В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового

В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового

В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківську, в церкві Різдва Христового, що на вулиці Довженка, священнослужителі Православної церкви України провели першу службу. Раніше у храмі правили попи Української православної церкви. Ця церква була останньою на Прикарпатті, що перебувала у підпорядкуванні Московського патріархату, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Настоятель церкви Різдва Христового, отець Михайло Кудла, каже: перехід храму та громади в підпорядкування Православної церкви України — важливий крок.

В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового
Настоятель церкви Різдва Христового, отець Михайло Кудла. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я вважаю, що з ворогом, який прийшов з війною і кидає ракетами в нашу країну, немає бути ніяких зв'язків — ні громадських, ні духовних, ні культурних. Вони прийшли нас нищити — дітей, жінок — всіх підряд. Тисячі людей загинули", — каже отець Михайло Кудла.

За словами настоятеля церкви, до сьогоднішньої служби запрошували й священнослужителів та парафіян Української православної церкви Московського патріархату, проте вони не прийшли.

30 березня 2023 року приблизно о 15:00 віряни Православної церкви України почали сходитися на службу. На неї зібралися майже три десятки парафіян. Сварок та сутичок під час богослужіння на території храму не було. Прийшла до церкви Різдва Христового й іванофранківка Любов Кобцева.

В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового
Любов Кобцева. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Воно так мало й бути. Ми — українці й має бути українське. Я ходила до цієї церкви з чоловіком раніше. Коли прийшли мо**алі, ми перестали ходити", — говорить жінка.

Голова парафіяльної ради храму Юрій Мушак каже, що протягом дня до церкви приходили якісь невідомі люди. Вони хотіли забрати звідти релігійні речі. Однак, за його словами, громада не дозволила це зробити.

"Є інформація, що буси працювали, постійно вивозили. Це люди наші бачили, сигналізували. Тож, скажімо, умовна доказова база є. Хотілося, щоб святині повернули. Немає ні чаші, трансляцію вирвали, все знищено, замки, ключі поховані, ну нічого нема, розумієте? Усе треба, як кажуть, починати з нуля", — каже Юрій Мушак.

В Івано-Франківську священнослужителі Православної церкви України відправили першу службу в церкві Різдва Христового
Голова парафіяльної ради храму Юрій Мушак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Майно, яке зникло з церкви, за словами голови парафіяльної ради, віряни Православної церкви України описали. Тож церковна громада готова до того, що представники Московського патріархату можуть подати до суду.

Раніше Суспільне повідомляло, що 28 березня 2023 року на території церкви Різдва Христового сталася сутичка між вірянами Української православної церкви Московського патріархату та Православної церкви України. Останні прийшли до храму на службу, проте прихильники Московського патріархату не пустили їх у приміщення. На чоловіків, які намагалися зайти у храм, випустили сльозогінний газ. Протоієрей Івано-Франківської єпархії Православної церкви України Ігор Приймак повідомив, що більшість священників Української православної церкви, які прийшли до храму, — не місцеві. Вони, каже, приїхали, щоб влаштувати провокації. Зрештою парафіянам ПЦУ вдалося пройти до церкви, а священникам — помолитися за мир в Україні.

Що відомо

4 квітня 2022 року в онлайн-зверненні міський голова Руслан Марцінків повідомив, що в Івано-Франківську релігійна спільнота УПЦ Московського патріархату хоче перейти до Православної церкви України. Натомість парафіяни спростували таку заяву.

13 квітня депутати Івано-Франківської міської ради на позачерговій XXII сесії звернулися до Президента України та голови Верховної Ради з вимогою припинити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні.

12 травня Руслан Марцінків повідомив, що громада церкви Різдва Христового подала документи до обласної військової адміністрації щодо переходу до Православної церкви України.

25 червня 2022 року Руслан Марцінків оприлюднив документ про перехід храму Різдва Христового у підпорядкування Православній церкві України.

26 червня попи собору Різдва Христового провели парафіяльні збори. На них закликали паству проголосувати за вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм.

27 листопада працівники СБУ разом з поліцейськими та нацгвардійцями перевірили єпархіальне управління та храм Різдва Христового Української православної церкви Московського патріархату, що на вулиці Довженка в Івано-Франківську. У церкві знайшли проросійську та антиукраїнську агітаційну літературу, у якій заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

11 грудня жителі Івано-Франківська прийшли до церкви Різдва Христового УПЦ Московського патріархату на вулиці Довженка, щоб висловити незгоду з призначенням єпископом Івано-Франківським та Коломийським Никити (Сторожука).

8 березня 2023 в Апеляційному суді Івано-Франківської області відбулося засідання у справі громади парафіяльного храму Різдва Христового Православної церкви України. Група вірян подала апеляційний позов до суду щодо бездіяльності слідчого Головного управління поліції області та обласної прокуратури стосовно їхніх заяв про незаконне захоплення приміщення та майна храму священниками УПЦ Московського патріархату.

Станом на 24 лютого 2022 року на території Івано-Франківщини діяли 15 церков та два монастирі УПЦ Московського патріархату. Також священники УПЦ МП відправляли богослужіння у трьох приватних будинках. Впродовж року повномасштабної війни усі храми УПЦ МП закрили, за винятком церкви Різдва Христового у Франківську.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок