На "Берлінале" закликали звільнити Максима Буткевича з російського полону

На "Берлінале" закликали звільнити Максима Буткевича з російського полону

На "Берлінале" закликали звільнити Максима Буткевича з російського полону
. Активіст Комітету солідарності з кримськими заручниками Максим Буткевич під час прес-конференції щодо голодування, оголошеного Олегом Сенцовим, у Києві, 21 травня 2018 р. Фото Ані Брессонова / УНІАН

З 16 до 26 лютого триває міжнародний кінофестиваль "Берлінале". У його межах, 22 лютого, представники української кіноіндустрії закликали світ вимагати звільнення з російського полону правозахисника, журналіста Максима Буткевича. Про це у Facebook повідомила пресслужба кінофестиваль Docudays UA.

Учасники акції вийшли в однакових футболках із зображенням правозахисника, а також написом #freeMaksymButkevych.

Ще у липні громадські діячі, медійники, політики підтримали флешмоб із закликом негайно звільнити Буткевича у соцмережах — дописи супроводжувались хештегом #FreeMaksymButkevych.

Тоді до флешмобу приєднався зокрема міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Хто такий Максим Буткевич

Максим Буткевич український правозахисник, журналіст, громадський діяч, військовослужбовець.

З березня 2014 року Буткевич залучений як координатор до проєкту громадських ініціатив, які опікуються допомогою внутрішньо переміщеним особам, модерував покази та події Docudays UA.

Також він став активним учасником Комітету солідарності з заручниками Кремля, активно боровся за визволення українських політв'язнів, зокрема Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Олександра Кольченка.

На початку повномасштабного вторгення Росії, Буткевич долучився до ЗСУ.

У червні 2022 року він разом з іншими військовослужбовцями ЗСУ потрапив у полон в районі захоплених росіянами пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Згодом Міноборони Росії підтвердило, що Буткевич є військовополоненим і станом на 9 серпня знаходиться на території окупованої Луганщини.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок