Переселенці, виїзд за кордон та безпека в регіоні. Інтерв’ю з начальником Львівської ОВА

Переселенці, виїзд за кордон та безпека в регіоні. Інтерв’ю з начальником Львівської ОВА

Ексклюзивно
Переселенці, виїзд за кордон та безпека в регіоні. Інтерв’ю з начальником Львівської ОВА
. Фото: Суспільне Львів

250 тисяч людей вимушено переїхали на Львівщину після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України. Це ті люди, які офіційно зареєстровані. Реальна цифра сягає 400 тисяч людей.

Суспільне поспілкувалося із начальником Львівської обласної військової адміністрації Максимом Козицьким про безпеку в регіоні, виїзд за кордон та релоковані на Львівщину підприємства.

"Офіційно 250 тисяч досі в місцях організованого перебування"

"Є офіційна статистика і є реальні дані, наприклад, за даними мобільних операторів. Якщо ми говоримо про офіційну статистику, то 250 тисяч людей знайшли свій дім у Львівській області. Якщо ми говоримо про реальну цифру – це десь близько 400 тисяч. Але треба дати належне тому, що пік у нас був в травні і червні. У нас перебувало близько 650 тисяч ВПО", – каже Максим Козицький.

За словами начальника ОВА, 3500 людей із числа переселенців звернулися у Центри зайнятості та отримали статус тимчасово безробітних, і 1300 людей були працевлаштовані.

Роботу люди знаходили зокрема і на релокованих підприємствах, їх переїхало на Львівщину 225. А кількість створених робочих місць – близько 5 тисяч.

З травня 2022 року Львівська ОВА започаткувала програму із підтримки релокованого бізнесу. Так підприємці могли отримати 900 тисяч гривень на переїзд та оновлення матеріально-технічної бази, за створення 20 і більше робочих місць.

"Більше 32 підприємств скористалися можливістю отримати грантові кошти від обласної адміністрації і дали можливість оновити матеріальні активи, які були втрачені, або, які вони хотіли оновити", – розповідає начальник ОВА.

"Цивільний захист починається із систем оповіщення"

В центрах понад 70 громад на Львівщині за два роки встановили сучасні системи оповіщення. Наразі, за словами Козицького, працюють над тим, аби збільшувати кількість таких систем в області.

"Ми єдина область, яка має таку кількість сучасних систем оповіщення, які нам дають змогу протягом двох діб мати сповіщення при вимкненні світла, але це центри громад, це ми говоримо тільки про центри", – каже начальник ОВА.

В області працює 1120 шкіл і ремонт укриттів там — перш за все завдання територіальних громад, каже Максим Козицький. Завдання ОВА – "контроль того, що вони роблять і також влаштування сховищ у тих закладах, які належать нам".

"Не мали елементарних умов для навчання учнів"

На Львівщині закрили 15 освітніх закладів – там не було умов для навчання, або кількість учнів була меншою за кількість вчителів. Для того, аби діти змогли продовжити навчання в інших школах, в області діє програма із закупівлі шкільних автобусів "Школярик". Минулого року таких автобусів закупили 126 і ще 70 мають купити цьогоріч.

"На цьому ми закриємо потреби цілої Львівської області у "Школяриках" за ці два роки", – каже Козицький.

"Спонукаємо медичну службу ЗСУ відповідально ставитися до наших громадян"

Щодо ситуації із військово-лікарською комісією на Львівщині Максим Козицький каже, що ОВА готова допомогти створити належні умови, якщо до них звернуться із таким запитом.

"Ми ще раз і ще раз звертаємося і спонукаємо медичну службу ЗСУ відповідально ставитися до наших громадян. І готові їм допомогти з формуванням електронної черги, збільшенням пунктів ВЛК, створенням умов для прийняття, але, на жаль, ЗСУ – це окрема структура, ми не можемо втручатися в роботу ЗСУ в час війни. Це саме стосується медичної служби ЗСУ", – пояснює Козицький.

"Ми не ведемо базу даних тих, хто виїжджає"

Кожна обласна військова адміністрація може вносити людей у систему "Шлях". Це система для перетину кордону дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану. Вона була створена насамперед для усунення корупційних ризиків у процесі видачі дозволів та спрощення самої процедури.

"На даний момент з 50 тисяч, які були внесені за минулий рік, близько 22 тисяч внесла ЛОВА. Ви можете уявити обֽ’єми звернень, які йдуть саме на ЛОВА, або кількість дозволів, які ми видали", – розповідає Максим Козицький.

Раніше такі дозволи видавала прикордонна служба. З травня 2022 року накази внесення людей видає голова військової адміністрації.

"Зрозумійте нас правильно, ми не ведемо базу даних тих, хто виїжджає. Ми адмініструємо систему, навіть не ми адмініструємо, наше завдання отримати листи, створити комісію в якій присутні правоохоронні органи, СБУ, поліція, прикордонна служба і представники військової адміністрації, які вносять в систему шлях і на основі чого я видаю наказ про внесення", – пояснює начальник ОВА.

Про роботу в ОВА

"Якщо президент буде вважати, що я приношу користь в адміністрації, я буду працювати в адміністрації, якщо знайдеться той, хто це буде робити краще – будь ласка, хай робить. Я вважаю, що треба уступити місце. Я із задоволенням повернуся і буду бачити більше своїх дочку і сина", – каже Козицький.

Читайте також

"На Львівщину хлинув потік людського горя": Максим Козицький про перші дні війни, переселенців та збитки від обстрілів

Довідка для протезування: військовослужбовці розповіли, чому не можуть її отримати

У черзі — 540 людей. Як у Львові поранені військовослужбовці проходять медкомісію

На початок