Як комунальники, після обстрілів, відновлювали деокуповані міста й Хмельницький

Як комунальники, після обстрілів, відновлювали деокуповані міста й Хмельницький

Ексклюзивно
Як комунальники, після обстрілів, відновлювали деокуповані міста й Хмельницький
. Фото: Суспільне

Хмельницькі комунальники Володимир Бардар та Олег Зярко кілька разів їздили в міста України, які обстріляли російські військові. Чоловіки працювали у команді хмельницьких фахівців. Ремонтували дахи на будинках, склили вікна після обстрілів. Комунальники відновлювали інфраструктуру й у рідному місті після удару ракет.

Що ще вони ремонтували в обстріляних Росією українських містах та як їх зустрічали місцеві жителі, у день працівників житлово-комунального господарства — дізнавалась команда Суспільного.

Столяр управляючої муніципальної компанії "Центральна" Володимир Бардар розповів, яким побачив Чернігів у 2022 році. Тоді чоловік разом із командою хмельницьких комунальників їздив відновлювати інфраструктуру міста після обстрілів російських військових.

"Були руйнування, там, де не було одного під’їзду у дев’ятиповерхівці, позносило панелі на дахах. Побиті вікна, скло, дуже багато було побито, і були, навіть, від мін, які потрапляли в будинки, дірки великі", — розповів чоловік.

На фото столяр Володимир Бардар. Чоловік разом з комунальниками відновлював міста, які зазнали пошкоджень, внаслідок обстрілів.
На фото столяр Володимир Бардар. Чоловік разом з комунальниками відновлював міста, які зазнали пошкоджень, внаслідок обстрілів. Фото: Суспільне Хмельницький

Володимир каже, був у Чернігові двічі, по кілька тижнів. Перший раз ремонтували дахи. Вдруге — склили вікна.

"Десь, приблизно, 13 будинків шиферної покрівлі, дві тисячі квадратів м’якої покрівлі, ну, і скла, я навіть не скажу скільки, бо я навіть не пам’ятаю, дуже багато", — говорить Володимир.

Володимир Бардар працює столяром 11 років. Каже, що допомагати ремонтувати будинки в обстріляному Чернігові зголосився одразу, там спілкувався з місцевими жителями.

"Переживали всі, жаль, аж плакали люди. Місцеві жителі підходили, але вони там не могли нам допомогти, бо дуже круті дахи були. Потрібно було двом чоловікам тільки працювати. Вони, хоча й не знали, що ми з Хмельницького, але казали: "Дякуємо"", — розповів столяр.

Комунальники ремонтували дахи й склили вікна. Чернігів, 2022 рік.
Комунальники ремонтували дахи й склили вікна. Чернігів, 2022 рік. Фото: Суспільне Чернігів

Директор управляючої муніципальної компанії "Південно-Західна" Олег Зярко також працював з командою хмельницьких комунальників у Чернігові та звільненому від окупації Ізюмі. Чоловік каже, що, на його погляд, руйнування останнього були більші.

"У приватний сектор зайшли російські війська окупаційні, і просто "гатили" по місту, по багатоповерхівках. Майже всі багатоповерхівки пошкоджені, вибиті вікна, зруйновані покрівлі, влучання просто в будинки, де, скоріш за все, потрібно зносити буде будинок, щоб побудувати новий", — розповів Олег Зярко.

Олег Зярко розповів, що у звільненому Ізюмі хмельницькі комунальники були одними з перших, хто приїхав допомагати відновлювати місто. Працівників було вісім.

"Ми приїхали зі своїми інструментами, бо навіть молотки, я не кажу про "болгарки", про цвяхи — все позабирали "орки" (ред. російські військові). Не було взагалі ніяких інструментів. Найперше ми робили демонтаж побитого шиферу, побитої бляхи, яка знаходилася, наприклад під шифером, робили столярні роботи: рейки, балки. А потім вже клали шифер. Ми зробили чотири об’єкти", — пригадує Олег.

Директор управляючої муніципальної компанії Олег Зярко працював з командою хмельницьких комунальників у Чернігові та Ізюмі.
Директор управляючої муніципальної компанії Олег Зярко працював з командою хмельницьких комунальників у Чернігові та Ізюмі. Фото: Суспільне Хмельницький

Працювали в будинках, які перевірили піротехніки, каже Олег Зярко. За його словами, у місті знаходили ящики від російських боєприпасів, коробки від сухпайків противника.

"Далеко від будинків відходити в "зелену зону", прибудинкові території, не варто, бо не на 100% все було саперами перевірено", — сказав Олег.

Як розповідає Олег Зярко, щоб увімкнути інструменти, комунальники шукали доступ до електрики. У місті, за словами чоловіка, не було води в будинках, квартири стояли відчинені.

"Нам, ці мешканці, які жили, казали: "Заходьте в будь-яку квартиру, де ще працює електрика, просто вмикайте. В них у кожному дворі ніяких буржуйок не було, в них просто стояли чотири цеглини, на яких вони готували їжу", — говорить чоловік.

У звільненому Ізюмі хмельницькі комунальники були одними з перших, хто приїхав допомагати відновлювати місто.
У звільненому Ізюмі хмельницькі комунальники були одними з перших, хто приїхав допомагати відновлювати місто. Фото: Олег Зярко

Олег Зярко розповів, як місцеві жителі реагували на роботу комунальників: "Одна літня пані нам приносила навіть пиріжки, самостійно пекла вдома. Інша хотіла дати 500 гривень, ми сварилися просто на підвищених тонах, бо ми приїхали допомогти, нам жодних коштів не потрібно".

Володимир Бардар та Олег Зярко ліквідовували наслідки ракетних ударів Росії по Хмельницькому. Зокрема, ремонтували пошкодження критичної інфраструктури та вікна в житлових будинках. Чоловіки кажуть, за потреби, поїдуть знову відновлювати зруйновані Росією українські міста.

Читайте також

  • Старий ліцей — знесли, новий — не збудували. Як навчають дітей в одній з громад Хмельниччини
  • Хмельницькі нацгвардійці готуються до штурму
  • Хмельницький піротехнік Олег Савіцький: "Заміновані території будуть небезпечні десятиліттями"

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок