У Європі перебуває 4,6 млн українців — віцепрем'єр-міністерка

У Європі перебуває 4,6 млн українців — віцепрем'єр-міністерка

Юлія Свириденко на брифінгу
. Фото: Facebook/Юлія Свириденко

Перша віцепрем'єр-міністерка Юлія Свириденко на брифінгу після засідання Комітету постійних представників країн ЄС розповіла, що зараз у Європі перебувають 4,6 млн українців. Про це передає кореспондент Суспільного.

"Нам потрібно, щоб вони повернулися назад для відбудови та для відновлення України. Але для цього потрібно відбудувати житлові будинки. Треба відновити соціальну інфраструктуру, в тому числі дитячі садки з укриттями, школи з укриттями. І, звісно, нам потрібна економічна складова не тільки для покриття дефіциту бюджету, що очевидно є першочерговою метою. Нам також потрібно створити робочі місця та створити різні програми для жіночого підприємництва, для підприємництва ветеранів, щоб знову зробити наш ринок праці активним", — зазначила вона.

Свириденко також прогнозує, що наступного року експорт агропродукції з України може бути меншим, оскільки на це впливає факт того, що 2.6 мільйони гектарів української землі зараз заміновано і потребує розмінування.

"Програми розмінування тривають роками і ми маємо починати зараз. Щодо зеленого коридору — ми сподіваємося, що його буде подовжено протягом березня. Як ви зауважили, ми аграрна країна, і світ залежить від нас. І ми також залежимо від доходів від експорту. Ось чому для нас так важливо продовжувати експорт наших сільськогосподарських товарів і продовжувати експорт загалом. Тому я сподіваюся, що ще один порт буде додано до зеленого коридору", — додала вона.

Скільки людей виїхали з України через війну

У грудні 2022 року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що з початком повномасштабного вторгнення з України виїхало понад 14,5 мільйона українців. З них 11, 7 млн в’їхало до країн Євросоюзу. 7,7 млн зареєстровані в Європі як отримувачі тимчасового захисту. В Україні зареєстровано 4,7 млн внутрішньо переміщених осіб.

Через російське вторгнення в Україну та виїзд громадян за кордон чисельність населення України могла скоротитись до 33,5 мільйона людей.

Читайте також

"Не варто мріяти про нездійсненне: 90% біженців не повернуться в Україну" — директорка Інституту демографії Лібанова

На початок