Чи можна під час війни взяти кредит й що загрожує позичальникам, які не повертають кошти

Чи можна під час війни взяти кредит й що загрожує позичальникам, які не повертають кошти

Чи можна під час війни взяти кредит й що загрожує позичальникам, які не повертають кошти
. Фото: Суспільне Хмельницький

Чи можливо під час війни взяти кредит у банку на купівлю житла, та що загрожує позичальникам, які через війну чи окупацію втратили роботу, саме житло і вчасно не повертають позику — з'ясовувала кореспондентка Суспільного у працівників двох державних банків України. За словами директорки Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Первін Дадашової, великі фінансові установи зберігають свою міцність і мають можливість іти назустріч клієнтам.

Позику в банку взяти можна, проте, краще обрати один із державних банків, каже молодий чоловік, батьки якого живуть на Хмельниччині, і який погодився розповісти нам свою історію під вигаданим ім’ям та з закритим обличчям. Хлопець каже: батьки купили йому квартиру на Київщині, зробили там ремонт, для цього взяли позику в недержавній кредитній спілці, та вчасно борг не повернули. За словами Артема, батьки — дрібні фермери, які восени вирощену продукцію не змогли продати.

"Моя квартира в будинку, в який влучив снаряд, там жити неможливо. Роботу я втратив, дзвонив в ту кредитну спілку, пояснював, але там передали наші борги колекторам, вони погрожують моїм батькам, типу: "поріжемо всіх на ремені, якщо не віддасте гроші, продавайте машини, трактори й повертайте гроші, або приїдемо, самі все заберемо і ви пошкодуєте"", — розповів хлопець.

Такі дії — незаконні, і слід звертатися до правоохоронних органів, каже директорка Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Первін Дадашова: "Якщо боржник повністю втратив можливість генерувати доходи, він не працює, у банку нема виходу, крім як визнати втрати. Як компенсувати ці втрати, вже буде банківська система розбиратися комплексно. Напряму звертатися до нього за якимись стягненнями у банку немає мотивації, тому що це ні до чого не призведе".

За словами Первін Дадашової, на час воєнного стану банки, навпаки, мають іти назустріч клієнтам. Про це, каже, йдеться й у новому законі: "Якщо майно було знищене або пошкоджене, або якщо таке майно перебуває на непідконтрольних нині територіях, то боржники можуть не сплачувати за ним кредит: ні відсотки, ні основну суму боргу".

Дівчина, яка до повномасштабного нападу Росії мешкала на сході України, розповідає: взяла банківську позику, щоб купити житло.

"Моє містечко зараз окуповане, я понад пів року тому виїхала звідти. Тепер я без роботи й не знаю, як маю той кредит повертати, і чи штрафів не буде", — сказала Руслана.

Первін Дадашова, директорка Департаменту фінансової стабільності Національного банку України пояснює: "На період воєнного стану діють обмеження і банки не можуть нараховувати штрафи, пеню за невчасні обслуговування позик. Клієнти банків убезпечені законодавством. Єдине, що дуже важливо для позичальників, ознайомитися з законом, почитати про свої права".

Фахівець з комунікацій одного з державних банків Наталія Макаренко розповіла, що клієнтів, які не повертають позики, в Україні небагато.

"Таких небагато. якщо виникли проблеми, людина не може повернути кредит, то потрібно звернутися до банку з проханням реструктуризації", — сказала Наталія Макаренко.

Первін Дадашова каже: "Фіксуються десятки, сотні звернень. Для банківської системи це не дуже великий тягар. Більшість банків мають дуже хороший запас міцності, тому ми не очікуємо хвилі банкопадів".

Зі слів Наталії Макаренко, за минулий рік їхній банк на Хмельниччині позичав гроші аграріям на посівну, підприємцям на бізнес і генератори.

"Одним із перших хмельничан, що отримав фінансування на купівлю генератора, став підприємець, що займається продажем м’яса та м’ясопродуктів Кредит взяв на суму близько 200 тисяч гривень. Для мікробізнесу видано 475 кредитів на загальну суму майже 700 мільйонів гривень. 138 кредитів — на посівну з загальною сумою фінансування 287 мільйонів гривень", — розповіла Наталія Макаренко.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок