Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"

Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"

Рік тому українські військові поцілили ракетами у російський крейсер "Москва". Після влучання на флагмані Чорноморського флоту Росії сталася пожежа. Він почав тонути та пішов на дно. Про те, що сприяло операції та як на цю подію реагували українці у матеріалі Суспільного.

Як розповіла начальниця пресцентру сил оборони та охорони Півдня Наталя Гуменюк, росіяни вважали крейсер непотоплюваним. За її словами, тоді потопленню "Москви" сприяв і чіткий план дій командування, і погодні умови:

"Відчуваючи свою безкарність в Чорному морі, ворог наблизився на таку відстань, яка була для нього критичною, а для нас досяжною. І тоді відбулася чітка командирська реакція, прийняте рішення і його втілено. Відповідно, влучання відбулася ще і з урахуванням завантаженості крейсера боєкомплектом. Це склало додаткову детонацію, додатковий резонанс".

Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"
Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Олексій Неїжпапа. Олексій Неїжпапа. Фото: Суспільне Одеса

Командувач Військово Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа розповів, що після потопленні "Москви" відчував гордість за сам вчинок і гордість за підлеглих. Додав, що не думав, що крейсер піде на дно:

"Я особисто думав, що він не втоне, тому що все ж таки корабель дуже великий і по всім розрахунках застосування крилатих ракет для того, аби знищити корабель такого класу, потрібно не менше 6-7. Якщо ми мали влучення двох крилатих ракет, то звісно це не достатньо, але був шанс, тому що корабель не дуже новий, м’яко кажучи, й організація служби на кораблях чорноморського флоту нам в принципі відома".

Російський десант, потоплення "Москви" та битва за Зміїний: інтерв'ю з командувачем ВМС Неїжпапою

Військовий капелан Олександр Чоков прибув на острів Зміїний на судні "Сапфір", аби забрати додому тіла військових, які тоді вважалися загиблими. Так потрапив до російського полону, де пробув 43 дні. Про потоплення "Москви" дізнався після звільнення:

"Коли я дізнався, що це крейсер затопили, то в мене була така радість, тому що цей такий флагман Росії, корабель, який флот Російський очолював. Вони нам казали, що вони за три тижні візьмуть наш Київ, а тут потопили флагман. І це ще такий доказ був для Росії, що ви не зможете Україну взяти, що ми потопимо весь ваш флот".

Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"
Капелан Василь Вирозуб. Василь Вирозуб. Фото: Суспільне Одеса

Перебував у полоні й капелан Василь Вирозуб. Він розповів, що під час утримання зрозумів, що чим сильніше знущаються з полонених, тим кращі справи в ЗСУ на фронті.

"Вони звіріли. Особливо, коли "Москва" втопилась. У нас по камерах кричав "Слава Україні!", хтось співав "Батька наш Бандера". Правда після того наших дітей били. Після того нам радіо виключили. Ми вже не чули інформації", — розповів капелан.

"Чим гірше до нас ставились, тим більше успіхів у наших на передовій": священник з Одеси про 70 днів російського полону
Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"
Пакети з водою російської армії. Фото: Суспільне Одеса

Після затоплення крейсера на одному із пляжів Одеси знайшли пакети із питною водою, вироблені у Санкт-Петербурзі. За інформацією ОК "Південь", пакети, ймовірно, могли належати команді затоплених балкерів чи російським військовим, які були на острові Зміїний.

"Вже за кілька місяців потому море приносило нам сюрпризи й нагадування про цей славнозвісний крейсер, на якому було видно, що ані засоби рятування, тобто плоти, наприклад, ані сигнальні бої не були обслуговані, не були готові для того, аби бути залученими в критичній ситуації. Вони були не робочі, мали дуже багато пошкоджень і вад", — розповіла начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Від флагмана російського флоту до марки: минув рік з дня затоплення російського крейсера "Москва"
Марки з російським крейсером "Москва". Фото: Суспільне Одеса

Крейсер Москва також зображений на марках, які українці розкупили у лічені дні. Тираж марок "Русскій воєнний корабль… Всьо" склав п'ять мільйонів примірників. Урочисте спецпогашення відбулося у відділенні Головпоштамту 23 травня.

Що відомо

  • 13 квітня українські військові заявили, що поцілили ракетами у російський крейсер "Москва", який погрожував захисникам Зміїного. Після влучання ракет на флагмані Чорноморського флоту Росії сталася пожежа, він почав тонути.
  • 14 квітня Росія визнала, що судно затонуло у Чорному морі.
  • 23 квітня Росія офіційно заявила, що через затоплення флагмана Чорноморського флоту РФ "Москва" загинув один військовослужбовець на ім’я Іван Вахрушев, ще 27 моряків вважаються зниклими безвісти. Російська сторона стверджує, що решта 396 членів екіпажу були евакуйовані з крейсера на інші кораблі Чорноморського флоту, які доправили їх в окупований Севастополь.
  • "Москва" стала найдорожчою втратою Росії у війні проти України — за оцінками, вартість ракетного крейсера становить близько 750 мільйонів доларів. За даними Forbes, при цьому загалом станом на 24 травня РФ втратила військової техніки на 13 мільярдів доларів.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок