"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб

"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб

"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб
.

Мартин Якуб – український письменник та волонтер. Нещодавно презентував у Житомирі виставку "Живі "розстріляні" – 15 зображень письменників, створених за допомогою штучного інтелекту. В інтерв’ю Суспільному письменник розповів про виставку, книгу, яку пише і події якої відбуваються в селі на Житомирщині, а також про те, як розіграв роль другорядного персонажа у цій книзі та зібрав 146 тисяч гривень на ЗСУ.

14 березня у Житомирі відбулась презентація виставки "Живі "розстріляні". Вона – про митців Розстріляного відродження, і ці зображення ви створили за допомогою штучного інтелекту. Чому саме ця ідея і ці митці?

Ідея прийшла з появою цього інструменту – штучного інтелекту. Я захопився ним одразу, бо в мене дуже багато ідей завжди з’являється. А малювати я вмію не дуже. А коли дати певні запити штучному інтелекту і він це перетворює на зображення, це виходить досить круто.

Я люблю Валер’яна Підмогильного, з нього і почалась ця виставка. Я подумав: а що якщо дати штучному інтелекту наявні зображення Валер’яна Підмогильного, і щоб він зробив його фото в інших життєвих обставинах, аніж ті, в яких ми звикли його сприймати. Це вийшло: я зробив таку ретроспективу від Валер’яна, якому 16 років, до Валер’яна, якому 70 – що б трапилось, якби радянська влада не вбила його. Я опублікував це на Фейсбуці, і людям дуже зайшло, всі почали казати, що це, напевно, єдине вдале застосування штучного інтелекту. Після того я зробив Валер’яна з його друзями в барі і мені почали казати, що потрібно аби це побачили більше людей. Я пішов до Романа, директора краєзнавчого музею, і запропонував йому цю ідею. Він познайомив мене з Наталею, директоркою літературного музею і, власне, ми маємо 15 зображень письменників 20-х–30-х, які так само усміхнені, знаходяться в якомусь теплому місці, спілкуються про літературу.

Мені здається теж, що це класно працює – коли українських класиків показують не в тих ситуаціях, в яких ми звикли їх сприймати. Або коли з них роблять – як от за допомогою виставки "Квантовий стрибок Шевченка" – попкультурних персонажів. Ви прихильник ідеї, аби так популяризувати літературу?

Я вважаю, що немає якихось обмежень у тому, щоб популяризувати. Методи, які працювали колись, не обов’язково працюватимуть для наступних поколінь. Тому це класно. Одна з ключових ідей – мені не дуже подобається термін "Розстріляне відродження". Бо коли ти в школі вперше про цих людей чуєш, то перше, що ти про цих людей дізнаєшся – це те, що вони розстріляні. А потім – що вони щось там писали. Тому й виставка називається "Живі "розстріляні", бо вони були живими, вони закохувалися, випивали, робили якісь дурощі, провокації. І ця виставка дає нам можливість підгледіти трошечки – що ж там було в ті часи, коли вони були не серйозними на портретах в школах, а просто сиділи в барі.

Це дає нам побачити в них живих людей, а не таких от величних митців. Ще цікава подальша доля виставки. Зараз вона у Житомирі, в літературному музеї. Що плануєте далі і чи будете показувати в інших містах?

Уже її хочуть у Києві, вже запрошують у Львів, в Одесу. Я думаю, це просто піде далі в народ. Єдине, що потрібно буде доносити людям, що це все ж не фото цих письменників. Я трошки остерігаюся, що вони з’являться в підручниках. Хоча, якби такий от Підмогильний висів у класі над шкільною дошкою, то було б непогано.

"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб
Портрет Валер’яна Підмогильного створений штучний інтелектом за ідеї Мартина Якуба. Житомир, 14 березня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Я думаю, учням би сподобалося, і такі зображення могли б зацікавити їх більше.

Я знаю, що вчителі вже використовують ці зображення для того, щоб розповідати дітям про цих письменників. І це заходить.

Також під час відвідування цієї виставки в Житомирі люди могли задонатити гроші на купівлю тепловізора для ЗСУ. Ви взагалі часто збираєте гроші для Сил оборони України зараз – це видно з вашої сторінки у Фейсбуці. Розкажіть, як почали цим займатися і як вигадуєте нові способи залучати зараз людей до таких зборів.

Я цим почав займатися десь в 2017 році, в мене якісь там грамоти є, але це абсолютно неважливо. Бо кожна якась штучка, на яку ми можемо назбирати і відправити нашим бійцям, рятує життя.

