Українські книги для біженців. Хто з Хмельниччини передав найбільше літератури

Українські книги для біженців. Хто з Хмельниччини передав найбільше літератури

Українські книги для біженців. Хто з Хмельниччини передав найбільше літератури
. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад вісім тисяч книжок відправлять до іспанської Валенсії, німецького Кельну та польської Варшави, щоб сформувати там українські бібліотеки. Про це розповів радник начальника обласної військової адміністрації Петро Лаврієнко. За його словами, їх збирали впродовж двох місяців у закладах освіти Хмельниччини.

Хто передав найбільше книжок та кому їх відправлять — у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Головна спеціалістка відділу освіти Плужненської сільської ради Галина Даниленко одна з учасниць акцій зі збору українських книг. Галина каже: "Нам вдалось зібрати вісім ящиків із книгами. Робимо це для того, щоб підтримати наших українців за кордоном, для того, щоб вони читали й цікавились нашою літературою. Долучилися чотири навчальних заклади".

Галина Даниленко одна з учасниць акцій зі збору українських книг.
Галина Даниленко одна з учасниць акцій зі збору українських книг. Фото: Суспільне Хмельницький

Акція зі збору української літератури у навчальних закладах Хмельниччини тривала два місяці, розповів радник начальника обласної військової адміністрації Петро Лаврієнко.

"Доставляємо книги у Валенсію, там буде відкриватися "Український дім", в рамках якого буде і діяти ця українська бібліотека. Також у місті Кельн, Німеччина та Варшава в Польщі. До нас зверталися з проханням саме української літератури, українських авторів. Особливо робили ми акцент на дитячу літературу, тому що на сьогодні велика кількість наших біженців — це матері з дітьми, і є така потреба", — сказав Петро Лаврієнко.

За його словами, до акції зі збору української літератури долучились майже 300 навчальних закладів Хмельниччини. Найбільше зібрали ліцеї з Грицева та Дунаївців. Їх та інших учасників акції запросили до Хмельницького для вручення подяк за активну участь у формуванні україномовних бібліотек в країнах Євросоюзу.

"Наш ліцей зібрав тисячу чотириста п'ятнадцять книг. Намагалися майже всі приносити книги. Хто міг, по скільки могли. Але, мені здається, що найбільше принесли молодші класи. Я приносила українську літературу, яка була написана українською мовою. До прикладу, Леся Українка, Тарас Шевченко й усі наші видатні письменники", — сказала президентка учнівської ради Дунаєвецького ліцею №1 Марія Школьняк.

Участь в акції зі збору книг взяли 35 громад.
Участь в акції зі збору книг взяли 35 громад. Фото: Суспільне Хмельницький

Грицівський ліцей зібрав 950 книг, говорить одинадцятикласниця цього закладу Емілія Біленька: "Загалом, Грицівська громада спільними зусиллями зібрала більше тисячі книг. Там були як і дитячі книги, так і книги для дорослих".

Участь в акції зі збору книг взяли 35 громад, каже директорка департаменту освіти та науки обласної державної адміністрації Дарія Басюк: "Ми включилися організаційно в цю акцію для того, щоб діти могли навчатися в Валенсії, долучили Атмосферну школу, освітній хаб міністерства освіти і науки. Я дуже сподіваюся, що тепер всі дітки, які живуть у Валенсії, але в серці мають Україну, зможуть навчатися українською, читати українські книжки".

За словами Петра Лаврієнка, 25 березня книги відправлять за кордон.

Авторка: Наталія Сідова.

Читайте також

  • Ті, що звільнятимуть українські землі. Історії добровольців "Гвардії наступу" з Хмельниччини
  • У Хмельницькому на чемпіонаті міста з футзалу визначилися "бронзові" призери

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок