Сексуальні злочини: як спілкуватися з жінками, які зазнали насилля та тортур

Сексуальні злочини: як спілкуватися з жінками, які зазнали насилля та тортур

Важливо

Мережа Елеос-Україна працює над проєктом "Поруч з тобою" — для жінок, які постраждали від сексуальних злочинів та тортур з боку російських військових. В межах цього проєкту створили та відкрили реабілітаційний шелтер для постраждалих. Про це в телемарафоні Суспільне. Спротив сказала представниця мережі Елеос-Україна Тетяна Іванова. Вона розповіла, як учасники проєкту організовують допомогу та порадила, як спілкуватися з тими, хто зазнав насильства.

"Найскладніше — збудувати довіру"

— Перше з чим ми, психологи, стикаємось — це з проблемою довіри. Найскладніше — збудувати її, щоб ці люди почали працювати з психологами. У потерпілих, постраждалих зруйноване відчуття довіри до будь-кого, до суспільства, до будь-якої людини. І психологи вибудовують цей маршрут до потерпілої, до кожної жінки, до кожної дівчинки. Вони впроваджують спеціальну програму, яку розробляють чи для групи жінок, чи для кожної окремої жінки. Це спеціальні розвантажувальні сесії, на яких вони зустрічаються і просто грають в настільні ігри. Це вебінари з розвитку — що завгодно для того, щоб покроково, дуже обережно збудувати цю довіру і цей маршрут до кабінету психолога, до групової роботи, або до індивідуальної терапії. І це найскладніша задача.

"Місце, де вони можуть відчути себе безпечно"

— В нашій організації створено шість шелтерів. П'ять з них — для постраждалих від домашнього насильства і для постраждалих від війни ВПО. Один із наших шелтерів – спеціалізований, реабілітаційний — для жінок, які зазнали сексуального насильства та тортур. Тут також ми говоримо про жінок, які проходили допити, фільтраційні заходи, яких утримували в місцях позбавлення волі, створені російськими військовими. Це і офіційні тюрми, і підвали — все це підпадає під категорію тих жінок, яким проєкт наш надає допомогу.

Дуже важливо про це говорити, щоб світ бачив і знав, які злочини геноциду вчиняють на нашій землі російські окупанти. І дуже важливо вчасно допомагати цим жінкам. Перш за все, вони мають відчути себе в безпеці і ми створюємо для них такі умови.

Тому цей реабілітаційний шелтер знаходиться в Івано-Франківській області в горах, він віддалений від міст. Там дуже затишно і спокійно, і ми дійсно вкладаємо туди дуже великі ресурси організації, спеціалістів, експертів для того, щоб забезпечити ці умови для жінок, і щоб вони почали говорити. Це дуже важливо для нас, як для держави, для нашого майбутнього збереження ментального здоров'я української нації, забезпечення покарання.

"Позбутися штампів у спілкуванні з постраждалими"

— По-перше, родичі також потребують допомоги. І їм також має надаватись психологічна допомога. Навіть якщо вони не були свідками, вони комунікують з постраждалою особою і вони теж травмуються. Вони теж думають про те, як спілкуватися з ними, щоб їх не травмувати. І це дуже великий стрес. Я можу дати кілька буквально порад, чого казати не можна.

Позбутись штампів, не говорити їм, постраждалим жінкам, "я вас розумію", "я тебе розумію", "я розумію, через що ти пройшла". Тому що ніхто це не розуміє. Не казати таких слів на кшталт "все на краще", "все пройде", тому що це не може бути на краще, будь-якому випадку. Просто, принаймні, позбутись цих штампів. Фраза, на кшталт, "мені дуже шкода" — буде набагато краще.

Читайте також

  • Є одна кандидатка: хто має очолити новостворений Денний центр соціально-психологічної допомоги у Рівному
  • У Рівному екоактивісти планують озеленення міського простору. Де і що зроблять
  • Сімох перевізників можуть позбавити ліцензії за переправку ухилянтів за кордон. У ДБР пояснили, як працює схема

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок