"В нас телефони "червоні": як на Харківщині набирають людей в бригаду "Лють"

"В нас телефони "червоні": як на Харківщині набирають людей в бригаду "Лють"

"В нас телефони "червоні": як на Харківщині набирають людей в бригаду "Лють"
. Фото: Національна поліція України

Від 10 до 50 людей щодня звертаються до поліції, аби дізнатися інформацію про набір до бригади Національної поліції України "Лють".

Про це в інтерв'ю Українському Радіо Харків розповів заступник начальника управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції України в Харківській області Андрій Матвієнко.

Чим "Лють" відрізняється від інших бригад, що робитимуть бійці та як вступити до бригади — наводимо пряму мову Матвієнка.

Як Національна поліція формує бригаду і чим "Лють" відрізняється від інших бригад "Гвардії наступу"?

В основному, бригада "Лють" Національної поліції — це працівники поліції, вони будуть мати статус "поліцейський". У нас є закон, який регламентує діяльність поліцейського, це закон України "Про Національну поліцію". Якщо в майбутнє дивитися, після перемоги всі працівники штурмової бригади зможуть перевестись до будь-якого підрозділу Національної поліції на звичайні посади, які в нас є: оперуповноважені, дільничні інспектори.

Приміром, Національна гвардія вона ж також підпорядковується МВС, але вони мають військові звання і перехід, наприклад, з Національної гвардії до Національної поліції не передбачений законом — в Національну поліцію можливо попасти тільки через конкурс. Ми його проводимо, відбираємо, люди складають тести, фізичну підготовку, в нас є конкурсна поліцейська комісія, яка визначає, чи рекомендується кандидат на службу, чи не рекомендується. Тобто в нас є певний відбір.

Чинні працівники поліції це основа бригади?

Так, вона (бригада "Лють" — ред.) створена на базі батальйону патрульної служби особливого призначення "Луганськ-1 імені Героїв України Сергія Губанова", полку спеціального призначення "Сафарі" та "Цунамі". Тобто у нас є вже певний командирський склад, люди з досвідом, які вже мають бойовий досвід, досвід відпрацювання деокупованої території, досвід наступальних дій, визволення, наприклад, Ізюмщини, Куп'янського району від російських загарбників. Люди без досвіду, які туди попадуть, будуть дивитися і навчатися не тільки в центрах підготовки, але і у досвідчених бійців.

Старі підрозділи просто влиті в цю бригаду, чинні працівники туди переводом прийшли. Потім ми проводимо серед них профорієнтацію.

Хто на Харківщині хоче приєднатися до "Люті"?

Приходять абсолютно різні люди з різною мотивацією, тому ми не всім кажемо "добро", дивимося на людей. Наприклад, була людина, яка каже: "Я вже не можу сидіти вдома, чекати повістку, прийшов до вас".

Різниця в тому, що це не мобілізація у нас, ми ж не підпорядковуємося Збройним силам, ми як одна із складових оборони України. В нас є дисциплінарний статут і за якийсь, наприклад, проступок у нас є дисциплінарна відповідальність, а не кримінальна.

Читайте також: Пошук колаборантів, поліція на війні та "Гвардія наступу" — інтервʼю з новим главою МВС Клименком

Чи багато людей звертаються за день на Харківщині?

Звертаються дуже багато людей, в нас телефони "червоні". Буває і 20, і 30, буває і 10, і 50 подзвонять, щоб більш детально якусь інформацію дізнатися. Кількість — це інформація закрита, але ми проводимо широку профорієнтаційну роботу в центрах надання адміністративних послуг, в сервісних центрах, в місцях скупчення людей, на блокпостах.

Ми нікого не змушуємо — ми просто розповідаємо про таку можливість, а вже людина приймає для себе рішення, чи хоче вона, чи не хоче. І зараз, скажімо так, роботи не дуже багато: частина бізнесу виїхала з Харківщини, тому зарплата початкова 25 тисяч гривень плюс бойові до 100 тисяч гривень. Це також є мотивацією для того, щоб вступити до наших лав.

А платять і під час навчання?

Під час навчання людина буде отримувати заробітну плату — це 25 тисяч. І, скоріш за все, буде отримувати ще 30 тисяч, а є ще 70 тисяч, які виплачуються тільки за виконання бойових завдань.

Це мають бути люди з 18 до 55 років, але якщо людині більше 40, то у нас є військово-лікарська комісія, яка повинна визнати придатним до служби в поліцію, бо це навантаження. Жилет, спорядження, автомат, чотири "рожки", гранатомет — це все навантаження на здоров'я.

Є в нас і підрозділи логістики, кадрові підрозділи, але там незначна кількість посад, може дівчат туди візьмемо.

А, до речі, щодо жінок: чи є в них можливість приєднатися, і чи є звернення від них?

Звісно можуть, але перелік посад, на яких вони можуть працювати, він обмежений. Наприклад, інспектор з кадрового забезпечення, інспектор з логістики, інспектор інформаційного забезпечення, штабні підрозділи, адже хтось має ввести і облік бойових виходів, зарплату нараховувати, спорядження видавати. Таку роботу може виконувати як чоловік, так і жінка.

Виходить, по жінках уже закриті вакансії в бригаду "Лють" на Харківщині?

Здебільшого, але річ у тім, що місце дислокації не на Харківщині. Визначено декілька областей: Житомирська, Київська, Дніпропетровська, Одеська. Тому люди, які до нас приходять, мають врахувати, що вони повинні будуть поїхати з Харківщини. Завдання зможуть потім виконувати на Харківщині, але постійне місце дислокації визначене в інших областях.

Якщо приймають добровольців, приходить людина без військового досвіду, за скільки з неї можна підготувати воїна-штурмовика?

Ідеально — це рік, але таких беруть до бригади, в нас є центри підготовки і, думаю, не менше двох місяців тактику дій, зброю, як її споряджати, як стріляти, як використовувати аеророзвідку на території, де знаходиться підрозділ. Все це за стандартами НАТО, тому я вважаю, що два місяці мінімум на підготовку піде.

Тобто людина може бути впевнена, що її навчатимуть певний час?

Це 100%. Не кинуть в бій без підготовки в жодному разі.

А наскільки відрізняється за оснащенням воїн бригади "Лють"?

Одяг — це звичайний "піксель", але шеврони будуть Національної поліції. Щодо оснащення: за даною мені інформацією, це міномети, гаубиці, легкоброньована техніка БМП, БТР, "Козак", "Humvee", безпілотні літальні апарати та квадрокоптери. Тяжких танків якихось не передбачається.

Приєднатися до лав бригади "Лють" можна в ЦНАП, через сайт, або звернутися особисто до Національної поліції у Харківській області.

Що відомо

  • 1 лютого Міністерство внутрішніх справ України почало формувати бригади "Гвардії наступу". Ці підрозділи будуть націлені, зокрема, на звільнення окупованих Росією територій. Добровольці, які подають анкети на вступ до "Гвардії наступу" мають самі обрати бригаду, у якій хочуть служити. Таких бригад вісім, їх створюють на базі частин, що вже мають бойовий досвід. До складу цих формувань входять військові, які брали участь в бойових діях, зокрема, у деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини.
  • Формувати "Гвардію наступу" МВС вирішило, зокрема, через велику протяжність лінії фронту та після обговорення із Верховним Головнокомандувачем, каже міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Читайте також

"Гвардія наступу" на Харківщині: скільки добровольців записалися та які до них вимоги

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок