Гранітна крихта замість солі. У Києві розширять ареал використання цього протиожеледного засобу

Гранітна крихта замість солі. У Києві розширять ареал використання цього протиожеледного засобу

Гранітна крихта замість солі. У Києві розширять ареал використання цього протиожеледного засобу
. Гранітна крихта, яку використовують замість солі для боротьби із ожеледицею Фото: Олександр Возний/Facebook

У Києві завершився пілотний проєкт із використання гранітної крихти замість солі для боротьби з ожеледицею в деяких парках та скверах столиці. Експеримент виявився вдалим, тому наступного сезону цей екологічний підхід у столиці масштабують.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації із посиланням на начальника Управління екології та природних ресурсів Олександра Возного.

"Як і очікувалося, гранітна крихта показала себе як надійний протиожеледний засіб, водночас вона не шкодить рослинам на відміну від технічної солі",— каже Олександр Возний.

За його словами, до такого способу боротьби з ожеледицею поставилися позитивно, і перехожі, і комунальники. Тож наступного сезону у Києві планується розширити кількість парків та скверів, де практикуватиметься цей європейський підхід.

Серед переваг використання гранітної крихти:

  • Зчеплення. Гранітна посипка краще запобігає ковзанню, за що користується популярністю як допоміжний протиожеледний засіб у багатьох країнах, зокрема, Німеччині, Австрії, Японії та країнах Скандинавії.
  • Екологічність. Сіль та інші протиожеледні реагенти погано впливають на рослини та шкідливі для тварин, в той час, як крихта — безпечна.
  • Повторне використання. Навесні потрібно буде докласти зусиль, аби зібрати крихту. Водночас її можна буде повторно використовувати наступної зими, дещо поповнивши запаси,— зауважують в КМДА.

Що відомо про застосування гранітної крихти для боротьби з ожеледицею у Києві

Наприкінці жовтня минулого року у КМДА почали розглядати можливість посипати взимку тротуари гранітною крихтою замість солі для боротьби з ожеледицею. Нововведення дасть можливість заощадити бюджет, а ще допоможе зберегти природу.

У листопаді у КМДА повідомили, що у кожному районі столиці буде визначено п’ять парків або скверів, де замість технічної солі застосовуватимуть гранітну крихту. Цей підхід користується популярністю в багатьох країнах світу. Також технічна сіль та інші протиожеледні реагенти погано впливають на рослини та можуть бути шкідливими для тварин, у той час як гранітна крихта — безпечна, каже Возний.

У столиці періодично обробляють дороги протиожеледними засобами. В першу чергу — вулиці із бруківки, транспортні розв’язки, мости і шляхопроводи, спуски, підйоми, тротуари.

Читайте також

У Києві безплатно стерилізуватимуть домашніх тварин. Хто може звернутися

Проєкт "Єдині" реєструє охочих на курс української мови. Коли розпочнеться навчання

Бахмут — епіцентр боїв на Донбасі, у поліції закликали убезпечити дітей від руху "Редан". 371 день війни. Онлайн

На початок