається саме на стадіоні імені Гагаріна у Чернігові.

Богдан
Богдан. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Мені дуже подобається цей стадіон. Навіть не звертаю уваги на те, що він зруйнований. Його відбудують".

Внаслідок бомбардування росіянами Чернігова у березні 2022 року, від стадіону залишились руїни. Після розбору завалів та розмінування тренери спортшколи "Десна" вирішили відновити тренування для дітей.

"Хлопці залишились, треба їх теж виховувати, від війни відволікати. Це така травма, яка можна сказати, не виліковується. Але життя продовжується. Діти люблять футбол", — каже тренер СДЮШОР "Десна" Олександр Зуб.

Від тренувальної бази, де колись виховувались тисячі футболістів, залишилось лише одне синтетичне поле, каже Олександр Зуб, але й воно з вирвою від бомби.

Олександр Зуб
Олександр Зуб. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Її накрили, якось засипали. Накрили, щоб діти хоч займалися. А що дітям треба? Роздягальня і футбольний майданчик — все", — говорить тренер.

Роздягальня залишилась лише одна, в будівлі, яка розташована трохи далі від трибун. Там переодягаються усі чотири сотні вихованців спортшколи.

Роздягальня, яка вціліла після російських авіабомбардувань
Роздягальня, яка вціліла після російських авіабомбардувань. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Тут всі наші хлопці переодягаються. В зимовий період, ви бачите є буржуйка — топили, щоб дітям якось тепліше було. Бачите, як після вибухів приміщення все постраждало, але тренуємось якось, виживаємо".

Матвій вже п'ять років займається у "Десні". Хлопець каже, боляче було дивитись на розбомблений стадіон, але приходить сюди на тренування п'ять разів на тиждень.

Матвій
Матвій. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Та все одно де тренуватись, головне тренуватись. Це дуже хороший спорт, він колективний. Головне отримувати від футболу задоволення".

Олександр Зуб каже, зараз в нього 24 вихованці. До війни в його віковій групі було понад 40 дітей. Зараз хлопці ще замалі, але вже готуються до виступів у першості дитячо-юнацької футбольної ліги України.

"Ми в цьому році побували на двох турнірах в Плисках, Чернігівської області. Життя продовжується, діти повинні грати. Прищеплюємо, звичайно, що тільки перемогу. Вона і в житті треба, і на фронті перемога треба, і на футбольному полі".

Детальніше дивіться у відео:

Читайте також

У чернігівських дитсадках планують відкрити групи раннього віку

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок