Петр Павел офіційно став президентом Чехії

Петр Павел офіційно став президентом Чехії

Петр Павел офіційно став президентом Чехії
. Президент Чехії Петр Павел. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

У Празькому граді відбулася інавгурація президента Чехії Петра Павела. Він склав присягу і офіційно став четвертим президентом. Про це повідомляє ČT24.

На інавгураційній церемонії у Владиславській залі Празького Граду були присутні представники Палати депутатів і Сенату, члени уряду, високоповажні особи та обидва експрезиденти Чеської Республіки.

Петр Павел прийшов зі своєю дружиною Євою, зал зустрічав їх оплесками.

"Я обіцяю вірність Чехії. Я обіцяю дотримуватись її Конституції та законів. Своєю честю я обіцяю, що буду займати свою посаду в інтересах усіх людей і відповідно до своїх знань і совісті", — сказав Павел.

Після того, як новий президент виголосив і підписав присягу, пролунав гімн Чехії і пролунав 21 гарматний залп, а над дахами міста підняли прапор президента республіки з гаслом "Правда перемагає".

Після складання присяги, президент виголосив свою першу промову.

Павел пообіцяв найближчим часом оприлюднити план конкретних цілей на перші 100 днів на посаді.

Президент Чехії вважає важливим зниження інфляції та дефіциту державних фінансів. За його словами, він підтримає заходи, спрямовані на те, щоб це стало можливим.

Павел також зазначив, що Чехія може бути командним гравцем у зовнішній політиці. Єдиний центральноєвропейський голос буде важливим для перемоги України, вважає президент.

Що відомо про Петра Павела

28 січня у Чехії завершилося голосування у другому турі президентських виборів. За даними попереднього підрахунку голосів, понад 56% голосів виборців здобуває колишній очільник Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел, який виступає за надання військової допомоги Україні.

За прогнозом Blindspot AI, Павла буде обрано після підрахунку десятих виборчих дільниць, за цим прогнозом він має набрати 58,41 відсотка голосів.

У 2015-2018 роках Петр Павел обіймав найвищу військову посаду в НАТО, очолюючи Військовий комітет Північноатлантичного альянсу. Політик підтримує надання військової допомоги Україні, а також ініціював збір коштів для допомоги українським військовим.

Президент України Володимир Зеленський 29 січня поговорив з новообраним президентом Чехії Петром Павелом та запросив його відвідати Україну з візитом. Раніше сьогодні словацьке видання Pravda.sk писало, що Павел вже планує свій візит до Києва. Зазначається, що президент Чехії має намір відвідати Україну разом із президенткою Словаччини Чапутовою.

Читайте також

"Можемо сказати українцям: воюйте до останньої краплі крові. Але ж це не наша, а ваша кров" — президент Чехії Петр Павел

"Не бачу причин для обмежень": президент Чехії закликав надати Україні всю необхідну зброю

На початок