Як на Хмельниччині облаштувались лікарі-переселенці

Як на Хмельниччині облаштувались лікарі-переселенці

Як на Хмельниччині облаштувались лікарі-переселенці
. Фото: Суспільне Хмельницький

У першому Хмельницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги працюють внутрішньо переміщені медики. Директорка центру Валентина Гесаль каже: закладу та пацієнтам дуже поталанило з такими працівниками, бо відгукуються про них тільки із вдячністю.

З медиками-переселенцями поспілкувалась кореспондентка Суспільного Хмельницький.

У селі Шаровечка поблизу Хмельницького пацієнтів приймають дві сімейні лікарки — обидві внутрішньо переміщені. Тетяна Єрмак — із Рубіжного Луганської області. Вона проводить онлайн консультацію, працює там на пів ставки, бо має ще дві тисячі декларантів із Рубіжного й Дніпра, куди виїхала їхня клініка.

"Ми приїхали в березні, коли там почались обстріли міста. Ми буквально за годину склали речі й виїхали. Я маю досвід ще з 2014 року, ми виїжджали з Донецької області, тому не чекали, коли будем в підвалі сидіти й не зможемо звідти виїхати", — розповіла Тетяна Єрмак.

На фото Тетяна Єрмак. Жінка приїхала з Рубіжного.
На фото Тетяна Єрмак. Жінка приїхала з Рубіжного. Фото: Суспільне Хмельницький

Рубіжне досі окуповане, там залишилися Тетянині батьки, які, каже лікарка, через окупантів залишаються без зв’язку з Україною. Тутешні пацієнти Тетяни — селяни з ближніх до Шаровечки сіл.

"Щоп'ятниці я виїжджаю в сусіднє село, то там, здається, взагалі багато хто лікаря ніколи не бачив. Мені дуже дивно, чому сільські жителі вкрай рідко звертаються до лікарів", — сказала Тетяна.

Лікарка каже, що чекає звільнення Рубіжного та повернення додому: "Я дуже сподіваюсь, що Рубіжне буде звільнено, і що ми туди повернемось".

Катерина Блінова працювала в Бучі на Київщині. Про окупацію міста згадувати не хоче.

"Я думаю, що місто завжди було молодим, активним, я думаю, що воно відбудується дуже швидко і буде продовжуватись таке саме яскраве життя, як було до війни. Виїхали, тому що тоді там були бої, була окупована Буча, виїхали першим евакуаційним коридором. Житло вціліло і моє, і батьків мого чоловіка. Було мародерство з боку російських військових, виїхали, тому що там неможливо було перебувати. Прийняти рішення бути тут, тому що просто хотілося змінити життя", — каже Катерина Блінова.

На фото Катерина Блінова з Бучі.
На фото Катерина Блінова з Бучі. Фото: Суспільне Хмельницький

Катерина розповіла, що вирішила залишитися на Хмельниччині й працювати в амбулаторії: "Село живе, село молоде, люди є. Тисяча двісті декларацій за три місяці — це дуже добре. Все, що можемо, все, що входить в наш пакет послуг, ми все стараємось не пропустити й зробити".

Директорка центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Гесаль, каже, що на сайті відгуки пацієнтів про лікарку Катерину Блінову добрі. Її оцінка — п'ять зірочок, це свідчить, що лікар подобається.

"Ми дуже раді, що вона до нас приїхала, вона збирається залишатися в Хмельницькому, тому інтенсивно працює, підписує декларації. Ми подали запит на службу зайнятості. Друга лікар до нас прийшла й запитувала про роботу. Ми розуміємо, що люди мають працювати, тим більше люди, які практично все втратили", — сказала Валентина Гесаль.

У центрі працює й медична сестра із Лисичанська Наталія Собчук. Жінка розповіла, що збирались у Хмельницький в гості, а вийшло так, що приїхали жити.

На фото Наталія Собчук з Лисичанська.
На фото Наталія Собчук з Лисичанська. Фото: Суспільне Хмельницький

"Наш потяг став першим евакуаційним. Місто дуже хороше, в мене двоє діточок, нам тут дуже подобається", — каже Наталія з Лисичанська.

Зі слів директорки центру, теперішніх колег не розпитують про пережите: "Не хочеться ятрити ту рану, тому що дуже багато людей втратили. В мене є і знайомі в Бучі, вони там по два тижні сиділи в підвалах, коли розстрілювали сусідню вулицю. Це просто жах. Ми не розпитуємо. Прийшла людина, хоче працювати й працює".

Як сказала Валентина Гесаль, вакансії лікарів та медсестер у хмельницьких закладах з’являються рідко, та внутрішньо переміщених намагаються працевлаштувати.

Читайте також

  • Три місяці після першої у Хмельницькому родинної трансплантації нирки: як почуваються прооперовані
  • Хмельницькі кардіохірурги витягли осколок міни з серця військового з Тернополя
  • Минулий рік суттєво вплинув на приріст пацієнтів із хворобами серця, - кардіолог Андрій Кланца
  • Втретє було легше практично, але набагато важче морально: хмельницькі медики повернулися з деокупованої Херсонщини
  • У Хмельницькій міській лікарні провели першу операцію на хребті, - директор лікарні

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок