Кабмін дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку

Кабмін дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку

Повістка
. Повістка. Ілюстративне фото: Суспільне Черкаси

Уряд вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, що дозволяють вручати військовозобов'язаним повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку.

Відповідна постанова №318 від 7 квітня опублікована на "Урядовому порталі".

Таким чином уряд вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою КМУ №154 від 23 лютого 2022 року.

Згідно з документом, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки включають заходи щодо оповіщення та призову громадян (крім військовозобов’язаних і резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки):

  • на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку)
  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу
  • на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву)

Також, відповідно до змін ТЦК більше не виконуватимуть завдань щодо підготовки та ведення територіальної оборони.

Крім того, постановою розширені обов'язки керівника ТЦК. Згідно з документом, він також відповідає за "здійснення заходів щодо повістки та призову громадян на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів у особовий період (зарахованих до військово-оперативного резерву) та на військову службу за призов під час мобілізації, на особливий період, відповідно до мобілізаційного розгортання, визначеного Міноборони та Генштабом ЗСУ, а також на військову службу за призовом осіб офіцерського складу".

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану. Того ж дня офіційний представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв’язку з агресією Росії та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

В Україні триває мобілізація. 7 лютого Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів з 19 лютого. Це вже шосте голосування парламенту за воєнний стан з початку війни. До цього Рада вже схвалювала подібні рішення минулого року: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада.

Читайте також

Силоміць до військкомату: що робити, якщо затримують працівники центру комплектування

Вручення повісток на камери та скандали із затриманнями: Наталя Гуменюк про те, як триває мобілізація на Одещині

У ВР пропонують розширити перелік підстав для звільнення з військової служби

В Україні встановлять обов'язковий випробувальний термін для тих, хто вперше прийнятий на військову службу

Уряд створив "Центр гуманітарного розмінування"

"Довідки мають ходити за ветераном, а не навпаки". Шмигаль назвав 8 кроків ветеранської політики на цей рік

На початок