Розкажу про один спосіб, який зібрав найбільше грошей. Я зараз пишу роман, він про село в Житомирській області – Неділище. Буду піарити село своєї бабусі. Я запропонував людям задонатити певну кількість грошей, відповідно скільки грошей – стільки квиточків людина отримує на те, що вона з’явиться у якості другорядного персонажа в моєму цьому наступному романі. Дуже неочікувано для мене на цих зборах зібрали 146 тисяч гривень. Це була більша половина вартості мобільних рацій для нашої житомирської 95-ї бригади. Рації купили і відправили. Тепловізор, до речі, теж уже купили, тому збираємо ще на один.

А як обираєте, для кого збирати – контактуєте з військовими?

Ну, в мене багато знайомих і родичі – військові. Телефонують, кажуть – купи дві бензопили. Я йду й купую. Якщо не вистачає власних грошей, я вишукую якусь оригінальну книжку, розігрую її. Люди хочуть допомагати армії, їм просто треба трошки підказати цікавий шлях, як задонатити. А вже певна довіра до мене як до персонажа є, маю й нагороду "Волонтер України", тому люди вірять, що я за ці гроші не куплю собі бутерброд якийсь.

"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб
Український письменник та волонтер Мартин Якуб.

Ви сказали про новий роман. Не можу про нього не запитати. Чи можете зараз поділитися якимись подробицями про нього і коли його чекати?

Коли чекати – зараз з творчістю не дуже якось складається, бо думки трохи не про те. Роман про американку українського походження, якій дідусь залишає заповіт, де зазначено, що вона має з’їздити в його рідне село і відвідати могилу його матері. Вона їде туди і там стає свідком злочину, вбивства. І оскільки вона є поліцейською в США, бачить як місцева поліція розслідує цей злочин і вирішує трошки допомогти, бо прониклася співчуттям.

Тобто це знову кримінальний роман?

Жорсткий. Тут я ще, навіть, зачіпаю тему українського побутового расизму. Ця дівчина – вона мулатка, темношкіра.

Ви сказали, що зараз важко з творчістю, важко писати. А як з читанням, чи читаєте зараз щось? Я от нещодавно з Павлом Вишебабою спілкувалась, він сказав, що от поезія – дуже вдала форма, бо ти прочитав і отримав якусь емоцію. А щоб читати великі книги – не вдається зосередитися і поринати в той світ.

Мало прочитав. Перша книга, яку я прочитав, це десь напевно в травні минулого року було, "На західному фронті без змін". А далі… Ще один прочитав роман, він повернув якось трошки в наше буденне звичайне життя. Це "День до вечора", автор Олександр Димарьов. Це така ретроспектива – сім’я з 90-х, вони живуть, мають якісь проблеми, виростають діти, хвороби, хтось вмер… Така абсолютно сільська історія, зі своїм трагізмом, але без війни. І воно так якось мене трошки…

Відволікає, певно, такі речі дозволяють абстрагуватися. Розумію. Ще б хотіла до ваших книг повернутися. Ті книги, які ви писали раніше – теж кримінальні романи. Чому працюєте саме з цим жанром?

Перший детектив я написав у вісім років, в Житомирській області у своєї бабусі – якесь там оповіданнячко. Ну і так воно пішло. Ну і плюс детективісти – найбагатші письменники в світі, тож чому ні – раптом вистрелить.

Так, може бути ціллю. Маєте улюблені детективи, до речі?

Я можу назвати авторів. Це Ю Несбе – норвезький детективіст.

Я теж його обожнюю.

Стіг Ларссон – шведський. І от, що дуже дивно, мені подобаються детективи Джоан Роулінґ, які вона пише під псевдонімом Роберт Ґалбрейт. Це якесь таке дивне поєднання невимовної нудоти – от нудно це читати, але ти не можеш відірватися…

Це захоплює, я розумію про що ви.

Дуже багато якихось таких описів, деталей, але ти не можеш відірватися від цього. Три автори. Серед наших – можу якось відмітити Віктора Янкевича, Поліну Кулакову і Іларіона Павлюка. Він…

Хороший, так. Згодна з вами. Ще хотіла б поговорити про книгу, яку ви видали спільно з іншими авторами у 2022 році.

"ЙБН БЛД РСН".

Так, саме вона. Розкажіть про неї, чому вирішили її робити і яка доля наступного тиражу, який, я так розумію, буде теж благодійним.

