"З перших днів взяв у руки зброю": у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями

"З перших днів взяв у руки зброю": у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями

Оновлено
"З перших днів взяв у руки зброю": у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями
. Суспільне Полтава

У Полтаві попрощалися із трьома бійцями, які загинули під час російсько-української війни. Валентин Джунь, Станіслав Каплуновський та Олександр Яківець полягли у березні цього року на Донеччині. Про це Суспільному повідомили начальник групи морально-психологічного забезпечення Полтавського ТЦК та СП Сергій Шкурупій, а також начальниця відділу морально-психологічного забезпечення обласного ТЦК та СП Оксана Ворона.

Прощання 17 березня влаштували біля Свято-Успенського собору ПЦУ. Молодший сержант Станіслав Каплуновський загинув 7 березня під час виконання бойового завдання поблизу міста Бахмут на Донеччині.

«З перших днів взяв у руки зброю»: у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями
Військові на прощанні тримають портрет загиблого Станіслава Каплуновського. Суспільне Полтава

Від 2014-го року він був у зоні АТО та ООС, а з 2022-го служив за контрактом, каже його побратим Дмитро Юденко. Станіславу Каплуновському було 47 років, він проживав у Полтаві.

"Є люди, які йдуть і забирають із собою цілу епоху. Він забирає епоху, він забирає досвід, який рятував до останнього. Навіть в останньому бою рятував побратимів. Людина, яка своїм прикладом давала натхнення у важких ситуаціях шукати вихід", розповів побратим загиблого Станіслава Каплуновського Дмитро Юденко.

У Полтаві прощаються із трьома військовими, які обороняли Україну
Прощання з бійцями влаштували неподалік Свято-Успенського собору ПЦУ. Суспільне Полтава

А 11 березня внаслідок танкового обстрілу поблизу Красногорівки, що на Донеччині, поліг 53-річний старший солдат Валентин Джунь. Як повідомив начальник групи Полтавського ТЦК та СП Сергій Шкурупій, боєць служив стрільцем-санітаром у механізованому батальйоні.

"Валентин мені доводився однокласником. Останній час ми з ним часто спілкувались, зідзвонювалися як друзі. Він був дуже хорошою людиною, він був спокійним, врівноваженим, багатьом людям також допомагав. Мені передзвонила однокласниця, я подумала, що, мабуть, погані новини, і сказала, що Валіка вже немає", розповіла однокласниця загиблого Валентина Джуня Наталія Половинко.

«З перших днів взяв у руки зброю»: у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями
Хрест та портрет загиблого воїна Валентина Джуня. Суспільне Полтава

Понад 20 років Валентин Джунь працював у видобувній промисловості регіону. Жив у Полтаві, каже його товариш Олександр Красовський.

"Із самого початку вторгнення, з перших днів взяв у руки зброю і не задумуючись пішов захищати нашу країну. Був поранений", — каже Олександр Красовський.

У Полтаві прощаються із трьома військовими, які обороняли Україну
Попрощатися із загиблими прийшли їхні рідні та знайомі. Суспільне Полтава

Попрощалися також із 46-річним воїном Олександром Яківцем. Він загинув 10 березня під час штурмових дій російської армії біля селища Кам’янка Донецької області. На службу воїна мобілізували торік 9 березня, розповіла начальниця відділу обласного ТЦК та СП Оксана Ворона.

Проживав боєць у селі Андріївка Полтавського району, каже його знайома Оксана Байлем.

«З перших днів взяв у руки зброю»: у Полтаві попрощалися з полеглими бійцями
Портрет загиблого воїна Олександра Яківця. Суспільне Полтава

"Ми жили в одному селі, працювали в одному господарстві. Це дуже гарна людина. 2014-го року, як і мій чоловік, він пішов в АТО, відслужив. Мій чоловік також служить, і він завжди намагався усіх підтримати, хоч і самому було важко. В нього залишилось двоє діток, дружина. Він приїжджав перед новим роком у відпустку і казав: "Все буде добре, треба сподіватись", — повідомила Оксана Байлем.

Валентина Джуня та Станіслава Каплуновського поховали на Затуринському кладовищі поблизу Полтави. А Олександра Яківця - у Диканській громаді, де він народився.

Що відомо

  • Обстріли на Полтавщині почалися у перший день повномасштабного вторгнення Росії на територію України. 24 лютого поцілили по об’єктах у Миргороді.
  • За час повномасштабної війни російська армія обстрілювала також об’єкти у Полтаві, Кременчуці, Лубенській, Терешківській та Карлівській громадах.
  • За кількістю загиблих найбільш масштабний обстріл на Полтавщині стався 27 червня у Кременчуці. Російська ракета влучила у ТЦ "Амстор".
  • Уночі з 28 лютого на 1 березня Росія дронами "Shahed" атакувала Полтавську область чотирма безпілотниками. Сили протиповітряної оборони їх усі збили. Про це 1 березня у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
  • 1 березня російська армія здійснила ракетний обстріл Кременчуцького району, повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
На початок