Лідеру організації "Потон" у Харкові обрали запобіжний захід

Лідеру організації "Потон" у Харкові обрали запобіжний захід

Лідеру організації "Потон" у Харкові обрали запобіжний захід
.

Лідера громадської організації "Потон" Павла Оніщенка, затриманого в лісі у Краснокутському районі після конфлікту з правоохоронцями, взяли під варту на два місяці без можливості внесення застави.

Відповідну ухвалу винесла суддя Київського райсуду Світлана Шаренко, повідомляє кореспондент Суспільного.

На виключній мірі запобіжного заходу наполягав прокурор, посилаючись на ризики: тяжкість злочину, підозрюваний може переховуватися, впливати на свідків тощо.

"Наявність зазначених ризиків обґрунтовується тим, що підтверджується, у тому числі, показами свідків та потерпілих, доступ до протоколів яких надано підозрюваному", — зауважив прокурор.

Оніщенко і його захисники заперечували. Підозрюваний підтвердив, що пошкодив автомобіль і стріляв, але думав, що перед ним злочинці.

"Ми розуміли, що будуть якісь політичні моменти, але щоб настільки це цинічно робити... Стоїть 50 поліцейських, три СБУ-ушники, і я такий... Вони вийшли в масках, з них навіть маски ніхто не зняв. Навіть обличчя ніхто не побачив. І нам інкримінують, що ми напали на поліцейського. При тому, що ми викликали поліцію, уявляєте?" — сказав Онищенко у коментарі Суспільному перед засіданням.

Затримання лідер "Потону" пов'язує з тим, що його організація займається "виявленням корупції" в правоохоронних органах.

Захисники зауважували, що у Оніщенка четверо дітей.

На засіданні 5 червня прокурор озвучив суть підозри. Оніщенка та чотирьох інших учасників "Потону" затримали в лісі села Сорокове Краснокутського району, де члени організації будують поселення під назвою "Слобожанська Січ". 3 червня над лісом кружляв дрон. Представники "Потону" побачили автомобіль, на якому селом пересувалися співробітники СБУ.

"Помилково вважаючи, що це саме вони запускали безпілотний апарат, стали переслідувати їх. При цьому Маслов та Оніщенко, який мав при собі пістолет системи Макарова, переслідував потерпілих на автомобілі Volkswagen Touareg", — зачитав прокурор матеріали слідства.

"Оніщенко дістав пістолет системи Макарова та, демонструючи його перед потерпілими, повідомив, що прибув їх вбити", — зазначив прокурор.

За версію слідства, затримані знали, що перед ними співробітники правоохоронних органів, які виконують свої службові обов'язки.

"Маслов вимагав, аби троє співробітників СБУ вийшли з салону автомобіля. Коли ті відмовилися виконувати вимогу, зателефонував іншими учасникам "Слобожанської Січі", аби ті приєдналися. Після чого Маслов почав трощити автомобіль СБУ. Потім почав погрожувати вбивством. Також прокололи покришки автівки", — йдеться у матеріалах слідства.

Сам підозрюваний і його захист пояснювали дії підозрюваних тим, що напередодні Оніщенку підпалили автомобіль.

Запобіжні заходи іншим чотирьом учасникам суд має обрати сьогодні, 5 червня.

Що відомо

  • 3 червня поліція затримала учасників громадської організації "Потон" через "озброєний конфлікт з правоохоронцями" в Краснокутському районі. Затриманих підозрюють, зокрема, за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу).
  • 4 червня прихильники "Потону" пікетували обласне управління поліції.
  • 5 червня на підтримку "Потону" у Харкові пікетували Київський районний суд.

Автори: Юлія Давидова, Софія Цвєткова, Тетяна Федоркова

На початок