Скажімо так, кожна моя ідея, яка зараз з'являється, спрямована на те, щоб згенерувати трошки грошей і за них купити якісь корисні речі.

"Кожна моя ідея зараз спрямована на генерування грошей на корисні речі" – український письменник та волонтер Мартин Якуб
Український письменник та волонтер Мартин Якуб.

Ця ідея з'явилася, якраз виходячи з вашого попереднього питання про творчість. Я пробував щось сісти пописати, але писалася лише ця фраза, але з голосними. Я її пописав-пописав – і трошки попустило. Тому я вирішив спочатку видати книгу, де буде тільки ця одна фраза повторюватись. І написав про це у Фейсбуці. Але потім я відмовився від неї, а її, до речі, хтось вкрав. Цю книгу видали і продають, я вважаю, трохи нечистоплотно, бо отримують з цього прибуток і фактично заробляють на цьому.

Цю фразу я почув від комікеси Насті Зухвалої. Я їй написав і попросив написати коротке оповіданнячко як передмову. Вона написала, і я подумав – а що, якщо інші люди також напишуть. І я відправив друзям письменникам такий запит, аби вони написали свою рефлексію з приводу нашого ворога. Люди погодилися, туди потім долучилися ще й військові. Там з 67 оповідань є десь десяток від військових. Вийшла книжечка. Я її надрукував за свої гроші, накладом 100 примірників, розіслав авторам, щоб кожен з них розіграв цю книжку у себе на аукціоні. Я сподівався, що ми зберемо десь сто тисяч гривень. Але зараз ми вже зібрали десь 430 тисяч гривень – більше десяти тисяч доларів. Тобто 100 тисяч гривень перетворились у 10 тисяч доларів. Кожен з авторів купував щось для своїх військових, яким довіряє. Або просто донатив на "Повернись живим".

Коли автори вже дорозіграють всі примірники, я випущу масовий наклад. Бо якщо він з'явиться зараз – людина зможе просто купити собі примірник, а зараз має стимул виграти його саме у автора. Тому чекаю.

Далі видамо десь тисячу примірників, вже є ритейлери, які хочуть це розповсюджувати. Бо я ж не видавництво, я просто письменник. Але якось воно зараз так в Україні склалося, що кожен допомагає кожному.

Тим шляхом, яким може.

Так. Наприклад, редактор, верстальник, дизайнер – усі працювали безоплатно, бо це був їхній внесок у нашу спільну справу.

І це зрозуміло, класно, коли такі ініціативи об'єднують українців. Повертаючись до книг. Ви вже сказали, що зараз не дуже пишеться, але я в якомусь із ваших інтерв'ю бачила, що ви плануєте продовження і попередніх ваших двох книг – "Мертві моделі" і "Не твоє собаче діло".

Продовження буде. Там просто дуже кльовий герой вийшов у мене. Макс Гедзь – він має прототип, це реальний військовий. Цей військовий в 2014 році разом із сепаратистами захоплював Донецьку обласну адміністрацію, сидів там, "рускій мір", він такий православний, вся фігня. Побув там декілька днів і пішов на перший український блокпост, записався в ЗСУ, Донецький аеропорт пройшов – він кіборг, і зараз воює.

Мені цікаві саме такі персонажі, коли вони "на межі". Коли людина може змінити переконання і має таку непросту долю. І він в мене такий. Людям сподобався Макс, тому буде продовження про нього. Якщо виживемо.

14 березня 2023 року в Житомирському обласному літературному музеї відкрили фотовиставку Мартина Якуба "Живі "розстріляні". На ній представлені фотографії письменників "Розстріляного Відродження". Фото створені за допомогою штучного інтелекту.

Більше інтерв'ю на YouTube-каналі Суспільного Житомир:

  • "Знову потрібні черги у військкомати, донатами війну не виграєш" – військовий і поет Павло Вишебаба
  • "Не було жодної паніки", – начальник Житомирського військового інституту про початок вторгнення РФ.
  • "Самовідновлення – важлива частина нашої роботи" – офіцер-психолог з Житомира Сергій Твардовський.
  • "Стаємо сильнішими, але, на жаль, втрачаємо найкрутіших" – офіцер ЗСУ з Житомира Леонід Мацієвський.
  • "Не називайте волонтерську допомогу гуманітаркою" – педагог, волонтерка з Житомира Галина Кострікіна.
  • "Це буде найбільша в Європі плантація промислових конопель" – підприємець Мішель Терещенко.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок