Психологічно стійких та вмотивованих. У терцентрах Кіровоградщини відбирають кандидатів до військових закладів

Психологічно стійких та вмотивованих. У терцентрах Кіровоградщини відбирають кандидатів до військових закладів

Психологічно стійких та вмотивованих. У терцентрах Кіровоградщини відбирають кандидатів до військових закладів
. Фото: Суспільне Кропивницький

Збройні сили України потребують психологічно стійких та вмотивованих офіцерів, говорить начальник сектору комплектування обласного територіального центру Андрій Лисенко. Нині у терцентрі відбирають кандидатів до військових інститутів та коледжів. Суспільне розповість, які критерії відбору юнаків та дівчат, які пов’язують своє життя з армією.

У Кропивницькому кандидати на навчання у військових інститутах і коледжах проходять медичну комісію в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Лікарка-психіатр Тетяна Шевченко проводить з кандидатами співбесіду:

"Якщо у людини є скарги, якщо колись лікувалась у наркологів або психіатрів, то для уточнення діагнозу ми відправляємо її на стаціонарне обстеження. Усі студенти, які були і нині поступають на військове навчання, усі здорові. Не було у мене ні одного випадку, щоб я когось завернула".

Зі слів начальниці медслужби обласного терцентру Світлани Полякової, медичну комісію кандидати проходять у восьми лікарів.

"Це – лікар-терапевт, хірург, стоматолог, отоларинголог, окуліст. Якщо є якісь нюанси по здоров’ю, то їх можуть направити до вузьких спеціалістів. Нині кандидати, які звернулися до нас на проходження комісії, всі без обмежень, придатні. Вони досить підготовлені й психологічно, і фізично. Діти мотивовані, вони знають, куди вони йдуть, тому готуються до цього заздалегідь".

16-річна знам’янчанка Ангеліна Кудуліс каже, хоче стати військовою дипломаткою.

"Я планую вступити до військового інституту Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Мій вибір підтримала абсолютно вся родина. Мій старший брат і батько служать у Збройних силах України".

Після медкомісії кандидати складають письмовий психологічний тест.

"Це мають бути морально стійкі люди, з високорозвиненою увагою, уявою, мисленням. Під час психологічного вивчення ми оцінюємо рівень нервово-психічної стійкості та пізнавальних здібностей", – говорить начальниця групи психвідбору обласного терцентру Руслана Францішкевич.

Складав тест 17-річний знам’янчанин Іван Андреєв. "Тест був нескладний, питання дуже легкі, я завжди у собі впевнений. Планую навчатися у військовій академії в місті Одеса. Обрав спеціальність "Продовольче забезпечення військ".

Кандидатам має бути від 18 до 30 років. Навчання у військових інститутах і коледжах безплатне, розповів начальник сектору комплектування Андрій Лисенко: "Порівняно з минулим роком ми маємо направити на 80% кандидатів більше до вищих навчальних закладів. Минулого року ми виконали планові завдання на 115%".

Кількість кандидатів попросив не називати. Відбір триватиме до 1 липня.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://u.to/HNf5HA
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок