На Рівненщині зросла кількість виявлених інсультів, натомість смертей від них — поменшало

На Рівненщині зросла кількість виявлених інсультів, натомість смертей від них — поменшало

На Рівненщині зросла кількість виявлених інсультів, натомість смертей від них — поменшало
. Фото: Суспільне Рівне

Кількість виявлених інсультів на Рівненщині у порівнянні з 2021 роком зросла. Завідувач обласного інсультного центру клінічної лікарні Олександр Погребняк зазначив, що причина цьому стрес через війну. Натомість смертей, спричинених цією хворобою, поменшало.

В Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності та інвалідності серед населення, зауважив Олександр Погребняк. Тенденцію до збільшення кількості спровокувала саме війна.

"У багатьох високі тиски, тому почастішали інфаркти, інсульти. Лікування таких хвороб у нас є пріоритетним, тож Національна служба здоров'я України оплачує всі ці послуги. Окрім цього, це важливо, адже лікування серцево-судинних хвороб залежить від часу, нам потрібно максимально швидко зробити всі необхідні дії", — пояснив він.

Інсультні центри

Сьогодні на Рівненщині функціонує вісім інсультних центрів: два у Рівному (в обласній клінічній лікарні й міській лікарні) і по одному — в Дубні, Сарнах, Березному, Рокитному, Вараші та Володимирці.

"Звісно, що їх не достатньо. Лікарні в області максимально перевантажені, хворих людей дуже багато. Але також є екстериторіальна послуга, тобто, якщо людина з Рівного опиниться у Володимирці та їй стане погано, вона потрапить у Володимирецьку лікарню, де пройде обстеження і лікуватиметься безоплатно", — зазначив Олександр Погребняк.

За його словами, розвиток мережі інсультних відділень неможливий без екстреної медичної допомоги й нейровізуалізації.

"Без проведення обстеження головного мозку, будь-яке лікування інсульту — неефективне. Лікарі мають розуміти, чи це ішемічний інсульт, чи внутрішньомозковий крововилив. А наявність сучасного обладнання, такого, як комп'ютерний томограф, прискорює цей процес і дає можливість надати якісну допомогу", — додав він.

Читайте також: На Рівненщині зросла кількість інсультів. Як це пов'язано зі стресом та як діяти, якщо ви — поруч із хворим

Завідувач обласного інсультного центру обласної клінічної лікарні вказав алгоритм дій при ознаках інсульту:

"Якщо вам важко говорити, перекосило обличчя, не можете порухати рукою чи ногою — набирайте 103. Диспетчер швидкої допомоги зателефонує в найближче інсультне відділення або центр і безпосередньо черговому лікарю. Діагностичні процедури зроблять на етапі екстреної меддопомоги, далі пацієнт потрапляє на комп'ютерний томограф, в обласній лікарні є також магніторезонансний томограф. І далі ми починаємо проводити лікування. Усе це безплатно. Людина певний час лікується в інсультному центрі, згодом, при потребі, направляється на реабілітацію".

Репортаж Суспільного про роботу інсультного центру в місті Березне

Статистика

За словами Олександра Погребняка, у порівнянні з 2021 роком в області зросла кількість інсультів, натомість смертей від хвороби — поменшало.

"У моєму центрі за 2021 рік 720 інсультів. Станом на цей рік — 930. Це вже на 200 пацієнтів більше. Торік смертність від хвороби становила близько 20%, цьогоріч — 16. Вона зменшується. Чому? По-перше, люди вже розуміють, що це недорого і за лікування не потрібно платити багато грошей", — розповів він.

Загалом на Рівненщині, за даними обласного департаменту охорони здоров'я, у 2022 році виявили майже 4,5 тисячі випадків інсульту. Смертельними з них виявилися 637. У 2021 році інсультів було на тисячу менше, але смертей від них більше — 685.

Читайте також

  • На Рівненщині шукатимуть віруси грипу і COVID-19 у стічних водах: це новий метод контролю пандемії
  • Домашнє насильство у Рівному: в поліції розповіли, що фіксували у 2022 році
  • Будуар у музеї: на Рівненщині облаштовують кімнату містянки початку ХХ століття

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок