У Херсоні напередодні річниці вторгнення показали моновиставу "Кицька на спогад про темінь"

У Херсоні напередодні річниці вторгнення показали моновиставу "Кицька на спогад про темінь"

У Херсоні напередодні річниці вторгнення показали моновиставу "Кицька на спогад про темінь"
. Херсон. Акторка Ольга Бойцова на сені під час вистави "Кицька на спогад про темінь", 23 лютого 2023 Фото: Максим Прудкун

У Херсоні показали моновиставу "Кицька на спогад про темінь". Дату показу три рази переносили. Зіграти вирішили 23 лютого, у день, коли рік тому актори останній раз вийшли на сцену перед повномасштабним вторгненням.

Директор обласного театру Олександри Книга говорить, що було важливо, щоб саме 23 лютого 2023 року зіграли виставу. Минулого року в цей день відбулася прем'єра вистави "Вічність і ще один день".

"Так, на жаль не цю. Ми її обов‘язково зіграємо після нашої перемоги. А зараз вистава "Кицька на спогад на темінь". Це історія біженки з Донбасу, яку ми може не так цінили в 2015 році, але дуже вона лягла на серце нам сьогодні, коли біженцями стали всі ми", говорить Книга.

У Херсоні напередодні річниці вторгнення показали моновиставу "Кицька на спогад про темінь"
Херсон. Директор театру Олександр Книга перед виставою "Кицька на спогад про темінь", 23 лютого 2023 Фото: Максим Прудкун

Головну героїню у виставі виконує Ольга Бойцова.

"Емоції неперевершені. Останній раз я виходила на сцену в нашому театрі рівно рік назад. І коли сьогодні я зайшла на сцену, то я не можу цього передати. Коли я бачу стільки знайомих облич, обличчя героїв, це надихає, це придає стільки наснаги. Херсонці неймовірні. Сподіваюся, що скоро ми всі повернемося і будемо працювати на рідній сцені", ділиться враженнями акторка.

Ця вистава, каже режисер вистави Сергій Павлюк, не те, що присвячена до дати початку повномасштабної війни, це наш спротив.

"Рівно рік тому ми жили своїм життям. Працювали у своєму рідному театрі. Чекали глядача на прем‘єрі, глядач прийшов, а на завтра прийшла війна. Ми живі, живемо далі і будемо грати в нашому театрі. Будемо годувати наших херсонців борщем", розповідає Павлюк.

Зараз Херсонський академічний театр відновлюється. Поповнюють комп‘ютерну техніку, інструментальну базу та резерви, які були розграбовані.

"І чекаємо того моменту, щоб розпочати потужно працювати. Чекаємо, щоб до нас приїхали всі театри країни і показали своє мистецтво", говорить Олександр Книга.

Що відомо

  • Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім.М.Куліша, 24 лютого готує презентувати відеокнигу "Незламна Херсонщина" з віршами, які були написані з початку війни.
  • Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім.М.Куліша обрав трьох переможців конкурсу віршів про війну, які увійдуть до відеокниги "Незламна Херсонщина".

Читайте також

Читання без кордонів: херсонські діти продовжують читати вголос Кіміко з різних куточків світу

Рік війни: як спротив російським окупантам допоміг вистояти Херсону

"Ворог боявся і тікав": Гуменюк про особливості операції по звільненню Херсона

Рік війни: що відбувалось 24 лютого на Херсонщині й чому область російські окупанти захопили так швидко

Обстріли Херсона, Берислав без електрики. 367 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок