"Релігійні" сесії в Хмельницькому: заборона УПЦ (МП) та звернення до СБУ, через проросійську літературу в соборі

"Релігійні" сесії в Хмельницькому: заборона УПЦ (МП) та звернення до СБУ, через проросійську літературу в соборі

"Релігійні" сесії в Хмельницькому: заборона УПЦ (МП) та звернення до СБУ, через проросійську літературу в соборі
. Фото: Суспільне Хмельницький

Сьогодні, четвертого квітня, в Хмельницькому відбулись позачергові сесії обласної та міської рад. Рішенням Хмельницької міської ради скасували право Української православної церкви Московського патріархату на користування тринадцятьма земельними ділянками, що є власністю громади. Обласна рада ухвалила рішення про заборону діяльності УПЦ МП на території Хмельниччини. Рішенням щодо скликання позачергових "релігійних" сесій передували події, пов’язані із побиттям військового другого квітня у Свято-Покровському храмі.

Деталі — у матеріалі Суспільного Хмельницького.

На позачерговій сесії Хмельницької міської ради зареєструвались 38 депутатів із 42. На порядок денний винесли 13 питань. Усі вони стосуються комунальних земельних ділянок, якими дотепер користувались релігійні громади УПЦ (МП). Питання перед пленарним засіданням були розглянуті на земельній комісії, розповідає її голова Сергій Болотніков.

"Профільна комісія сьогодні, четвертого квітня, зібралась із самого ранку, о восьмій годині, розглянула всі рішення, які підготувало управління земельних ресурсів і проголосовано було одноголосно", — сказав Сергій Болотніков.

Одноголосно міські депутати проголосували й на засіданні сесії — за скасування права УПЦ (МП) постійно користуватися тринадцятьма земельними ділянками, що є власністю Хмельницької міської громади. Чому йдеться не про всі ділянки, якими користуються у громаді УПЦ, пояснив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин

"По частині земельних ділянок — інша історія. Шість земельних ділянок є в приватній власності. Міська рада не має жодних повноважень стосовно прийняття рішень по них. Три земельних ділянки на право постійного користування ми припинили раніше і вони наразі по суті забрані вже в УПЦ (МП). Три релігійні споруди не мають відведених окремих земельних ділянок та перебувають на території інших земельних ділянок. Це, зокрема, Міжрегіональна академія управління персоналом та Хмельницька обласна лікарня", — розповів Олександр Симчишин.

Після земельних питань депутати підтримали низку звернень: до Верховної Ради України стосовно заборони Української православної церкви Московського патріархату, до голови Патрульної поліції України — стосовно реакції патрульних на побиття військового у храмі другого квітня. Також до очільника Нацполіції області — з проханням взяти під свій контроль розслідуванням кримінального провадження за фактом побиття військового.

Депутат міської ради Віталій Підгайчук запропонував звернутися до Служби безпеки України через проросійську літературу, виявлену ревізійною комісією у Свято-Покровському соборі Хмельницького. Звернення депутати теж підтримали одноголосно.

Міський голова каже, земельні ділянки готові віддати у постійне користування громадам, які перейдуть до Православної церкви України. З юридичної точки зору релігійні громади мають право із рішеннями ради не погодитись, каже адвокат Олег Підлісний.

"Якщо вони вважають, що це незаконне рішення і що порушені права постійного землекористувача. Відповідно, вони можуть це в судовому порядку оскаржити, яка з підстав була на припинення права постійного користування земельною ділянкою. Я вважаю, що, враховуючи перипетії російської-української війни і їхні наслідки, рішення суду має бути не тільки законним, а й справедливим", — сказав Олег Підлісний.

Відразу після завершення міської сесії, пленарне засідання провела і Хмельницька обласна рада, де зареєструвались 47 депутатів із 64. Одноголосно депутати підтримали рішення про заборону діяльності УПЦ Московського патріархату на території Хмельниччини. Ще одне рішення — з рекомендаціями органам місцевого самоврядування.

"Відповідно до їхніх повноважень, міським, сільським та селищним територіальним громадам щодо проведення інвентаризації земельних ділянок, які знаходяться в постійному користуванні відповідної релігійної громади", — говорить голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.

Також депутати проголосували за звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог Законів України, 45 "за".

Стосовно подальших дій Хмельницької єпархії УПЦ (МП) після скасування договорів на постійне користування ми звернулись з інформаційним запитом до новопризначеного архієпископа, який надіслали на електронну адресу офіційного сайту Української православної церкви та очікуємо відповідь.

Що відомо

  • У Хмельницькому четвертого квітня, помічнику священника, який є одним з учасників бійки, яка сталась вранці другого квітня у Свято-Покровському соборі, оголосили про підозру за нанесення легких тілесних ушкоджень колишньому військовому.
  • Заяву до поліції третього квітня, написав колишній військовослужбовець 19 окремого стрілецького батальйону Артур Ананьєв з приводу побиття у Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі.
  • Другого квітня у соцмережах з'явилось відео в описі до якого зазначено, що у Хмельницькому священники УПЦ(МП) у церкві побили військового. У поліції за фактом подій зафіксованих на відео відкрили кримінальне провадження. А патрульна поліція на місці події склала протокол про адміністративне правопорушення.
  • У Хмельницькому проголосували за перехід Свято-Покровського кафедрального собору УПЦ(МП) до ПЦУ
  • Першу молитва українською ввечері другого квітня звучала в Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі у якому ще ранком в неділю проводила богослужіння УПЦ МП. Молебень правив військовий капелан Даниїл Тарнавський.
  • 3 квітня 2023 року, відбулося засідання Синоду Української Православної Церкви (МП), під час якого призначили нового керуючого Хмельницькою єпархією архієпископа Віктора Баришівського, який до цього був вікарієм Київської Митрополії.
  • Депутати Хмельницької міської ради 4 квітня, на позачерговій сесії припинили право користування земельними ділянками релігійним організаціям, що належать до УПЦ (МП). Це 13 земельних ділянок, що перебувають у власності громади, зокрема і Свято-Покровський кафедральний собор, де другого квітня сталась сутичка між священниками й колишнім військовим.
  • У Кам'янці-Подільському четвертого квітня, відбулась сесія міськради. На ній депутати одноголосно прийняли три звернення, зокрема, щодо заборони МП на території України, виходу Кам'янець-Подільської єпархії УПЦ МП зі складу російської православної церкви, припинення договорів оренди чи користування УПЦ (МП) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.
  • 4 квітня, на позачерговій сесії Хмельницької обласної ради депутати закликали голів громад Хмельницької області провести перевірки у храмах, що належать УПЦ (МП).

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок