Хмельницький піротехнік Олег Савіцький: "Заміновані території будуть небезпечні десятиліттями"

Хмельницький піротехнік Олег Савіцький: "Заміновані території будуть небезпечні десятиліттями"

Хмельницький піротехнік Олег Савіцький: "Заміновані території будуть небезпечні десятиліттями"
. Суспільне Хмельницький

Тричі з початку повномасштабної війни був на ротації та розміновував звільнені українські землі заступник начальника піротехнічної частини Хмельниччини Олег Савіцький. Деякі новітні міни, каже, доводилося знищувати вперше. Загалом чоловік 5 місяців знешкоджував вибухові предмети, які залишили окупанти в українських містах та селах. Його історію розповість Суспільне.

"Вона спускається на парашуті, втикається ось цим датчиком, і, коли він зайшов у грунт, то оця міна не підпускає до себе ближче, ніж на 15 метрів, і зняти її, підійти неможливо, і знищити на місці", - так про одну з мін, яку використовує російська армія в Україні, розповідає заступник начальника піротехнічної частини Хмельниччини Олег Савіцький. За його словами, ця міна – одна з новітніх, вона протипіхотна.

Елемент протипіхотної міни, яку "рашисти" спускають на парашуті.
Елемент протипіхотної міни, яку "рашисти" спускають на парашуті. Суспільне Хмельницький

Олег Савіцький показує також інші види. Чоловік каже, що росіяни скидали міни-пелюстки просто на вулиці українського міста: "Вони просто хаотично розкидали по вулицях це все з гелікоптерів, з систем реактивних, в касетах їх дуже велика кількість. Міна доволі небезпечнао може й дитина наступити, і воно спрацює".

Олег Савіцький тричі був на ротації протягом повномасштабної війни. Розміновував звільнені українські території. Загалом, каже, 5 місяців працював на Чернігівщині, Харківщині та Донеччині: "Велика площа території була замінована. Були там і розтяжки, і міни протитанкові, протипіхотні, касетні боєприпаси".

Олег Савіцький демонструє бронежилет, який важить 10 кг, і захищає ділянки плечей, шиї, паху. Та він, каже, не захистить від вибуху протитанкової міни.
Олег Савіцький демонструє бронежилет, який важить 10 кг, і захищає ділянки плечей, шиї, паху. Та він, каже, не захистить від вибуху протитанкової міни. Суспільне Хмельницький

Піротехнік каже, що міни шукають з металошукачами, використовують для захисту каску та бронежилет. Один, який демонструє, важить 10 кілограмів, каже чоловік: "Клас захисту – 6-й: це захисть ділянки плеча, шиї, паху. Навіть коли сапер буде в захисті, то якщо вибухне, наприклад, протитанкова міна, то його це не врятує".

Протитанкові міни російські військові ускладнюють, каже Олег Савіцький, тому при знешкоджені таких в Україні гинули сапери: "В пластиковому корпусі її знайти тяжко, прилад її майже не бачить, Ставлять підривник, ставлять елементи, щоб її не зрушувати. Вона спрацьовує несанкціоновано, навіть якщо ти все зробив правильно, вона все одно вибухає".

Олег Савіцький показує елемент касетного снаряду.
Олег Савіцький показує елемент касетного снаряду. Суспільне Хмельницький

Окупанти заміновували поля, городи й будинки мирних жителів, розповідає піротехник: "Траплялося, що на печах в приватних будинках гранати На вулицях могли бути протипіхотні міни в населених пунктах, біля цвинтарів. Були люди, які їхали в поле обробляти землю чи йшли у ліс, і там підривалися".

Чоловік розповідає: до повномасштабної війни він на Хмельниччині знешкоджував снаряди часів Другої світової. За його словами, заміновані території під час російсько-української війни так само будуть небезпечні десятиліттями: "Як показує Друга світова війна, що ті залишки є небезпечними, то в тих також, і вони зараз небезпечніші, бо вони тільки пройшли канал ствола і не вибухнули"

Олегу Савіцькому 32 роки, сім з них чоловік працює сапером. У березні, каже Олег, разом із колегами знову поїде розміновувати звільнені від російських окупантів українські землі.

На початок