Рік війни у Маріуполі: радник мера Петро Андрющенко підсумував втрати

Рік війни у Маріуполі: радник мера Петро Андрющенко підсумував втрати

Рік війни у Маріуполі: радник мера Петро Андрющенко підсумував втрати
. Маріуполь, весна 2022 року. Фото: з особистого архіву Марії Бойко

Остаточно окупований росіянами у травні Маріуполь від перших днів повномасштабної війни почав рахувати втрати: люди та будинки, послуги та можливості, права та свободи. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в інтерв'ю Суспільному Донбас підбив підсумки втрат у місті до роковин війни. Далі — пряма мова:

Головне, що Маріуполь втратив за рік, — це понад 25 тисяч мешканців. Це, мабуть, найбільше цифра, яка є. Точно втратив поки що 1300 дітей, які вкрадені після вторгнення РФ. Це найболючіші втрати. В порівнянні з цим, все інше просто не має значення.

Про зруйновані житлові будинки та можливість відновлення

Ми можемо казати, якщо брати безпосередньо місто, то в Маріуполі зруйновані щонайменше 60% багатоповерхівок і не менше 40% приватних будинків. Це будинки, які навіть візуально не підлягають відновленню. Загалом 90 відсотків всього житлового фонду має ознаки потрапляння снарядів того чи іншого виду артилерії й тому відсоток справжній можна буде встановити, якщо просто на них подивитись.

Цілком можливо, що житлова інфраструктура, що не підлягає відновленню, може складати: до 90% багатоповерхівок і до 60% у приватному секторі. Але це цифри умовні.

Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком
Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком. Фото: з особистого архіву Марії Бойко

Про стан інфраструктури в окупованому Маріуполі

Вся інша інфраструктура теж втрачена. Електропостачання нормальне — втрачене. Те, що окупанти намагаються відновити, це не відновлення електропостачання в повному обсязі, це просто так латання дірок.

Вони [окупанти] відновили там відсотків на 60 теплопостачання різними шляхами: десь котельні запустили, десь мобільні встановили. Система працює з перебоями, а відсотків 40 не має опалення, йдеться про багатоповерхівки. Тому що в приватній забудові здебільшого все ж таки проблема опалення не на стільки критична: там простіше навіть переобладнати опалення. Тому в якось такому полу-холодному стані й пережили зиму. Звісно є будинки, де є повністю опалення. Таких точно не більшість.

Так само і з іншою інфраструктурою. Всі дороги на сьогодні — розбиті, точно не в довоєнному стані. Водопостачання — в критичному стані, тому що, наприклад, водовідведення, як частина водозабезпечення міста, взагалі не працює. Місто зруйноване, воно втратило все. Недарма ми кажемо, що на сьогодні Маріуполь, не існує як місто. Таким, яким він був, його немає. І він лише відродиться після де окупації.

Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком
Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком. Вид на будинок, пошкоджений під час важких боїв, у Маріуполі, тимчасово окупованому Росією. 5 січня 2023 року. Фото: АР

Про гуманітарну ситуацію в місті

В Маріуполі залишається близько 85 тисяч повнолітніх людей і 13 приблизно тисяч дітей, різного віку. З них школярів — 11 тисяч 200.

Безробіття. Безробіття змушує якось виживати. Гуманітарної допомоги мешканцям не дають. Працездатного віку лише ті, в кого діти до 3 років і пенсіонери. Тому дуже складна ситуація. В січні вона погіршилась. Навіть ті, хто працює в умовно бюджетній сфері разом з колаборантами, вже другий місяць поспіль не отримують заробітну плату й обіцяють не раніше березня.

Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком
Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком. Photo by ANDREY BORODULIN/AFP via Getty Images.

Все це звісно прямо впливає на гуманітарну ситуацію. Медична система в повному колапсі. Навіть офіційно окупаційна влада фіксує постійне зростання всіх видів захворювань, зокрема простудні, запалення легень. Частину захворювань просто навіть не діагностують, не обслуговують людей.

Рівень смертності дорослих на сьогодні — порівняно з довоєнним періодом — зріс фізично в вісім разів, тобто якщо раніше в саму страшну ковідну хвилю, наприклад, це на пів мільйона жителів Маріуполя не доходило до 150 людей за тиждень померлих, то на сьогодні на умовні 100 тисяч населення у Маріуполі — понад 280 людей на тиждень помирає.

Про школи та навчання дітей

Працюють 16 шкіл та 10 дитячих садочків. Працюють — це гучно дуже сказано. Діти в класах не навчаються — навчаються в коридорах. Навіть відремонтовані — три з половиною школи. Всі інші — частково пошкоджені. Тому не можуть використовувати повну площу школи, і діти навчаються в декілька змін. То у дві, то в три зміни навчаються, і навчаються навіть в коридорах. Тому взагалі це не освіта, це просто частина пропагандистської машини не інакше. Освіти там немає.

Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком
Рік війни у Маріуполі: інтерв'ю із радником мера Петром Андрющенком. Люди голосують на пересувній "виборчій дільниці" під час незаконного референдуму в Маріуполі, фото: АР

Про початок мобілізації окупантами у Маріуполі

Вже маємо дані про 3 мобілізованих. З комунального підприємства маємо дані, що надійшло до одного з коледжів мобілізаційне розпорядження, тому що там чотири зрадники, які одними з перших оформили російські паспорти, і тому отримали на заклад мобілізаційне розпорядження.

Тобто вже там вирішують, хто з них буде мобілізований. Тому де-факто мобілізація офіційна, не потайки або завуальована, розпочалась. І ми впевнені, знаємо, маємо інформацію: як тільки Росія почне чергову масову хвилю мобілізації, Маріуполь буде один з перших.

Читайте також історії про Маріуполь

"Усі чомусь думали, що ми — Червоний Хрест". Як "Халабуда" стала центром тяжіння і підтримки для маріупольців

"Я бачив, як з моєї квартири вели вогонь по Азовсталі" — маріуполець, який жив у будинку на вулиці Ломізова

Переселенка з Маріуполя пише вірші та мріє видати збірку

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок