Класи безпеки: для чого їх створюють у школах і як вчать дітей. Досвід Рівненщини

Класи безпеки: для чого їх створюють у школах і як вчать дітей. Досвід Рівненщини

Класи безпеки: для чого їх створюють у школах і як вчать дітей. Досвід Рівненщини
Клас безпеки у м. Сарни, лютий 2023 року. Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

Рівненщина стала першою областю в Україні, де почали створювати так звані класи безпеки для навчання дітей ще до того, як це стало державною політикою. З вересня 2022 року освітяни області продовжили реалізовувати цей проєкт вже на державному рівні за підтримки Міносвіти та МВС.

Тепер таких локації загалом 19. Про це в етері Українського радіо Рівне розповіла представниця навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Олена Корнійчук. Вона та представник ДСНС пояснили детально, для чого це потрібно державі.

Що це за проєкт

14 лютого 2023 року одразу у двох закладах Сарненської громади, — Сарненському ліцеї №4 та Сарненській гімназії №3, — відкрили класи безпеки, в яких за умов воєнного стану діти через гру навчаються основних правил безпеки у надзвичайних ситуаціях.

Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Клас безпеки у м. Сарни на Рівненщині, лютий 2023 року. Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

Клас безпеки відкрили також в Рудківській гімназії на Демидівщині.

Класи безпеки: для чого їх створюють у школах і як вчать дітей. Досвід Рівненщини
Клас безпеки у селі Рудка Дубенського району, лютий 2023 року. Фото: Рівненська ОВА

Це всеукраїнський проєкт, який започаткували у вересні, а до кінця 2022 року в освітніх закладах України, за підтримки МОН та МВС, відкрили понад 30 класів безпеки.

На Рівненщині подібні класи були ще до початку реалізації проєкту, каже провідний інспектор відділу пожежної безпеки головного управління ДСНС у Рівненській області Ярослав Дивущак.

"Вони називались по-іншому, але їх основна мета була такою самою. Це досягалося у нас великими потугами, оскільки не було ніякої державної підтримки та програм. Але наше керівництво довело потребу в створенні цих класів. Зараз вже працюємо по нормативних документах, які дозволяють все це проводити офіційно".

Декілька подібних класів на Рівненщині створили ще у 2018 році, додає завідувачка обласного методичного кабінету навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Рівненській області Олена Корнійчук:

"В рамках обміну досвідом з європейськими країнами у нас було створено три класи пожежної безпеки. Цільовою аудиторією таких класів є діти віком від 5 до 12 років. В рамках вимог чинних українських освітніх програм тут проводяться інтерактивні, теоретичні і практичні заняття з використанням мультимедійних презентацій та протипожежного обладнання".

Яка роль міжнародних партнерів

"Наші представники їздили в інші країни за обміном досвідом, зокрема — до Польщі. Вони ходили, дивилися, відвідували їхні класи, приміщення, заклади, як в них це організовано. Скопіювати ми не могли, бо в нас своя специфіка, своє обладнання, вимоги освітян", — каже Ярослав Дивущак.

З часом вийшли на співпрацю з Дитячим Фондом ООН UNICEF, який допомагає буклетами, розмальовками, зошитами, книжками на тематику безпеки.

Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

"Звичайна картинка місцевості, вид зверху, але задача – знайдіть п'ять небезпечних предметів: авіаційна бомба, пелюстка від протипіхотної міни тощо. Втім, якщо ми говоримо про клас безпеки, це безпека не тільки під час воєнного стану, а й пожежна безпека, безпечна поведінка на дорозі, в лісі", — уточнює Ярослав Дивущак.

Як обладнують такі класи

За рекомендаціями від МОН та МВС, для класів потрібно обрати окремий кабінет, обладнати його та поділити на зони, каже Олена Корнійчук.

Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

Зональний принцип, за словами посадовиці, сприятиме систематизації навчальної інформації:

  • зона перегляду відеоуроків та презентацій;
  • зона пожежної безпеки, де вивчатимуться правила пожежної безпеки, алгоритму дій при пожежі, вивчення основ користування вогнегасником та інших первинних засобів пожежогасіння;
  • зона мінної безпеки, учні мають можливість вивчати правила поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних підозрілих предметів і вивчати алгоритм дій при їх виявленні;
  • зона безпеки життєдіяльності для вивчення правил безпечної поведінки у різних сферах життя;
  • зона домедичної допомоги для проведення тренінгів при травмах різного характеру, проведення серцево-легеневої реанімації тощо;
  • зона психологічного розвантаження для роботи з психологами, виконання творчих завдань, проведення бесід;
  • ігрова зона —  для дітей молодшої вікової категорії, для проведення тематичних рухливих ігрових прав на тему безпеки.
Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

"На сьогодні на Рівненщині уже створили і функціонують 19 класів безпеки: два класи у Сарнах, в Демидівській громаді, кілька класів безпеки відкрилися ще до нового року і дев'ять таких класів вже в нас функціонували ще до початку реалізації цього проєкту", — додає Олена Корнійчук

Як долучитися до проєкту: досвід громади

Про всеукраїнський проєкт "Клас безпеки" у Сарненській гімназії №3 дізналися у 2022 році, розповідає директорка Наталія Ткачук.

Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

Для класу виділили окрему кімнату, її розділили на локації.

"Пожежна безпека, домедична допомога, осередок, який дає можливість дітям краще засвоїти правила дорожнього руху. Всі локації ми намагалися обладнати муляжами, вибухонебезпечних предметів і інвентарем для домедичної допомоги, пожежної безпеки тощо", — розповіла директорка.

Для молодших школярів створили ігровий куточок, там у ігровій формі можна зімітувати певну небезпеку і знайти вихід з неї. А ще дітям молодших класів показують повчальні лялькові вистави.

Формат занять

У класах безпеки уроки проводять для дітей будь-якої вікової категорії, пояснює Олена Корнійчук:

"Дітям молодшого шкільного віку буде викладатися в ігровій формі з рухливими елементами, з використанням ігор на пожежну тематику, мультфільмів, загадок, ребусів. А дітям середнього та старшого віку передбачено викладення інформації у форматі уже лекції, презентації, тестів та бесід".

Класи безпеки: як у них навчатимуть дітей у школах Рівненщини
Фото: ГУ ДСНС Рівненщини

До роботи в класах безпеки залучатимуть як педагогічних працівників, так і фахівців ДСНС, Нацполіції, медпрацівників, учасників бойових дій, фахівців з мінної безпеки тощо.

"Заняття можуть тривати від пів години до 45 хвилин. Їх паралельно можуть поєднувати з уроками безпеки життєдіяльності у школі. Крім занять в класах, учням проводять екскурсії до пожежних частин. Екзамену по закінченню немає. Ми в ігровій формі задаємо питання і діти відповідають. Таким чином вони закріплюють знання", — додає Ярослав Дивущак.

Читайте також

  • На Рівненщині зросла кількість виявлених інсультів, натомість смертей від них — поменшало
  • На Рівненщині шукатимуть віруси грипу і COVID-19 у стічних водах: це новий метод контролю пандемії
  • Будуар у музеї: на Рівненщині облаштовують кімнату містянки початку ХХ століття

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок