Французький суд відмовив в екстрадиції Жеваго в Україну

Французький суд відмовив в екстрадиції Жеваго в Україну

Доповнено
Жеваго
. Колишній український депутат і мільярдер Костянтин Жеваго, фото: УНІАН

Французький суд постановив, що українського мільярдера Костянтина Жеваго не повинні екстрадувати в Україну за звинуваченнями в розтраті. Про це повідомив речник бізнесмена, передає Reuters.

Жеваго, який контролює зареєстрованого в Лондоні виробника котунівгрудочки подрібненого рудного концентрату сферичної форми. Ferrexpo (FXPO.L), в грудні був затриманий на гірськолижному курорті у Франції на запит України, яка розшукує його за зникнення 113 млн доларів із збанкрутілого Finance & Credit Bank.

Жеваго був звільнений під заставу в 1 мільйон євро (1,1 мільйона доларів) після його першого арешту поблизу Шамбері у Франції.

Як повідомили Суспільному у ДБР, Бюро чекає на офіційну інформацію суду про причини відмови екстрадиції олігарха.

В Офісі Генпрокурора наголосили, що надали всі документи та гарантії, необхідні для екстрадиції підозрюваного.

"Як наслідок, французькі прокурори в суді підтримали позицію українських колег стосовно необхідності видачі бізнесмена в Україну. Втім, судова палата Апеляційного суду Шамбері прийняла рішення щодо неможливості екстрадиції бізнесмена", — йдеться у повідомленні.

В ОГП очікують на офіційне отримання повного рішення суду і після цього проводитимуть консультації з французькими прокурорами щодо подальших дій.

5 січня суд французького міста Шамбері переніс слухання щодо екстрадиції в Україну колишнього депутата та мільярдера Костянтина Жеваго на 19 січня. До наступного слухання Жеваго випустили з-під варти під заставу в 1 мільйон євро.

У яких справах фігурує Жеваго

Жеваго є фігурантом низки кримінальних проваджень, тож Україна звернулася із запитом про його екстрадицію. У межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку.

“Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку”, — зазначили в ДБР.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

За даними видання Forbes, п’яте місце у списку найбагатших бізнеменів України станом на грудень 200 року посідав саме власник металургійної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго із 1,4 мільярдами доларів — до війни його статки оцінювались в 1,4 мільярда.

Що відомо про олігархів в Україні

29 червня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Читайте також

Справа Жеваго: перебуває під наглядом, але на свободі — джерела Суспільного

У Франції правоохоронці затримали українського олігарха Костянтина Жеваго — ДБР

Російські олігархи втратили $67 млрд за рік повномасштабної війни Росії проти України — Bloomberg

На початок