Композитор Олександр Козаренко помер від ковідної пневмонії у віці 59 років

Композитор Олександр Козаренко помер від ковідної пневмонії у віці 59 років

козаренко, смерть, ковід
. Фото: Аліна Гармаш

21 березня помер український піаніст, композитор, музикознавець і викладач Олександр Козаренко. Про це повідомив диригент симфонічного оркестру і керівник музичної частини Івано-Франківської філармонії Роман Дзундза.

Причиною смерті Олександра Козаренка стала дифузна ковідна пневмонія.

17 березня Козаренко потрапив до реанімації. За словами сестри композитора, під час лікування пневмонії його стан погіршувався до неконтрольованого, тому Козаренка терміново перевезли до реанімації інфекційної лікарні в Івано-Франківську.

Хто такий Олександр Козиренко

Олександр Козаренко — український композитор, піаніст, музикознавець. Він народився 24 серпня 1963 року у Коломиї. Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію по класу фортепіано. З 1992 року викладав у Львівській музичній академії, був завідувачем кафедри філософії мистецтв.

Козаренко працював у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики та створив музичний супровід до понад 50 театральних вистав.

Його твори виконують:

  • ансамбль Київська камерата;
  • Київський саксофонний квартет;
  • оркестр "Віртуози Львова";
  • капела "Трембіта" та інші.

На думку музикознавиці Любові Кияновської, у захопленні Козаренка здобутками авангарду 1950-х — 60-х років композитора цікавить не стільки самодостатня виразність технологій, скільки "можливість висловлення з її допомогою цікавої символіки", у річищі якої виникають арки до біблійних, античних, фольклорних образів, яскраві сюжетно-картинні асоціації.

Саме камерна кантата Козаренка "П'єро мертвопетлює", прем'єра якої відбулася у 1994 році у Львові, розкрила нові грані у таланті Василя Сліпака — українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, який загинув на російсько-українській війні.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок