Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як загін ДСНС розміновує Посад-Покровське на Херсонщині

Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як загін ДСНС розміновує Посад-Покровське на Херсонщині

Ексклюзивно
Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як загін ДСНС розміновує Посад-Покровське на Херсонщині
. Херсонщина. Працівники піротехнічної служби стоять біля зруйнованого армією РФ будинку у Посад-Покровському, 12 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Зведений загін Державної служби з надзвичайних ситуацій України працює над розмінуванням Херсонської області. Як відбувається цей процес у Посад-Покровському, бачили кореспонденти Суспільного.

Денис з Луганщини, працює водієм сапером відділення підводного розмінування. Приїхали до Посад-Покровського за заявками місцевих жителів. Вибухонебезпечні предмети виявляють візуально або за допомоги металошукача.

"Робимо закладку та підриваємо на місці, кратером користуємося, ведемо розвідку перед тих як заходимо в поле, бо можуть ще бути невизначені вибухонебезпечні предмети. Буває її також видно, загалом. якщо сонце вона зверху, ми їх бачимо, опускаємо на мінімальну відстань на півтора два метри та робимо облік території. Потім вже розвідка йде з саперами з металошукачами", — говорить Денис.

Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як зведений загін ДСНС розміновує Посад-Покровське Херсонщини
Херсонщина. Наслідки російських обстрілів у Посад-Покровському, 12 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Найбільш заміновані Херсонська та Харківська області, розповідає старший групи розмінування напрямку Херсонщини від ДСНС Олександр Дворецький. Боєприпаси лежать і на ґрунті, і на дахах, під завалами будинків. Їх пошук зараз ускладнює погода, почала рости трава, тому виявити їх складно.

"Після того, як звільнили, тут було мало жителів, а зараз вони з’їжджаються, привозять дітей, будемо чистити цей населений пункт, щоб забезпечити людям безпеку проживання", — каже Олександр Дворецький.

Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як зведений загін ДСНС розміновує Посад-Покровське Херсонщини
Херсонщина. Зруйнований армією РФ будинок у Посад-Покровському, 12 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Вибухонебезпечних предметів у Посад-Покровському тисячі, говорить Олександр Дворецький.

"Є такі мінні поляни, де тисячі мін, стоять вони так, що кожну треба знешкоджувати окремо, вони не підлягають транспортуванню чи вилученню, на жаль вони зроблені так, що їх треба знешкоджувати на місці. Це все час", — говорить Олександр Дворецький.

Для виявлення та ліквідації боєприпасів використовують металошукачі, дроти та спеціальні машини.

"Зараз ми тестуємо і використовуємо машини механізованого розмінування. Одна машина марки, тобто невелика машина яка позначена для розмінування протипіхотних полів боєприпасів, а ще є машина потужніша, яка призначена для розмінування вже важких ділянок з протитанковими мінами й з інженерними боєприпасами великої потужності. Присутності оператора в середині даного автомобіля немає і це виключає небезпеку оператора. Машиною можна керувати пультом на відстані до кілометра, якщо є видимість", — каже полковник служби цивільного захисту, старший групи розмінування напрямку Херсон від ДСНС України.

Боєприпаси лежать на ґрунті, дахах, під завалами будинків: як зведений загін ДСНС розміновує Посад-Покровське Херсонщини
Херсонщина. Автомобіль піротехнічної служби у Посад-Покровському, 12 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Окрім розмінування, зведений загін ДСНС України займається відновленням критичної інфраструктури деокупованих населених пунктів.

"Є населені пункти на території Херсонщини які вже рік без світла, води газу. Це близько 80 населених пунктів ще залишаються без світла, а це немає ні газу, ні води. Понад 120 населених пунктів ми підключили. Пройшли замінованими лініями електропередач більше дев'ятсот кілометрів, це з жовтня. І не враховуючи того, що ми очистили близько 2200 гектарів території, пройшли десь близько двохсот кілометрів газопроводів, понад триста кілометрів доріг, дев'яносто кілометрів колій залізничних і під час цієї роботи ми виявили та знешкодили понад 21 тисячу боєприпасів", — говорить полковник служби цивільного захисту, старший групи розмінування напрямку Херсон від ДСНС України.

Над розмінуванням територій Херсонської області, окрім загону ДСНС працюють сапери ЗСУ, Національної гвардії, державної спеціальної служби транспорту, вибухотехніки Національної поліції. Допомагатимуть і міжнародні організації, які пройдуть певну акредитацію, говорить Олександр Дворецький.

Що відомо

  • Деокуповані території Херсонської області засмічені та щільно заміновані російськими снарядами. Аграрії намагаються шукати свої методи вирішення ситуації та допомагають вибухотехнікам розміновувати поля.
  • Третина від загальної площі України забруднена вибухонебезпечними предметами. А розмінування в Україні займе в середньому 10 років.
  • Зведений піротехнічний загін знешкоджує вибухонебезпечні предмети на об’єктах інфраструктури звільненої частини Херсонської області: автошляхи, лінії електропередач та інші комунікації. Лише після їхнього розмінування піротехніки зможуть братися до огляду сільськогосподарських угідь.

Читайте також

Отримання паспорта РФ це шлях до примусової мобілізації і депортації. Про ситуацію на лівобережжі Херсонщини

"Казав, що повернеться весною". Історія загиблого бійця з Херсонщини Артема Сілібжана

Російські окупанти лякають "каральними заходами" та закликають жителів Херсонщини терміново евакуюватись

Заходи безпеки у храмах на Великдень: як у Херсоні готуються до свята

Атаки керованими авіабомбами, насильницька "паспортизація". 415 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок