Два тижні на зміну: мер Баштанки, що на Миколаївщині, планує замінити всі вивіски в місті на україномовні

Два тижні на зміну: мер Баштанки, що на Миколаївщині, планує замінити всі вивіски в місті на україномовні

Два тижні на зміну: мер Баштанки, що на Миколаївщині, планує замінити всі вивіски в місті на україномовні
Магазин у Баштанці. Фото: Олександр Береговий

Баштанський міський голова Олександр Береговий станом на квітень доручив комісії міськвиконкому здійснити наочний огляд магазинів, рекламних банерів, написів, що зроблені мовою країни-агресорки. Це реакція на звернення місцевого мешканця Сергія Коряки щодо назви російською мовою магазину "Копилочка".

Про це Береговий розповів кореспондентам Суспільного.

"В країні війна. Вважаю, що маємо робити все для того, аби максимально позбутися як мови окупанта, ознак "руського миру", так і самих окупантів. Баштанська громада 1 березня 2022 року прийняла бій з російськими військовими. Фактично жителі громади, бійці ТрО дали відсіч ворогу. Внаслідок бойових дій було знищено багато будівель, чимало зазнали руйнувань. Зараз намагаємось відбудувати, і відновити треба не тільки споруди, а й свідомість людей", — розповів Олександр Береговий.

Два тижні на зміну: мер Баштанки, що на Миколаївщині, хоче замінити всі вивіски в місті на україномовні
Лист підприємцю з вимогою змінити вивіску українською мовою. Фото: Олександр Береговий

У Баштанці комісія зафіксувала 10 таких об’єктів, говорить Береговий. Фахівці міськради направили попереджувальні листи власникам даних закладів. Станом на квітень триває перевірка у населених пунктах громади — у дев'яти старостатах.

"Це велика територія, щоб доїхати з точки А в точку Б, приблизно до 50 км. Коли зберемо всю інформацію по старостатах, то обов’язково оприлюднимо, що було виявлено", — говорить Береговий.

Олександр Береговий пояснює: в органів місцевого самоврядування немає механізму примусити замінити вивіски, рекламу. Є уповноважений орган — Уповноважений із захисту державної мови, регіональне представництво Уповноваженого. Відтак, кожна людина із громадянською позицією має право звернутися самостійно і повідомити про факти невиконання норм Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Якщо через два тижні все так і залишиться, або хоча б частина, ми будемо звертатися до Уповноваженого Тараса Кременя", — говорить Олександр Береговий.

Читайте також

Оподаткування доходів військовослужбовців: у Миколаєві розповіли про зміни в новій редакції Закону

"Вжити відповідних заходів": Державна екоінспекція Південно-Західного округу відреагувала на матеріал Суспільного

Гурток та лекції. У Миколаївському зоопарку тривають освітні заходи для дітей

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок