Дві українські стрічки опинилися серед переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді

Дві українські стрічки опинилися серед переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді

Дві українські стрічки опинилися серед переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді
. Кадр із фільму Мстислава Чернова/надане пресслужбою

Повнометражний документальний фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова та художня стрічка "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука увійшли до числа переможців 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді. Про це повідомили на сайті премії.

Стрічка про блокаду Маріуполя й злочини росіян отримала приз у номінації "Standing Up", де змагаються фільми про важливі суспільні події, активізм, боротьбу за справедливість.

Стрічка "Памфір" отримала нагороду в категорії "Фільми з Центральної та Східної Європи".

Дві українські стрічки опинилися серед переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді
"20 днів у Маріуполі". Кадр із фільму Мстислава Чернова/надане пресслужбою

Раніше документальний фільм "20 днів у Маріуполі" отримав приз глядацьких симпатій на американському фестивалі незалежного кіно Sundance. Стрічка розповідає про перші тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Нагорода кінофестивалю в Клівленді означає, що історія українців, історія опору, трагедій та болю не залишає байдужим нікого у світі. Мета цього фільму — продовжувати нагадувати людям по всьому світу, якими жертвами дістається українцям кожен день цієї титанічної боротьби із загарбниками", — прокоментував перемогу Чернов.

"Робота Мстислава Чернова та його колег по документуванню облоги Маріуполя була не менше, ніж героїчною, — вважає старший віцепрезидент і виконавчий редактор AP Джулі Пейс. — Без їхнього відважного висвітлення насильства та бійні світ би не побачив, що відбувається".

"Памфір" це дебютна повнометражна стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука.

Дія фільму відбувається у невеликому населеному пункті неподалік кордону з Румунією. Головний герой Леонід на прізвисько Памфір (Олександр Яцентюк), контрабандист у минулому, обрав чесне життя, та роботу заробітчанина у Європі. Напередодні свята Маланки він ненадовго повертається до жінки, сина і батьків, але через певні обставини змушений знов стати контрабандистом, але вже востаннє звалити на свої плечі важкий вантаж, щоб перенести його через кордон у Румунію.

Ви чули, як Памфір ричить? Що сподобалось у дебютному фільмі Дмитра Сухолиткого-Собчука

Міжнародний кінофестиваль у Клівленді (The Cleveland International Film Festival (CIFF) — щорічний фестиваль кіно у Клівленді (Огайо, США). Заснований у 1977 році, за 46 років він збільшив свою програму від 7 до понад 300 стрічок з десятків країн. Аудиторія фестивалю досягає 100 000 відвідувачів щорічно.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок